• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sakārtotu pensiju sistēmu un sociālo apdrošināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2000., Nr. 391/393 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12443

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas ikmēneša sanāksmi

Vēl šajā numurā

03.11.2000., Nr. 391/393

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sakārtotu pensiju sistēmu un sociālo apdrošināšanu

Trešdien, 1.novembrī, labklājības ministrs Andrejs Požarnovs, Labklājības ministrijas valsts sekretāre Maija Poršņova un ministrijas speciālisti tikās ar Starptautiskā valūtas fonda pārstāvjiem, lai pārrunātu sociālās apdrošināšanas aktualitātes.

Starptautiskā valūtas fonda speciālisti interesējās par sociālā apdrošināšanas budžeta finansiālo situāciju. Ministrijas speciālisti informēja, ka kopumā vērojama pozitīva tendence, jo šogad sociālā apdrošināšanas budžeta deficīts tiek plānots par 1,76 miljoniem latu mazāks (33,7 miljoni latu), nekā paredzēts iepriekš.

Šo tendenci iezīmē izdevumu samazinājums invaliditātes, maternitātes un slimību speciālajos budžetos. Tajā pašā laikā izdevumi pensiju speciālajā budžetā ir auguši, ko nosaka pagājušajā gadā izdarītie pensiju likuma grozījumi: atļaujot saņemt pensijas strādājošajiem pensionāriem divu sociālo nodrošinājuma pabalstu apmērā un paredzot priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas vīriešiem.

Pārrunāts tika arī pensiju sistēmas 2.līmenis — valsts fondētās pensijas, kas stāsies spēkā ar nākamā gada 1.jūliju. Labklājības ministrs viesiem paskaidroja, ka no 2001.gada 1.jūlija fondētajām pensijām tiks novirzīti 2 procenti no sociālā nodokļa, kas līdz 2008.gadam pakāpeniski sasniegs 10 procentus.

Tā kā obligāti kā fondēto pensiju shēmas dalībniekus reģistrēs tikai tās sociāli apdrošinātās personas, kas likuma spēkā stāšanās brīdī nebūs sasniegušas 30 gadu vecumu, bet iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 49 gadiem 2.pensiju līmenim varēs pievienoties brīvprātīgi, šobrīd nav iespējams precīzi prognozēt iemaksu lielumu valsts fondētajām pensijām, domājams, ka tas varētu būt ap 7 miljoni latu.

Abas puses apsprieda arī pensiju indeksācijas jautājumu. Atzinīgi tiek vērtēts tas, ka, sākot ar 2002.gadu, pensiju indeksēs pēc vidējās algas pieauguma mūsu valstī, proti, sākumā 25 procenti būs vidējās algas pieauguma indeksācija un 75 procenti — patēriņa cenu indekss, kas pakāpeniski mainīsies 50 pret 50.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!