• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmumu nosaukumu atbilstību likumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2000., Nr. 386/389 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12361

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts valodas apguvi

Vēl šajā numurā

01.11.2000., Nr. 386/389

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmumu nosaukumu atbilstību likumam

Uzņēmumu reģistrā (UR) pašlaik reģistrēts ap 1200 uzņēmējsabiedrību ar vienādiem nosaukumiem. Tas nozīmē, ka līdz ar Komerclikuma (KL) ieviešanu daļai šo uzņēmumu jābūt gataviem mainīt nosaukumu. Tā kā Saeima noteikusi, ka Komerclikums spēkā stājas 2001.gada 1.janvārī, UR rosina uzņēmējus šo iespēju apsvērt jau laikus.

Uzņēmumiem ar vienādiem nosaukumiem, protams, atšķiras reģistrācijas numurs. Tā kā Komerclikums (KL) nepieļauj uzņēmumu ar vienādiem nosaukumiem reģistrēšanu komercreģistrā, KL spēkā stāšanās kārtības likumprojekts paredz vienādo uzņēmumu nosaukumu gadījumā to saglabāt tai uzņēmējsabiedrībai, kas UR reģistrēta pirmā.

No pirmtiesības uz uzņēmuma nosaukumu var atteikties, kā arī to var zaudēt:

— ja atteikšanos no nosaukuma noformē notariālā kārtībā;

— ja uzņēmums gada laikā nav iesniedzis pieteikumu par kompānijas reģistrēšanu komercreģistrā;

— ja uzņēmums neatrodas tā juridiskajā adresē.

Šādu kārtību nosaka pašreiz Ministru kabinetā (MK) apspriestais KL spēkā stāšanās kārtības likumprojekts (publicēts internetā UR mājas lapā www.ur.gov.lv).

Kā zināms, Valsts ieņēmumu dienests operatīvajās pārbaudēs kontrolē un cenšas panākt, lai uzņēmumi atrastos savās juridiskajās adresēs. Ar iepriekšminēto KL ieviešanas likuma projekta normu tiks mēģināts sakārtot likumdošanu tā, lai arī uzņēmējiem būtu izdevīgi atrasties savā juridiskajā adresē.

Šī uzņēmumu vienādo nosaukumu problēma radās deviņdesmito gadu vidū, kad UR nepietiekamās informatizācijas dēļ tika pieļauta tādu uzņēmumu reģistrācija, kam bija vienādi nosaukumi. 1996.gadā, kad par UR vadītāju MK iecēla Māri Gulbi, UR bija ap 6000 uzņēmumu ar vienādiem nosaukumiem. 2000.gadā šis skaits ir sarucis līdz 1200.

UR reģistrētas uzņēmējsabiedrības (visbiežāk sabiedrības ar ierobežotu atbildību), kuru nosaukums atkārtojas vairākām uzņēmējsabiedrībām. Tā, piemēram, nosaukums

"AGRO" atkārtojas sešām uzņēmējsabiedrībām, "AKOTS" — reģistrēts sešas reizes, "APLIS" — četras, "ARKA" — sešas, " CEPLIS" — trīs, "DZĪPARS" — trīs, "FM" — divas, "GRAUDS" — četras, " INDRA" — četras, "KRASTS" — piecas, "LIVI" — divas, "LĪVA" — trīs, "MERI" — divas, "NIKO" — četras, "OZOLS" — četras, "RIKO" — sešas, "RĪTAUSMA" — sešas, "SAIME" — sešas, "SANTĪMS" — četras, "SIGNE" — četras, "STARS" — septiņas reizes.

Uzņēmumu nosaukumu veidošanas pamatprincipus nosaka saistošie norādījumi par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukuma reģistrēšanu, kas izdoti saskaņā ar likuma "Par Uzņēmumu reģistru" 1.panta 3.daļas 1.punktu (publicēti UR mājas lapā www.ur.gov.lv). Dokumentā apkopoti uzņēmumu nosaukumu izvēles regulējošo likumu noteikumi, to ievērošana nodrošina likumiem atbilstošu nosaukumu rakstību un attur no kļūdām nosaukumu reģistrācijā.

Pirmdien, 30.oktobrī, uzņēmumu vienādo nosaukumu problēmu apsprieda arī finansu ministrs Gundars Bērziņš un UR galvenais valsts notārs M.Gulbis. UR vadītājs norādīja, ka būtu jāapspriež preču zīmju reģistrēšana, kas palīdzētu risināt šo problēmu. Abas amatpersonas atzina, ka šajā jautājumā joprojām ir iespējamas debates, lai to rezultātā pieņemtu optimālāko risinājumu. Priekšlikumus likumprojektam var iesniegt, līdz to izskatīs Saeima.

Sagatavoja — Maija Celmiņa, Uzņēmumu reģistra  Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!