• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Partija "Jaunie Demokrāti". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2005., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123969

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Politiskā organizācija (partija) "RĒZEKNES JAUNSAIMNIEKS"

Vēl šajā numurā

20.12.2005., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Partija “Jaunie Demokrāti”

Reģistrēta politisko organizāciju reģistrā 2005.gada 28.jūnijā ar Nr.40008092126

Statūti

Apstiprināti partijas “Jaunie Demokrāti” dibināšanas
kongresā Jūrmalā, Lielupē, 2005.gada 11.jūnijā

1.nodaļa

Partijas nosaukums, simbolika un statuss

1.1. Politiskās partijas pilns nosaukums ir “Jaunie Demokrāti” (turpmāk tekstā — Partija). Tās saīsinātais nosaukums ir JD.

1.2. Partija ir juridiska persona. Tai ir sava simbolika (grafiskā zīme — logo), kas pievienota šo statūtu pielikumā.

2.nodaļa

Vispārīgie noteikumi

2.1. Partija ir demokrātiska labēja politiskā partija, kur likumā noteiktajā kārtībā brīvprātīgi apvienojušās fiziskas personas, lai sasniegtu partijas programmā izvirzītos mērķus un uzdevumus. Partija darbojas visā Latvijas teritorijā, tās vadības institūcijas atrodas Rīgā. Partijas juridiskā adrese: Brīvības iela 95, Rīga, LV-1001, Latvija.

2.2. Partijas galvenie mērķi un uzdevumi ir nodrošināt iedzīvotāju labklājību, personisko brīvību un drošību, saglabāt nācijas garīgās vērtības, veicināt Latvijas uzplaukumu izglītībā, zinātnē, ekonomikā un tautsaimniecībā, rūpēties par Latvijas iekšējo un ārējo drošību.

2.3. Partija darbojas atbilstoši Latvijas Republikas likumiem, šiem statūtiem un programmai. Programmā izvirzīto mērķu sasniegšanai Partija veic politisko darbību, piedalās Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, izvirzot deputātu kandidātus, un sadarbībā ar ievēlētiem deputātiem īsteno Partijas programmu, piedalās valsts pārvaldes institūciju izveidē un darbībā.

3.nodaļa

Partijas biedri

3.1. Par Partijas biedru var kļūt rīcībspējīga fiziska persona, kura uz iestāšanās brīdi Partijā sasniegusi 18 gadu vecumu, kurai ar likumu nav aizliegts būt par politiskas partijas biedru, kura apņēmusies ievērot Partijas statūtus, īstenot tās programmu un nav citas partijas biedrs.

3.2. Par personas uzņemšanu Partijā, pamatojoties uz rakstveida iesniegumu, lemj Partijas valde. Partijas valde lemj arī par biedru izslēgšanu no Partijas. Valde var izslēgt biedru no Partijas par darbību citā partijā, Partijas statūtu, programmas vai vadības institūciju lēmumu un pieņemto noteikumu neievērošanu, kā arī rupju ētikas normu pārkāpumu. Partijas biedra izslēgšanu no Partijas var ierosināt Partijas valdes priekšsēdētājs, valdes loceklis, kā arī Ētikas komisija.

3.3. Partijas biedru pienākumi ir:

3.3.1. piedalīties un atbalstīt Partiju darbā;

3.3.2. popularizēt Partijas idejas un nostādnes;

3.3.3. pildīt Partijas uzdevumus un veicināt tās mērķu sasniegšanu, gatavot savus priekšlikumus un iesniegt tos valdei;

3.3.4. ievērot un pildīt Partijas programmu, statūtus un vadības institūciju lēmumus, kā arī citus partijas biedriem saistošus noteikumus;

3.3.5. piedalīties Partijas kongresos un rīkotajās akcijās, kā arī Partijas pārvaldes institūciju vēlēšanās;

3.3.6. ievērot atklātumu, taisnīguma un demokrātijas principus, kā arī ētikas normas;

3.3.7. regulāri maksāt biedra naudu, pārskaitot naudu Partijas kontā ar norādi biedra nauda (minimālā iemaksas summa — viens lats mēnesī, maksimālā iemaksa — bez ierobežojumiem, taču tādā apmērā, lai Partijas biedra kopējās iemaksas kalendārā gada laikā nepārsniegtu 10 tūkstošus latu);

3.3.8. rakstiski informēt par faktisko izstāšanos no Partijas vai iestāšanos citā partijā.

