• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 13. decembra noteikumi Nr. 940 "Noteikumi par bērna invalīda kopšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2005., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123855

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.941

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 23.decembra noteikumos Nr.759 "Noteikumi par valsts vai pašvaldības dzelzceļa pasažieru pārvadājumu pasūtījumiem"

Vēl šajā numurā

16.12.2005., Nr. 201

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 940

Pieņemts: 13.12.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.940

Rīgā 2005.gada 13.decembrī (prot. Nr.74 20.§)

Noteikumi par bērna invalīda kopšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 15.panta pirmo daļu, 16.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

 

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka bērna invalīda kopšanas pabalsta (turpmāk – pabalsts) apmēru, tā pārskatīšanas kārtību, kā arī pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību.

II. Pabalsta apmērs un tā pārskatīšana

2. Pabalsta apmērs ir 50 latu mēnesī.

3. Pabalsta apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, kā arī izvērtējot ekonomisko situāciju valstī.

III. Pabalsta pieprasīšana un piešķiršana

4. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona iesniedz jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu un uzrāda šādus dokumentus:

4.1. personu apliecinošu dokumentu;

4.2. bērna dzimšanas apliecību;

4.3. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības (vispārēja vai speciāla profila Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas) izsniegtu izziņu par invaliditātes noteikšanu bērnam;

4.4. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības (vispārēja vai speciāla profila Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas) atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību bērnam līdz 18 gadu vecumam, kuram smagu fizisku un funkcionālu traucējumu dēļ nepieciešama īpaša pastāvīga kopšana;

4.5. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona.

5. Ja pabalsta pieprasītājs ir aizbildnis, papildus šo noteikumu 4.punktā minētajiem dokumentiem pabalsta pieprasītājs uzrāda bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu par aizbildnības nodibināšanu.

6. Faktu, ka persona, kura kopj bērnu invalīdu, nav nodarbināta (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), pabalsta pieprasītājs apliecina pieprasījumā par pabalsta piešķiršanu.

7. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem Valsts sociālās apdroši­nāšanas aģentūras nodaļa atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīves­vietai.

8. Dokumentus par pabalsta piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata 10 dienu laikā pēc to iesniegšanas un pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu.

9. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa atsaka piešķirt pabal­stu:

9.1. ja persona neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteiku­mos noteiktajiem pabalsta piešķiršanas nosacījumiem;

9.2. ja pabalsta pieprasītājs neiesniedz un neuzrāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā šo noteikumu 4. un 5.punktā minētos dokumentus. Par dokumentu iesniegšanu un uzrādīšanu tiek izdarīta atzīme personas iesniegumā par pabalsta pieprasīšanu;

9.3. ja pabalsta pieprasītājs pieprasījumā par pabalsta piešķiršanu sniedzis nepatiesas ziņas.

10. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski, norādot tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

11. Pabalstu piešķir ar dienu, kad ir izsniegts šo noteikumu 4.4.apakš­punktā minētais atzinums.

12. Ja par bērnu invalīdu vienam no vecākiem piešķirts maternitātes pabalsts vai bērna kopšanas pabalsts, pabalstu piešķir ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta vai bērna kopšanas pabalsta izmaksas beigām.

IV. Pabalsta izmaksa

13. Pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas.

14. Pabalsta izmaksu pārtrauc Valsts sociālo pabalstu likuma 20.pantā minētajos gadījumos.

15. Persona var saņemt šajos noteikumos noteikto pabalstu, ja viņa atsakās no maternitātes pabalsta vai bērna kopšanas pabalsta, kurš ir mazāks par šo pabalstu.

16. Ja persona tai piešķirto pabalstu nav laikus saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ, attiecīgo summu, kas personai pienākas, izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

17. Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto pabalsta summu pabalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai tā tiek ieturēta no tiem valsts sociālajiem pabalstiem, kas personai izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.

18. Ja persona nepamatoti saņemto pabalsta summu neatmaksā labprātīgi vai valsts sociālo pabalstu izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, ceļot prasību tiesā.

19. Pabalsta izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta izmaksa (izņemot gadījumus, ja pabalsta piešķiršanas brīdī jau bijis zināms pabalsta izmaksas pārtraukšanas termiņš).

20. Ja pabalsta saņēmējs uzsāk strādāt (kļūst par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), viņa pienākums ir 10 darbdienu laikā par to informēt Valsts sociālās apdrošināšanas nodaļu.

V. Noslēguma jautājums

21. Noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Labklājības ministre D.Staķe

 

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!