• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2005. gada 14. decembra lēmums Nr. 303 "Par Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas ražotājiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2005., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124252

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas informācija

LZA Terminoloģijas komisijā oficiāli apstiprinātie suņu šķirņu nosaukumi latviešu valodā

Vēl šajā numurā

22.12.2005., Nr. 205

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 303

Pieņemts: 14.12.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.303

Rīgā 2005.gada 14.decembrī (prot. Nr.52(261),8.p.)

Par Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas ražotājiem

Ņemot vērā Administratīvā procesa likuma spēkā stāšanās likuma 17.panta pirmo daļu un pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 9.panta otro daļu un Elektroenerģijas tirgus likuma 8.panta otro daļu,

padome nolemj:

1. Apstiprināt Sistēmas pieslēguma noteikumus elektroenerģijas ražotājiem (pielikumā).

2. Noteikt, ka šī lēmuma 1.punktā apstiprinātie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja V.Andrējeva

 

Apstiprināts

ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes

2005.gada 14.decembra lēmumu Nr.303 (prot.Nr.52 (261),8.p.)

Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas ražotājiem

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas
tirgus likuma 8.panta otro daļu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka vienotus elektroenerģijas sistēmas pieslēguma noteikumus un pieslēguma maksas aprēķināšanas metodiku elektroenerģijas ražotājiem (turpmāk – ražotājs).

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. elektroiekārta – jebkura iekārta elektroenerģijas ražošanai, pārveidei, pārvadei, sadalei vai patēriņam;

2.2. elektroietaise – vairākas savstarpēji saistītas elektroiekārtas vienotu uzdevumu veikšanai;

2.3. elektroietaises būvkomersants – elektroietaises būvniecībā sertificēta fiziska vai juridiska persona, kura pasūtītāja uzdevumā par pasūtītāja līdzekļiem saskaņā ar līgumu būvē elektroietaisi;

2.4. elektroietaises piederības robeža – piederības robeža starp sistēmas operatora un ražotāja īpašumā, valdījumā vai lietojumā esošām elektroietaisēm;

2.5. elektrostacija – jebkura veida iekārta elektroenerģijas ražošanai, kas pievienota pārvades vai sadales sistēmai;

2.6. elektrotīkls – sistēmas daļa, pa kuru pārvada un sadala elektroenerģiju;

2.7. tehniskie noteikumi – dokuments, kuru sistēmas operators izsniedz ražotājam un kurā noteiktas tehniskās prasības un nosacījumi, kas jāievēro, lai sistēmai pieslēgtu jaunas elektrostacijas vai palielinātu slodzi;

2.8. pieslēguma vieta – pieslēguma punkts sistēmā, pie kura par optimālām izmaksām iespējams pieslēgt elektroenerģijas ražotāja elektrostaciju.

2. Noteikumi sistēmas pieslēguma ierīkošanai un pieslēguma maksas noteikšana

3. Sistēmas pieslēgumu veido elektrotīkla daļa elektroenerģijas pievadīšanai no ražotāja piederības robežas līdz pieslēguma vietai sistēmā.

4. Jaunas elektrostacijas pieslēgšanai sistēmai vai esošā sistēmas pieslēguma pārveidošanai ražotājs iesniedz sistēmas operatoram šo noteikumu 1.pielikumā noteiktā parauga pieteikumu sistēmas pieslēguma ierīkošanai.

5. Vienlaikus ar pieteikumu ražotājs iesniedz pieteikuma paraugā noteiktos dokumentus. Vēja elektrostaciju pieslēgumam ražotājs iesniedz arī noteikumu 2.pielikumā noteikto pielikumu.

6. Sistēmas operatoram ir tiesības pieprasīt no ražotāja papildu informāciju, kas nepieciešama jauna sistēmas pieslēguma ierīkošanai vai esošā sistēmas pieslēguma pārveidošanas uzsākšanai.

7. Pieslēguma vietu un nosacījumus nosaka sistēmas operators, sešdesmit dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas, izsniedzot ražotājam skaidrus un tehniski pamatotus tehniskos noteikumus.

8. Ražotājs par saviem līdzekļiem nodrošina sistēmas pieslēguma projektēšanu saskaņā ar sistēmas operatora izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem, ievērojot spēkā esošo normatīvo aktu prasības. Ražotājs sistēmas pieslēguma būvprojektu saskaņo ar sistēmas operatoru un apstiprina atbilstoši būvniecību reglamentējošo tiesību aktu normām.