3.4. Partijas biedru tiesības ir:

3.4.1. piedalīties Partijas darbā;

3.4.2. vēlēt un tikt ievēlētam Partijas amatos vai institūcijās;

3.4.3. kandidēt iekļaušanai Partijas vēlēšanu sarakstos;

3.4.4. apvienoties nodaļās;

3.4.5. izteikt savu viedokli par jebkuru izskatāmo jautājumu;

3.4.6. saņemt informāciju par Partijas un vadības institūciju darbību;

3.4.7. lūgt Partijas Ētikas komisijai izskatīt atsevišķa Partijas biedra rīcību;

3.4.8. iesniedzot valdei rakstisku iesniegumu, izstāties no Partijas;

3.4.9. uz laiku apturēt savu darbību Partijā.

4.nodaļa

Partijas uzbūve

4.1. Partijas augstākā lēmējinstitūcija ir kongress. Kongresu sasauc Partijas valde ne retāk kā reizi gadā. Kongresa norises vietu, laiku, pārstāvniecību un darba kārtību nosaka valde un to izziņo ne vēlāk kā mēnesi pirms kongresa. Partijas valdei ir tiesības sasaukt arī ārkārtas kongresu. Ja ārkārtas kongresa sasaukšanu pieprasa Partijas valdes priekšsēdētājs, divas trešdaļas valdes locekļu vai viena trešdaļa Partijas biedru, ārkārtas kongress sasau­cams mēneša laikā no pieprasījuma iesniegšanas dienas valdei vai no lēmuma pieņemšanas dienas valdes sēdē. Ierosinot sasaukt ārkārtas kongresu, ir jānorāda tā sasaukšanas iemesls un jāiesniedz valdei ārkārtas kongresa darba kārtība. Kongresa delegātu izvirzīšanas kārtību nosaka Partijas valde.

4.2. Kongress ir tiesīgs izlemt jebkuru jautājumu, kas saistīts ar Partiju, tās darbību vai biedriem.

4.3. Kongress ir lemttiesīgs, ja tajā piedalās ne mazāk kā puse no Partijas biedriem.

4.4. Visus lēmumus pieņem kongresā ar klātesošo Partijas biedru vienkāršu balsu vairākumu. Lēmuma pieņemšanai par Partijas likvidēšanu vai reorganizēšanu nepieciešamas vismaz divas trešdaļas klāt­esošo balsu.

4.5. Balsošana kongresā ir atklāta, izņemot balsojumus par Partijas valdi, Partijas valdes priekšsēdētāju, Revīzijas un Ētikas komisiju, kas notiek aizklāti. Kongress var lemt par aizklātu balsošanu arī citos gadījumos.

4.6. Tikai kongress ir tiesīgs pieņemt lēmumu par Partijas dibināšanu, likvidēšanu vai reorganizāciju, pieņemt vai grozīt Partijas statūtus, programmu un Ētikas kodeksu, kā arī no Partijas biedriem ievēlēt Partijas valdi, Ētikas un Revīzijas komisiju, bet no ievēlēto valdes locekļu vidus ievēlēt Partijas valdes priekšsēdētāju.

