• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesvedību ES komunikāciju noteikumu pārkāpumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2005., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs, uzrunājot Latvijas diplomātisko korpusu, viesnīcā "Reval Hotel Latvija"

Vēl šajā numurā

22.12.2005., Nr. 205

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesvedību ES komunikāciju noteikumu pārkāpumos

Attiecībā uz ES komunikāciju noteikumiem turpmākajā pārkāpumu tiesvedības kārtā Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu ierosināt Eiropas Kopienu tiesā lietu par to, ka Zviedrija un Polija nav ieviesušas ES tiesību normas par elektroniskajiem sakariem. Iepriekšējās pārkāpumu izskatīšanas kārtās Eiropas Komisija 12 lietās izsūtīja argumentētu atzinumu (otrais pasākums pārkāpumu procedūrā atbilstoši Eiropas Kopienas līguma 226. pantam) Čehijai (2), Francijai, Grieķijai, Latvijai, Maltai, Polijai (2), Slovākijai, Vācijai, Somijai un Apvienotajai Karalistei. Šīm valstīm tagad divu mēnešu laikā ir jāsniedz atbilde. Tās var nokļūt arī Eiropas Kopienu tiesā, ja netiks ievēroti ES telekomunikāciju tiesību akti. Turklāt Komisija ir nosūtījusi vēstules ar formālu paziņojumu (pirmais pasākums pārkāpumu procedūrā – dalībvalsts nepilda saistības) Apvienotajai Karalistei, Portugālei, Kiprai, Čehijai un Lietuvai. Tai pašā laikā Eiropas Komisija izbeidz deviņas iepriekšējo pārkāpumu lietas, jo attiecīgās dalībvalstis pa šo laiku ir nodrošinājušas, ka ir efektīvi ieviesta ES elektronisko sakaru sistēma.

“Ir būtiski ieviest ES elektronisko sakaru tiesību normas, lai nodrošinātu konkurenci un uzlabotu sniegtos pakalpojumus. Man žēl, ka kopš 2003.gada jūlijā ir stājušies spēkā jaunie noteikumi, Komisijai bija jāuzsāk vairāk nekā 50 pārkāpumu izmeklēšanas procedūras, lai novērstu ieviešanas nepilnības,” teica informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Vivjēna Redinga.“Tomēr es esmu iepriecināta, ka mūsu pūliņi tagad ir attaisnojušies vairākās dalībvalstīs un mēs šodien varam izbeigt daudzas lietas. Es gribētu mudināt dalībvalstis, pret kurām joprojām notiek pārkāpumu tiesvedība, pēc iespējas drīzāk padarīt savu darbu, jo turpmāka vilcināšanās var nopietni apdraudēt izaugsmi un nodarbinātību šajā Eiropas ekonomikas būtiskajā nozarē.”

Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu Eiropas Kopienu tiesā ierosināt lietu pret Poliju par to, ka tā nav nodrošinājusi efektīvu numuru pārnesamību, un pret Zviedriju par to, ka tā nav saglabājusi iepriekšējās sistēmas tirgus aizsardzības noteikumus, kamēr nav pabeigta tirgus analīze. Tomēr abos gadījumos Eiropas Komisija sagaida, ka minētās dalībvalstis veiks solītās korektīvās darbības, pirms Eiropas Komisija formāli ierosinās uzsākt tiesvedību.

Eiropas Komisija ir nosūtījusi argumentētu atzinumu arī Čehijai, Francijai, Grieķijai, Latvijai, Maltai, Polijai un Slovākijai par to, ka tās nav nodrošinājušas vispārējus uzziņu pakalpojumus. Argumentēti atzinumi ir nosūtīti arī Čehijai, jo tā nav nodrošinājusi numuru pārnesamību, kā arī Vācijai, Somijai un Polijai, jo to valstu likumdošanā nav paredzētas pietiekamas pilnvaras telekomunikāciju reglamentējošajām iestādēm.

Eiropas Komisija ir nosūtījusi vēstules ar formālu paziņojumu arī Kiprai, Portugālei un Apvienotajai Karalistei par to, ka tās nav nodrošinājušas vispārējus uzziņu pakalpojumus, Lietuvai par to, ka nav numuru pārnesamības, un Čehijai par patērētāju nepietiekamu aizsardzību pret tā dēvētajām mēstulēm.

Tai pašā laikā Eiropas Komisija pēc tam, kad attiecīgās dalībvalstis bija veikušas korektīvus pasākumus, tostarp grozījumus likumdošanā, ir izbeigusi deviņas procedūras. Trīs lietas tika izbeigtas, kad Francija paziņoja par pasākumiem, ar kuriem ES tiesību normas transponētas tās tiesību aktos, un vēl divas lietas izbeigtas, jo Spānija ir veikusi transponēšanu. Turpmāk tika izbeigtas lietas, jo Maltā tika publicēts standartnodalīšanas piedāvājums (kas dod iespēju citiem piegādātājiem izmantot tirgū pārstāvētā uzņēmuma piekļuves līnijas, lai piedāvātu klientiem pakalpojumus), Polijā pilnībā tika nodrošināts Eiropas vienotais neatliekamās palīdzības numurs 112, un Lietuvā tika publicēts pilnīgs abonentu saraksts. Tas nozīmē, ka tagad visās dalībvalstīs ir pieejami nodalītas piekļuves standartpiedāvājumi un neatliekamās palīdzības numurs 112.

Eiropas Komisija arī norāda, ka Austrija ir izdarījusi grozījumus savos tiesību aktos, lai tie atbilstu elektronisko komunikāciju pamatsistēmai, jo īpaši lai nodrošinātu aizsardzību pret “mēstulēm”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!