• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No Jelgavas lasītavas pie pasaules fondiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2000., Nr. 390 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12404

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar garaspēku pret svešu varasspēku

Vēl šajā numurā

02.11.2000., Nr. 390

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ilona Dobelniece, LLU Fundamentālās bibliotēkas direktore:

No Jelgavas lasītavas pie pasaules fondiem

Ziņojums LZA un LLMZA kopsēdē "Latvijas lauku attīstības jaunā paradigma" 2000. gada 27. oktobrī Jelgavā

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Fundamentālā bibliotēka (LLU FB), kas dibināta 1939. gadā, ir lielākā lauksaimniecības un saskarnozaru informācijas krātuve Latvijā. Tās krājumā ir apmēram pusmiljons dokumentu. Bibliotēkai ir interneta pieeja, darbojas elektroniskais katalogs, ir pieejamas dažādas datu bāzes — gan uz lasāmatmiņas kompaktdiskiem, gan līnijpieejā.

Mūsdienās arvien lielāku nozīmi iegūst sadarbība ar citām bibliotēkām un informācijas iestādēm, profesionālo un informacionālo sakaru uzturēšana ar tām gan Latvijā, gan ārzemēs. No 1994. gada LLU FB ir Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (ANO FAO) lauksaimniecības informācijas sistēmu AGRIS un CARIS nacionālais centrs. Kopš tā laika bibliotēka sagatavo un nosūta datus par visām Latvijas lauksaimniecības zinātniskajām publikācijām, kas nonāk LLU FB fondā, uz Romu starptautiskās datu bāzes AGRIS veidošanai. Tādējādi tiek popularizēti Latvijas lauksaimniecības zinātnieku darbi pasaulē un arī nodrošināta to pieejamība jebkuram interesentam visā pasaulē.

Viena no mūsdienīgas bibliotēkas būtiskajām iezīmēm ir spēja nodrošināt to informācijas avotu meklēšanu un ieguvi, kas nav bibliotēkas fondā. Izmantojot starpbibliotēku abonementa (SBA) pakalpojumus, ir iespēja saņemt to literatūru, kuras nav bibliotēkā. Ikvienam ir iespējams izmantot arī LLU FB fondos esošās publikācijas. Sevišķi straujas pārmaiņas starpbibliotēku abonementa darbībā sākās 1994. gadā, kad LLU Fundamentālā bibliotēka kļuva starptautiskās lauksaimniecības bibliotēku sistēmas AGLINET dalībniece. Tas dod iespēju saņemt bezmaksas rakstu kopijas no 25 citām bibliotēkām — AGLINET dalībniecēm. Vislabākā sadarbība ir ar ASV Nacionālo lauksaimniecības bibliotēku, Vācijas Centrālo lauksaimniecības bibliotēku, Dānijas Karalisko lauksaimniecības un veterinārijas bibliotēku u.c. SBA darbu ievērojami paātrina 1997. gadā instalētā elektronisko dokumentu piegādes sistēma ARIEL.

1998. gada 20. martā LLU Fundamentālajā bibliotēkā tika atvērta Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas depozītbibliotēka, kura bez maksas saņem šīs organizācijas izdotās grāmatas, periodiskos izdevumus un statistikas materiālus.

Augstākajā izglītībā arvien lielāka loma ir patstāvīgām studijām. Izmantojot Valsts investīciju programmas līdzekļus, ir veikta bibliotēkas lasītavas rekonstrukcija un tā iekārtota tā, lai nodrošinātu patstāvīgam darbam nepieciešamos apstākļus. Šeit brīvpieejas fondā ikvienam ir pieejama jaunākā lauksaimniecības un saskarnozaru literatūra. Lasītavas kopplatība ir palielinājusies par 223 kvadrātmetriem. Jaunizbūvētajā balkonā ir arī 24 īpaši iekārtotas darba vietas. Nopietnam zinātniskam darbam var izmantot individuālās kabīnes.

Bibliotēkas lietotāji lasītavā var izmantot arī literatūru, kuras nav brīvpieejas fondā. Tās piegādei no bibliotēkas krātuves tiek izmantots jauniebūvētais lifts.

Bibliotēkā izveidots Uzziņu un informācijas centrs, kur apmeklētāju rīcībā ir datori, kas nodrošina ērtu informācijas meklēšanu. Bibliotēkas lietotāji kvalificētu speciālistu vadībā šeit var saņemt arī konsultācijas un palīdzību informācijas meklēšanā. Lasītājiem ir iespējas ērti veikt kopēšanu, izmantojot magnētiskās kartes.

Bibliotēka savus pakalpojumus sniedz ikvienam interesentam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!