4.7. Kongresu starplaikā Partijas darbu organizē valde.

4.8. Valde sastāv no vienpadsmit valdes locekļiem, kurus aizklātās vēlēšanās uz vienu gadu ievēlē kongress. Valdes locekļu vēlēšanās par valdes locekļiem ir ievēlēti visvairāk balsu saņēmušie kandidāti. Partijas valdes priekšsēdētāja vēlēšanās par Partijas valdes priekšsēdētāju ir ievēlēts valdes loceklis, kurš saņēmis visvairāk balsu.

4.9. Partijas valdes priekšsēdētāja un valdes locekļu pilnvaru termiņš ir viens gads.

4.10. Valde ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās ne mazāk kā puse no valdes sastāva.

4.11. Valdes lēmumus pieņem ar klāt­esošo vienkāršu balsu vairākumu atklātā balsojumā. Ja balsis sadalās vienādi, tad izšķirošā ir Partijas valdes priekšsēdētāja, tā prombūtnē — valdes priekšsēdētāja vietnieka vai sēdes vadītāja, balss. Valdes sēdes protokolus paraksta sēdes vadītājs un valdes sekretārs.

4.12. Valdes sēdes notiek ne retāk kā reizi mēnesī. Valdes sēdes ir atklātas. Īpašos gadījumos valde ir tiesīga noteikt arī slēgtu sēdi.

4.13. Valdes darbu vada Partijas valdes priekšsēdētājs, bet tā prombūtnē — valdes priekšsēdētāja vietnieks. Partijas valdes priekšsēdētājs var sasaukt valdes sēdes pēc savas iniciatīvas. Ārkārtas valdes sēdes Partijas valdes priekšsēdētājam jāsasauc, ja to pieprasa vismaz trīs valdes locekļi. Ārkārtas valdes sēde jāsasauc trīs dienu laikā no attiecīgā pieprasījuma saņemšanas brīža.

4.14. Partijas valde:

4.14.1. organizē kongresa lēmumu un Partijas programmas īstenošanu;

4.14.2. apstiprina Partijas budžetu, lemj jautājumus par Partijas darbiniekiem un to darba samaksu;

4.14.3. izveido vai likvidē Partijas nodaļas, komitejas un birojus, ieceļ un atbrīvo no amata nodaļu, komiteju un biroju vadītājus;

4.14.4. ievēlē Partijas valdes priekšsēdētāja vietniekus;

4.14.5. apstiprina amatā un atbrīvo no pienākumu izpildes un atbildības Partijas izpilddirektoru, kā arī nosaka tā pilnvaras un pienākumus;

4.14.6. apstiprina ar Partijas darbību sais­tītos iekšējos normatīvos aktus, Partijas vēlēšanu programmatiskos dokumentus, nosaka Partijas stratēģiju un taktiku;

4.14.7. apstiprina vēlēšanu sarakstus un nodrošina to iesniegšanu;

4.14.8. lemj par biedru uzņemšanu Partijā un izslēgšanu no Partijas;

4.14.9. sagatavo Partijas kongresus un konferences, organizē Partijas biedru aptaujas;

4.14.10. lemj citus ar Partiju un tās darbību saistītos jautājumus.

4.15. Partijas valdes priekšsēdētājs bez īpaša pilnvarojuma pārstāv Partiju, sasauc un vada Partijas valdes sēdes, atsevišķu uzdevumu veikšanai pilnvaro valdes locekļus vai Partijas biedrus, iesaka apstiprināšanai Partijas valdes priekšsēdētāja vietniekus un izpilddirektoru.

4.16. Partijas ikdienas darbu veic sekretariāts. Sekretariātu izveido un vada Partijas valdes apstiprināts izpilddirektors.

4.17. Izpilddirektors saskaņā ar valdes norādījumiem vada sekretariāta darbu, paraksta Partijas finanšu un saimnieciskos dokumentus, pieņem un atbrīvo no darba Partijas algotus darbiniekus, pārstāv Partiju tiesā un citās institūcijās, kā arī pilnvaro Partijas sekretariāta darbiniekus vai citus Partijas biedrus veikt nepieciešamās organizatoriskās vai saimnieciskās darbības.

