• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautisko organizāciju sankciju izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2005., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124046

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīkojot Ziemassvētku pasākumu bārabērniem

Vēl šajā numurā

20.12.2005., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautisko organizāciju sankciju izpildi

15.decembrī valsts sekretāru sanāksmē izskatīts projekts grozījumiem Civilprocesa likumā, paredzot noteikt zvērinātam tiesu izpildītājam pienākumu izpildīt atbildīgās iestādes lēmumus par starptautisko organizāciju noteikto sankciju piespiedu izpildi. Pašlaik saskaņā ar Tiesu izpildītāju likumu un Civilprocesa likumu zvērinātam tiesu izpildītājam nav pienākums veikt starptautisko organizāciju noteikto sankciju piespiedu izpildi.

Likuma grozījumi nepieciešami, jo Ministru kabinets (MK) pagājušā gada jūnijā apstiprināja koncepciju par starptautisko organizāciju noteikto sankciju režīmu īstenošanas mehānismu Latvijā saistībā ar finanšu aktīvu un ekonomisko resursu iesaldēšanu un šādu aktīvu un ekonomisko resursu plūsmas ierobežošanu. Tā paredz likumā noteikt kompetentās iestādes, kas tieši ir atbildīgas par dažāda veida sankciju ieviešanu, dažādu sankciju veidu definējumu, kas ļautu precīzāk noteikt, kuras valsts pārvaldes iestādes ir jāiesaista to ieviešanā, paredzēt funkcionētspējīgu informācijas aprites mehānismu.

Likumprojekts paredz sankciju ieviešanas mehānismu, kas dod iespēju personām vienkāršā veidā konstatēt, vai pret kādu personu vai valsti Latvijā pastāv kāda veida aizliegumi veikt civiltiesiskus darījumus. Šī informācija būs fiksēta visos Latvijas publiskajos reģistros, norāda grozījumu projekta autori.

Lai īstenotu koncepciju, Tieslietu ministrijai (TM) nepieciešami arī papildu budžeta līdzekļi – Ls 50 000 – tiesu izpildītāju nepieciešamo izdevumu un amata atlīdzības takses segšanai, jo tiesu izpildītāju likums paredz tiesības saņemt atlīdzību par katru amata darbību, ko veic zvērināts tiesu izpildītājs.

2006.gadā TM šim mērķim nav piešķirti valsts budžeta līdzekļi, tāpēc likumprojekts stāsies spēkā 2007.gada 1.janvārī.

Pašlaik nav iespējams prognozēt, cik starptautiskās organizācijas pieņems lēmumus par noteiktu sankciju paredzēšanu pret trešo valsti, tādējādi atkarībā no pieņemto starptautisko organizāciju lēmumu skaita TM var būt nepieciešami vēl papildu budžeta līdzekļi sankciju ieviešanai atbilstoši ministrijas kompetencei un kārtībai, teikts likumprojekta anotācijā.

Izstrādājot likumprojektu, notikušas konsultācijas ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, kura grozījumus atbalsta daļēji.

Līdz ar šiem likuma grozījumiem jāizdara grozījumi arī likumā par Uzņēmumu reģistru, Tiesu izpildītāju likumā, kā arī jāizstrādā MK noteikumu projekts par kārtību, kādā tiesu izpildītājam tiek segti sprieduma izpildes izdevumi gadījumos, kad izpildāms atbildīgās institūcijas lēmums par starptautisko organizāciju noteikto sankciju piespiedu izpildi.

Likumprojekts nodots saskaņošanai Finanšu, Ārlietu, Bērnu un ģimenes lietu, Ekonomikas, Labklājības, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Veselības un Vides ministrijai, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam un Valsts kancelejai. 

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!