• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas apņemšanos iesaistīties tiesas procesā pret Eiropas Komisiju sakarā ar "virsnormas" cukura krājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2005., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124290

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par piedāvājumu Latvijai kļūt par ES prezidentūru pārstāvošo valsti Baltkrievijā

Vēl šajā numurā

22.12.2005., Nr. 205

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas apņemšanos iesaistīties tiesas procesā pret Eiropas Komisiju sakarā ar “virsnormas” cukura krājumiem

Latvija pievienosies Igaunijas prasībai Eiropas Kopienu tiesā pret Eiropas Komisiju (EK), kuru igauņi iesnieguši par tā saukto lieko cukura krājumu aprēķināšanu. Kā zināms, Igaunijai saskaņā ar Eiropas Komisijas pieņemto regulu soda sankcijas ir vairāku desmitu miljonu eiro apmērā. Latvijai aprēķinātais cukura daudzums ir ievērojami mazāks, taču nozīmīgs, lai izšķirtos par soli pievienoties prasībai.

“Šis ir gadījums, kad Latvija nevar tā vienkārši pieņemt Briseles aprēķinātās soda sankcijas,” uzskata zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, “jo vairāk tāpēc, ka valsts un uzņēmēji pārsvarā gadījumu pirms iestāšanās Eiropas Savienībā darbojās pastāvošās likumdošanas ietvaros. Turklāt Latvija jau iepriekš apstrīdējusi EK noteiktos liekos cukura krājumus.” Zemkopības ministrs uzsver, ka Eiropas regulas iepriekš noteikušas, ka, aprēķinot liekos cukura krājumus, Komisijai jāņem vērā cukura un izoglikozes ražošana, patēriņš, attīstība un apstākļi, kādos krājumi radušies, taču Komisija to nav darījusi.

Zemkopības ministrijas skaidrojumā tāpat minēts, ka, nosakot kopējos liekos krājumus makrolīmenī, Komisija nav izvērtējusi un objektīvi arī nevarēja izvērtēt katra uzņēmuma mikrolīmenī radušos krājumu pamatotību (piemēram, vai krājumi radušies iekšējā patēriņa rezultātā, vai uzņēmums uzsācis jaunu produktu ražošanu, vai bijuši citi attaisnojami apstākļi) un valsts līmenī neņēma vērā Latvijas īpašos apstākļus un argumentus. Līdz ar to neizbēgami jau iepriekš bija ieprogrammēta situācija, ka valstij iekšējā līmenī vienkārši nebija iespējams atrast, kur meklējams viss makrolīmenī norādītais cukura daudzums. Līdz ar to jau iepriekš bija skaidrs, ka dalībvalstis būs spiestas veikt maksājumus no budžeta.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas atzinumu Tieslietu ministrija jau nosūtījusi Eiropas Kopienu tiesai pieteikumu, lai Latvija iesaistītos Igaunijas prasībā pret EK. Sagaidāms, ka pēc mēneša no Eiropas Kopienu tiesas mūsu valsts saņems visus lietas materiālus. Tad Latvijai pilnībā būs jāformulē sava nostāja un jānodod Eiropas Kopienu tiesai mūsu argumenti. “Izanalizējot visus argumentus, ir skaidrs, ka Eiropas Komisija pārkāpusi samērīguma principu,” uzskata zemkopības ministrs M.Roze. “Jo viens no galvenajiem šī principa elementiem ir prasība konstatēt, vai ar konkrētā tiesiskā līdzekļa palīdzību vispār iespējams sasniegt nosprausto mērķi. Šajā gadījumā – nevis sodīt dalībvalstu budžetus, bet gan vērsties pret uzņēmumiem, kas spekulatīvos nolūkos uzkrājuši cukuru,” saka zemkopības ministrs.

M.Roze ir pārliecināts: lai arī Latvijai ir izdevies ievērojami samazināt aprēķināto soda sankciju apjomu, iesniedzot pamatotus argumentus par krājumu apjomu, tomēr tas nav pietiekami. “Briseles aprēķinu metodika un aprēķinu būtība mums nav pieņemama, un to mēs, pievienojoties Igaunijas prasībai, grasāmies pierādīt Eiropas Kopienu tiesā,” mūsu valsts iesaisti lietā komentē zemkopības ministrs.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!