4.18. Ētikas komisija sastāv no pieciem Ētikas komisijas locekļiem, kurus, aizklāti balsojot, ievēlē kongress. Ētikas komisijas locekļu pilnvaru termiņš ir viens gads.

4.19. Ētikas komisija ir neatkarīga Partijas institūcija. Ētikas komisija darbojas saskaņā ar Ētikas kodeksu, kuru apstiprina kongress.

4.20. Ētikas komisijas locekļus ievēlē ar balsu vairākumu. Ētikas komisijas locekļi no sava vidus ievēlē Ētikas komisijas priekšsēdētāju.

4.21. Ētikas kodeksa normu pārkāpuma gadījumā Ētikas komisija ir tiesīga izteikt aizrādījumu vai piezīmi, kā arī ierosināt valdei izskatīt jautājumu par Partijas biedra izslēgšanu no Partijas. Ētikas komisijas locekļiem ir tiesības piedalīties ikvienā valdes sēdē, kurā tiek skatīts jautājums par biedra izslēgšanu no Partijas sakarā ar biedra pieļautajiem ētikas normu pārkāpumiem, kā arī izteikt savu viedokli.

4.22. Ētikas komisijas izteiktais aizrādījums vai piezīme nav pārsūdzami.

4.23. Revīzijas komisija pārrauga un kontrolē Partijas finansiālo darbību, un ne retāk kā reizi gadā revidē Partijas finansiālo un saimniecisko darbību.

4.24. Revīzijas komisija sastāv no trim locekļiem, kurus, aizklāti balsojot, ievēlē kongress. Par Revīzijas komisijas locekļiem var ievēlēt tikai Partijas biedrus, kas nav valdes locekļi. Revīzijas komisijas vēlēšanās ievēlēti ir visvairāk balsu saņēmušie kandidāti. Revīzijas komisijas locekļu pilnvaru termiņš ir viens gads.

4.25. Revīzijas komisijas darbu vada Revīzijas komisijas priekšsēdētājs, kuru no sava vidus ievēlē komisijas locekļi. Revīzijas komisija lēmumus pieņem ar balsu vairākumu. Ja balsis sadalās vienlīdzīgi, tad izšķirošā ir Revīzijas komisijas priekšsēdētāja balss.

4.26. Revīzijas komisijas locekļi var veikt arī patstāvīgas finanšu pārbaudes, pieprasīt valdei vai citām Partijas institūcijām visus ar Partijas finansiālo darbību saistītos dokumentus, kā novērotāji piedalīties valdes sēdēs.

4.27. Par Partijas finansiālo stāvokli Revīzijas komisija ziņo kongresam.

4.28. Par pamanītajiem trūkumiem Partijas finanšu un saimnieciskajā darbībā Revīzijas komisija nekavējoties ziņo Partijas valdei.

4.29. Partijā var dibināt nodaļas, kurās apvienojas Partijas biedri, ņemot vērā teritoriālo principu vai intereses. Nodaļu dibina valde pēc vismaz desmit Partijas biedru pieteikuma.

4.30. Partijas nodaļas darbojas saskaņā ar valdes izdotu un apstiprinātu nolikumu. Tās izveido vai slēdz ar valdes lēmumu.

4.31. Partijas nodaļas vadītāju ieceļ saskaņā ar Partijas valdes apstiprinātu nolikumu.

4.32. Partijas nodaļas ievēro Partijas programmu, stratēģiju un taktiku. Tai ir saistoši Partijas kongresa un valdes lēmumi. Tās darbojas Partijas interesēs, popularizējot Partijas realizēto politiku vietās, kurās tā darbojas.

4.33. Partijas nodaļai nav patstāvīgas juridiskas personas statusa. Tās lietošanā nodoto mantu un piešķirto finanšu līdzekļu izlietošanas kārtību nosaka nodaļa.

