• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2005., Nr. 209 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124660

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

29.12.2005., Nr. 209

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2005.gada 22. decembra sēdes Latvijas radio tiešajā raidījumā

 

 

K.Šadurskis
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šis ir pirms Ziemassvētku laiks, kuru gribētu tradicionāli redzēt kā klusu pārdomu laiku, tomēr Saeimā tas tāds īsti nebija – šeit virmoja emocijas gan vietā, gan nevietā.

Bet es runāšu par diviem jautājumiem.

Pirmkārt, par grozījumiem Meža likumā, kurus Saeima šodien pieņēma galīgajā lasījumā. Te gribu uzslavēt Saeimas vairākuma darbu, jo šīsdienas rezultāts parādīja – ja jautājums koalīcijā un komisijās nav pietiekami diskutēts, tad rezultātu nevar panākt ar mehānisku spēku. Saeima šodien pieņēma saprātīgu lēmumu saistībā ar akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” iepirktajiem mežiem – tie gada laikā jānodod valsts īpašumā un tālāk tie būs tādā pašā aizsardzībā kā valsts meži.

Otrkārt, Saeima šodien diemžēl nenonāca pie saprātīga lēmuma, bet gan pagarināja Parlamentārās izmeklēšanas komisijas, kas it kā pēta Einara Repšes finansiālos jautājumus, darbības laiku līdz nākamā gada 15.maijam. Šī komisija praktiski nestrādā – šī gada laikā notikušas tikai divas sēdes, kaut tās darbībai iztērēti 8,5 tūkstoši latu nodokļu maksātāju naudas. Komisijas vadītāja vietnieks Jānis Lagzdiņš, mūsuprāt, ir pārkāpis Krimināllikuma 304.pantu, sniegdams klasificētu informāciju premjeram, ko premjers pēc tam izplatīja preses konferencē. Mēs spriedīsim par to, vai vajadzētu veidot vēl vienu parlamentārās izmeklēšanas komisiju, bet šoreiz šo minēto valsts amatpersonu darbības pārbaudei.

Bet citādi šī rudens sesija ir sekmīgi noslēgta. Tagad ir laiks nedaudz atpūsties un sagatavoties nākamajam darba cēlienam.

Visiem vēlu sirsnīgus, klusus, gaišus un garīgām vērtībām bagātus Ziemassvētkus un ļoti sekmīgu nākamo gadu!

A.Brigmanis
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Ir Ziemassvētku laiks, un vēlu visiem cilvēkiem Latvijas laukos un pilsētās skaistus un baltus šos svētkus un laimīgi sagaidīt Jauno gadu! Lai jaunais gads nes lielāku laimi, veselību un arī izturību!

Vērtējot kopumā šīs Saeimas darbu, es domāju, ka Saeima pieņēmusi daudz būtisku lēmumu. Arī Zaļo un Zemnieku savienības frakcija šajā aizvadāmajā gadā ir nopietni strādājusi, lai virkne pašvaldību saņemtu investīcijas. Esam ļoti nopietni darbojušies ar mūsu pašvaldību vadītājiem, lai pagasti saglabātu savu neatkarību un lai tā būtu tā vieta, kur Latvijas lauku cilvēki varētu iet pēc atbalsta un palīdzības, kas mūs, protams, gandarī visvairāk. Gandarī arī šo pagastu pašvaldību vadītāju spēks, iestājoties par savām tiesībām.

Runājot par to, kas ik par brīdim virmo Saeimā, pašlaik skarot aizsardzības ministru E.Repšes kungu, vai arī kādu citu likumdošanu jautājumu, es ceru, ka šajā pārdomu laikā viss atrisināsies. Sabiedrība ir tiesīga zināt par lietām, kas skar augstas valsts amatpersonas. Zaļo un Zemnieku savienība uzskata, ka tā ir katras partijas iekšējā lieta – parādīt sevi no labās puses vai arī atklāt katra darba trūkumus un tos novērst. Mēs no šīm lietām kopumā cenšamies distancēties, lai katrs ar savām problēmām tiek galā pats.

