• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizliegumu izmantot antibiotikas kā augšanas veicinātāju lopbarībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2005., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atkritumu apsaimniekošanas jaunu stratēģiju

Vēl šajā numurā

28.12.2005., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizliegumu izmantot antibiotikas kā augšanas veicinātāju lopbarībā

2006.gada 1.janvārī visā ES stāsies spēkā aizliegums izmantot lopbarībā antibiotikas kā augšanas veicinātāju. No šā datuma vairs nedrīkstēs laist tirgū un lietot pēdējās četras antibiotikas, ko bija atļauts izmantot par barības piedevu lopu nobarošanai. Šis aizliegums ir pēdējais solis, pakāpeniski izbeidzot antibiotiku izmantošanu ar medicīnu nesaistītiem mērķiem. Tas ietilpst Eiropas Komisijas vispārējā stratēģijā cīņai pret tādu baktēriju un citu mikrobu rašanos, kas ir izturīgi pret antibiotikām, jo tās tiek lietotas nepareizi vai pārāk daudz.

Veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisārs Marks Kiprianu teica: “Aizliegums izmantot antibiotikas par augšanas veicinātājiem ir ļoti svarīgs ES pārtikas drošības stratēģijas pasākums, un tam ir liela nozīme arī sabiedrības veselības apsvērumu dēļ. Ievērojami jāsamazina antibiotiku lietošana mazsvarīgiem mērķiem, ja vēlamies efektīvi risināt problēmu, ko rada mikroorganismi, kuri kļūst rezistenti pret gadu gaitā ierasto ārstēšanu. Lopbarība pārtikas apritē ir pirmais posms, tātad – piemērota vieta darbības sākumam šā mērķa sasniegšanai.”

Gadu desmitiem visā pasaulē antibiotikas plaši izmanto lopu audzēšanā. Ja lopkopībā antibiotikas nelielās devās pievieno barībai, uzlabojas lopu augšanas rādītāji. Tomēr parādās mikrobi, kas ir izturīgi pret antibiotikām, kuras izmanto cilvēku un dzīvnieku infekciju ārstēšanai (tā dēvētā “mikrobu rezistence”), un tādēļ Eiropas Komisija nolēma pakāpeniski izbeigt un beigās aizliegt antibiotiku kā augšanas veicinātāja lopbarībā lietošanu un laišanu tirgū. Tagad antibiotikas būs atļauts pievienot barībai tikai lopu ārstēšanas vajadzībām. Šis lēmums ir pamatots ar Zinātniskās vadības komitejas atzinumiem, kur ieteikts pakāpeniski izbeigt antibiotiku izmantošanu augšanas stimulēšanai, nekaitējot dzīvnieku veselībai.

ES jau aizliegusi lopbarībā izmantot antibiotikas, kuras izmanto cilvēku ārstēšanai. Jaunā regula par barības piedevām ir beidzamais pasākums, lai no 2006.gada 1.janvāra būtu pilnīgi aizliegts antibiotikas izmantot augšanas veicināšanai. Minētajā dienā no ES barībā atļauto piedevu reģistra tiks izņemtas četras vielas: monenzīnnātrijs, ko dod nobarojamiem liellopiem, salinomicīnnātrijs, ko dod sivēniem un nobarojamām cūkām, avilamicīns, ko dod sivēniem un nobarojamām cūkām, nobarojamiem cāļiem un tītariem, un flavofosfolipols, ko dod trušiem, dējējvistām, nobarojamiem cāļiem, tītariem, sivēniem, cūkām, teļiem un nobarojamiem liellopiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!