4.34. Slēdzot nodaļu, tā vairs nedrīkst izmantot Partijas vārdu un simboliku.

5.nodaļa

Partijas finanšu līdzekļi, to izmantošanas kārtība un pārraudzība

5.1. Partijai ir juridiskas personas statuss un tiesības. Tai likumā noteiktā kārtībā ir tiesības iegūt kustamo un nekustamo mantu, uzkrāt finanšu līdzekļus. Partijas finanšu resursus veido biedru naudas, ziedojumi vai citi finanšu līdzekļu un mantas dāvinājumi, likumā atļautā kārtībā iegūts īpašums, ienākumi, ko dod Partijas veiktā uzņēmējdarbība vai saimnieciskā darbība, kā arī citi likumā neaizliegti finansēšanas avoti. Partijas finanšu līdzekļi tiek izmantoti Partijas mērķu sasniegšanai.

5.2. Ar Partijas naudu un mantu darījumos, kuri nepārsniedz piecus tūkstošus latu, rīkojas Partijas valdes priekšsēdētājs, pilnvarota persona vai Partijas izpilddirektors. Darījumiem, kuru apmērs pārsniedz piecus tūkstošus latu, nepieciešama valdes piekrišana.

5.3. Lēmumus par nekustamā īpašuma iegūšanu un atsavināšanu pieņem Partijas valde.

6.nodaļa

Partijas likvidācija un mantas sadales kārtība

6.1. Partiju var likvidēt ar kongresa lēmumu, kā arī normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā.

6.2. Par Partijas finanšu līdzekļu un citas mantas izlietošanu pēc lēmuma par Partijas likvidēšanu pieņemšanas lemj kongress ar vienkāršu balsu vairākumu. Visa pēc Partijas likvidācijas atlikusī manta novirzāma jaunatnes izglītības atbalstīšanai, zinātnei, sportam, labdarīgiem mērķiem, vienai vai vairākām organizācijām, kuru mērķi ir radniecīgi Partijas mērķiem.

6.3. Jautājumu par to, kurai tieši biedrībai vai nodibinājumam ir nododami līdzekļi, izlemj valde.

7.nodaļa

Partijas dibināšanas noteikumi

7.1. Šī nodaļa nosaka kārtību, kādā partijas dibināšanas kongresā tiek ievēlēta Partijas pirmā valde, Revīzijas un Ētikas komisija, Partijas valdes priekšsēdētājs, kā arī izlemti citi ar Partijas dibināšanu saistītie jautājumi.

7.2. Partijas pirmo valdi, Revīzijas un Ētikas komisiju Partijas dibināšanas kongress ievēlē, balsojot atklāti par Partijas dibināšanas iniciatīvas grupas izvirzītajiem Partijas valdes, Revīzijas komisijas un Ētikas komisijas locekļu kandidātiem, kuri piekrituši būt par minēto institūciju locekļiem. Partijas valde, Revīzijas komisija un Ētikas komisija tiek vēlētas atsevišķi.

7.3. Partijas valdes priekšsēdētāju no ievēlēto valdes locekļu vidus kongress ievēlē, balsojot aizklāti. Par partijas valdes priekšsēdētāju ievēlēts tas valdes loceklis, kurš saņēmis vairāk balsu.

7.4. Ja Partijas reģistrācijai ir šķēršļi, kurus iespējams novērst, grozot Partijas statūtus, valdei ir tiesības grozīt statūtu punktu redakcijas, neievērojot šo statūtu 4.6.punktā noteikto statūtu grozīšanas kārtību.

Partijas “Jaunie Demokrāti” pilnvarotā persona G.Karlsons

pilnvarotā persona D.Žeigure

Partijas “Jaunie Demokrāti” statūtu pielikums

LGT.JPG (7691 bytes)

Partijas dibināšanas kongresa vadītājs,

pilnvarotā persona G.Karlsons

pilnvarotā persona D.Žeigure

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!