M.Grīnblats
(apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK):

Saeima šodien aizvadīja rudens sesijas pēdējo sēdi, tādēļ arī es novēlu priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jaunā gada sagaidīšanu, kā arī katram nākamajā gadā kaut ko labu, īpaši – lielākas algas. Novēlu zemnieku un zvejnieku saimniecībām 15% ienākuma nodokli, lai tas būtu tāds pats kā pārējiem uzņēmējiem. Lai valsts un pašvaldību budžeti pildītos sekmīgāk, uzņēmēji mazāk slēptu darbiniekus bez darba līgumiem un uzrādītu reālās algas. Lai mazāk cilvēku kravātu savus čemodānus ceļam uz Īriju un Angliju, bet paliktu un pelnītu Latvijā – Latgalē, Zemgalē, Kurzemē vai Vidzemē – tikpat, cik tur.

Mēs šos jautājumus gribējām risināt, piedāvājot praktisku soli – izskatīt iespēju pāriet no 25% uz 15% iedzīvotāju ienākuma nodokli, ko dažādās konferencēs un sapulcēs atzinuši arī vairāki gan valdošās koalīcijas deputāti un ministri, gan arī tautsaimnieki un teorētiķi. Tātad prognoze ir viena – nākamajā gadā tas notiks. Visticamāk, ka agrāk vai vēlāk šāds lēmums tiks pieņemts. Domājam, ka mēs vismaz sekmējam šo diskusiju. Protams, koalīcija nebija īpaši noskaņota atbalstīt opozīcijas priekšlikumus, kaut arī tas jau būtu bijis arī viņu priekšlikums. Galu galā izskanējis tas ir.

Apvienība TB/LNNK ir apmierināta, ka mūsu vēstule Valsts valodas centram par to, ka Latvijas Pasts izplata divvalodīgus informatīvos bukletus, par ko ir sašutusi daļa rīdzinieku, ir atradusi dzirdīgas ausis. Valsts valodas centrs savā atbildē norāda, ka Latvijas Pasta vadībai ir nosūtīts aicinājums izņemt šos bukletus no apgrozības, jo tie pilnībā neatbilst Ministru kabineta izdotajiem noteikumiem par valsts valodas lietošanu. Tas ir iepriecinoši. Labprāt saņemsim arī citas vēlētāju sūdzības šajā jautājumā, jo mēs cīnāmies par latviešu valodas pozīcijām sabiedrībā.

Kā jau to varēja gaidīt, šodien notika visai garas debates par izmeklēšanas komisijas, kas pēta Einara Repšes finansiālos darījumus, darbības pagarināšanu. Mēs no šīs komisijas savus deputātus atsaucām jau gandrīz pirms diviem gadiem komisijas darba pašā sākumā, uzskatot, ka komisija nestrādās un tā būs mazaktīva. Un šo divu gadu laikā, manuprāt, tā arī neko nav noskaidrojusi. Nu, vismaz J.Lagzdiņa kungs no Saeimas tribīnes neko īpašu nepateica, izņemot to, ka varbūt kaut kur ir aizsūtīta kaut kāda viena ieteikuma vēstule. Lai strādā valsts iestādes. Mēs uzskatām, ka neviena amatpersona – ne deputāts, ne ministrs – nevar būt pasargāts no tā, ka KNAB vai prokuratūra pētītu, ko šī persona ir vai nav nopelnījusi. Bet šī Saeimas komisija, mūsuprāt, ir nelietderīga, un šīsdienas diskusija apstiprināja, ka šī lietderība tā arī nav parādījusies. Tādējādi mēs prognozējam, ka nākamā gada maijā valdošās koalīcijas trīs ceturtdaļas deputātu iesniegs priekšlikumu pagarināt šīs komisijas darbību vēl līdz septembrim. Visticamāk, ka tieši tā arī notiks.