9. Pēc sistēmas pieslēguma būvprojekta apstiprināšanas sistēmas operators un ražotājs noslēdz pieslēguma līgumu, kurā vienojas par sistēmas pieslēguma nosacījumiem, sistēmas pieslēguma būvdarbu organizēšanu, sistēmas pieslēguma būvdarbu grafiku un termiņiem, pieslēguma maksu, kā arī nosacījumiem ražotāja elektrostacijas pieslēgšanai sistēmai.

10. Pieslēguma maksu nosaka atbilstoši pieslēguma ierīkošanas faktiskajām izmaksām.

11. Ja sistēmas pieslēguma būvdarbus nodrošina sistēmas operators, sistēmas pieslēguma elektroietaises būvkomersantu sistēmas operators izvēlas saskaņā ar atklātiem, vienlīdzīgiem un objektīviem kritērijiem, ņemot vērā piedāvāto kvalitāti, pieredzi, piedāvātās būvdarbu izmaksas, būvdarbu termiņus un citus kritērijus, nodrošinot saimnieciski izdevīgāko sistēmas pieslēguma būvdarbu izpildi.

12. Pieslēguma maksu, kas ietver visus ar sistēmas pieslēguma būvniecību saistītos izdevumus, maksā ražotājs.

13. Sistēmas pieslēgums ir sistēmas operatora īpašums, ja sistēmas operators un ražotājs nevienojas citādi.

14. Ja saskaņā ar pieslēguma izbūves būvprojektu, sistēmas pieslēguma būvdarbiem nepieciešama sistēmas operatora elektrotīklu rekonstrukcija, sistēmas operators un ražotājs rakstiski vienojas par nepieciešamo rekonstrukcijas darbu izpildi. Par šajā punktā noteiktajiem rekon­strukcijas darbiem maksā ražotājs.

15. Strīdus, kas saistīti ar sistēmas pieslēguma ierīkošanu, izskata Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” noteiktajā kārtībā.

3. Ražotāja elektrostacijas pieslēgšana sistēmai

16. Ražotājs rakstiski informē sistēmas operatoru par gatavību veikt elektrostacijas un sistēmas operatora elektroietaišu kopējo pārbaudi ne vēlāk kā četrdesmit piecas dienas, pirms plānots uzsākt elektrostacijas un sistēmas paralēlās darbības pārbaudes.

17. Savstarpēji pieņemamā laikā, bet ne vēlāk kā desmit darba dienas no rakstiskas informācijas par elektrostacijas un tās sistēmas pieslēguma būvniecības pabeigšanu saņemšanas, sistēmas operators pārbauda ražotāja uzstādītās elektrostacijas elektriskās daļas un izbūvētā sistēmas pieslēguma atbilstību sistēmas operatora izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem.

18. Ja sistēmas operators konstatē, ka ražotāja uzstādītās elektrostacijas elektroietaises elektriskās daļas un izbūvētais sistēmas pieslēgums atbilst sistēmas operatora izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem, sistēmas operators un ražotājs noslēdz vienošanos par savstarpējām operatīvajām attiecībām un paraksta elektroietaišu piederības robežu aktu.

19. Pēc šo noteikumu 18.punktā noteikto dokumentu parakstīšanas sistēmas operators izsniedz ražotājam šo noteikumu 3.pielikumā noteiktā parauga atļauju pieslēgt elektrostaciju sistēmai uz pārbaudes laiku ne mazāku kā septiņdesmit divas stundas.

20. Elektrostacijas un sistēmas paralēlās darbības pārbaudes laikā ražotājs, saskaņojot ar sistēmas operatoru, organizē sprieguma raksturlielumu mērījumus dažādos elektrostacijas darba režīmos. Elektrostacijas pārbaudes darbu izmaksas maksā ražotājs.

21. Ja pārbaudē veiktie mērījumi atbilst sistēmas operatora noteiktajām prasībām, sistēmas operators paraksta aktu par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu (4.pielikums) un ne vēlāk kā nākošajā darba dienā izsniedz atļauju elektrostacijas pieslēgšanai sistēmai (5.pielikums) un pieslēdz elektrostaciju sistēmai.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome priekšsēdētāja V.Andrējeva

 

SPRK-303_PAGE_1.JPG (114356 bytes)

SPRK-303_PAGE_2.JPG (87828 bytes)

 

SPRK-303_PAGE_3.JPG (92927 bytes)

SPRK-303_PAGE_4.JPG (14316 bytes)

 

SPRK-303_PAGE_5.JPG (125130 bytes)

 

SPRK-303_PAGE_6.JPG (107470 bytes)

 

SPRK-303_PAGE_7.JPG (75338 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!