A.Golubovs
(Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija):

Šodien notika pēdējā šīs sesijas Saeimas sēde un tajā diemžēl netika atbalstīta mūsu frakcijas sagatavotā likumprojekta “Par Otrā pasaules kara dalībnieku, kas cīnījās Antihitleriskās koalīcijas pusē un dzīvo Latvijā, statusu” nodošana izskatīšanai komisijās. Ar to Saeimas vairākums apliecina, ka neatzīst Nirnbergas procesa spriedumu, kas diemžēl ir saistošs arī mums, tā parādot savu nacionālistisko būtību.

Arī otra opozīcijas sagatavotā likumprojekta “Grozījums likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām””, kas paredzēja noteikt pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus un Lieldienas par brīvdienām, nodošanu komisijām Saeima noraidīja. Ar to tad arī turpinās diskriminācija. Ja pirms tam diskriminācija bija pēc nacionalitātes un valodas, tad tagad jau pēc piederības pie kādas reliģiskas konfesijas.

Novēlu visiem un katrai konfesijai priecīgus Ziemassvētkus katram savā laikā un laimīgu Jauno gadu!

J.Sokolovskis
(politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Šodien tiešām bija ļoti īsa, bet kodolīga sēde. Opozīcija iesniedza priekšlikumu par brīvas dienas noteikšanu pareizticīgo Ziemassvētkos. Diemžēl pietrūka četru balsu, lai jau no nākamā gada šī diena būtu svētku diena. Opozīcija katru gadu iesniedz šādus priekšlikumus, bet diemžēl nu jau trešo reizi pietrūkst šo trīs četru balsu. Es domāju, ka tas nav loģiski, jo pareizticīgie un vecticībnieki pārstāv ļoti lielu mūsu sabiedrības daļu, un šīs dienas noteikšana par brīvdienu izrādītu cieņu šiem cilvēkiem. No tā nekas slikts nevar būt. Protams, ir atrunas, ka tā ir papildu brīvdiena, pret to iebilst Latvijas Darba devēju konfederācija, tomēr es uzskatu, ka šim uztraukumam nav nekāda pamata un tas dotu tikai labus augļus.

Otrs apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” iesniegtais likumprojekts “Grozījumi Enerģētikas likumā” ir saistīts ar pašreizējo skandālu ap akciju sabiedrības “Rīgas siltums” iespējamo privatizāciju. Tomēr tā nav tikai “Rīgas siltuma”, bet arī dažu citu mazo un lielo pilsētu problēma – ja uzņēmums, kurš piegādā siltumenerģiju, nonāk privātfirmu rokās, tad ne valsts, ne arī pašvaldība nekādā veidā šo uzņēmumu vairs nevar kontrolēt. Mēs ierosinām, ka siltumtīkli nekādā gadījumā nedrīkst tikt privatizēti – tiem jāpaliek valsts vai pašvaldības rokās, lai varētu kontrolēt šo svarīgo nozari. Nedrīkst pieļaut situāciju, kāda izveidojās Sedā, privātfirmai vairs nespējot sniegt šo pakalpojumu, tāpēc valstij vai pašvaldībai bija jāpērk jauni katli šim uzņēmumam, lai varētu uzsākt apkures sezonu.

Novēlu visiem priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu!

J.Lagzdiņš
(Tautas partijas frakcija):

Arī es novēlu visiem gaišus un priecīgus Ziemassvētkus, panākumus un veselību Jaunajā gadā!

Neskatoties uz kluso pirms Ziemsvētku laiku, Saeimas sēde šodien bija negaidīti spraiga un asa. Jāsaka, ka šīs debates izraisījās pēc frakcijas “Jaunais laiks” ierosinājuma par to, vai ļaut izmeklēšanas komisijai turpināt veikt izmeklēšanu saistībā ar Einara Repšes apjomīgajiem finanšu darījumiem gan nekustamo īpašumu tirgū, gan citviet.
Kā zināms, jau ilgāku laiku Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts ieņēmumu dienests nopietni strādā, lai izpētītu visus jautājumus, kas saistīti ar aizsardzības ministra darījumiem. Šīs pārbaudes vēl nav pabeigtas. Un šodien sēdes dienas kārtībā bija jautājums par šīs izmeklēšanas turpināšanu. Bet jāsaka, ka kolēģi no frakcijas “Jaunais laiks” rīkojās pretēji mūsu – Tautas partijas – mēģinājumiem pārliecināt, ka politiķiem būtu jāseko likumam un visos gadījumos, kad runa ir par dažādu viņu darbību izmeklēšanu, ir jāuzticas izmeklēšanas iestādēm un jāļauj prokuratūrai un korupcijas apkarotājiem strādāt, veicot izmeklēšanu līdz galam. Diemžēl “Jaunais laiks” šodien asi iebilda pret šīs izmeklēšanas turpināšanu. Turklāt vēl tika izteikti pārmetumi par to, ka informācija par uzsākto kriminālprocesu pret Einaru Repši ir publiskota un ka to darījis ģenerālprokurors, tiekoties ar premjerministru. Jāsaka, ka Tautas partijas deputātus apbēdina “Jaunā laika”, ja tā varētu teikt, divējādie standarti. Jo, kad runa ir par priekšvēlēšanu solījumiem un citām amatpersonām, tad “Jaunais laiks” kategoriski prasa atklātumu, neatkarīgu un ātru izmeklēšanu. Bet šodien, kad runa bija par partijas vadošo līderi Einaru Repši, “Jaunais laiks” nespēja būt tik vīrišķīgs, lai rīkotos atbilstoši šiem cēlajiem principiem. Bet mēs ceram, ka tomēr pārliecināsim savus kolēģus ļauties izmeklēšanai un ievērot šos svarīgos noteikumus.

Vēlreiz novēlu visiem, visiem Latvijas iedzīvotājiem gaišus Ziemassvētkus, veiksmi un panākumus Jaunajā gadā!

J.Šmits
(Latvijas Pirmās partijas frakcija):

Šajā rudens sesijas noslēguma dienā, kad atkal ir pagājis viens gads, es vēlētos nedaudz atskatīties uz Latvijas Pirmās partijas šajā gadā paveiktajiem darbiem.

Mūsu iniciētās Latvijas dievnamu atjaunošanas programmas “Sakrālā tūrisma objektu infrastruktūras uzlabošana” ietvaros Latvijas Pirmā partija panākusi vairāk nekā 1,5 miljonu latu piešķiršanu 163 Latvijas baznīcām. Partijas Saeimas deputāti un ministri no 2005.gada valsts budžeta un budžeta grozījumiem ir panākuši arī 166 tūkstošu latu finansējuma piešķiršanu vēl vairāku desmitu baznīcu remontiem.

Mūsu pārziņā esošā Satiksmes ministrija un satiksmes ministrs ir panācis, ka no nākamā gada 1.aprīļa papildus plānotajiem transporta līdzekļa ikgadējās nodevas ieņēmumiem autoceļiem tiks novirzīti 60% plānotā akcīzes nodokļa ieņēmumu. 2007.gadā ceļiem tiks paredzēti 65% no naftas produktu akcīzes nodokļa ieņēmumiem, 2008.gadā – 70%, bet 2009.gadā – 75%. Tātad tuvāko gadu laikā būs iespējams būtiski uzlabot mūsu autoceļu kvalitāti.

Pēc Latvijas Pirmo partiju pārstāvošā bērnu un ģimenes lietu ministra A.Baštika izlolotās idejas no 2005.gada janvāra tika ieviestas tā sauktās māmiņu algas. Pabalsts vienam no vecākiem tiek maksāts 70% apmērā no viņa vidējās algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas gada laikā pirms bērna piedzimšanas. Minimālais pabalsta apmērs ir 56 lati mēnesī, bet maksimālais – 392 lati. Tādējādi jaunajiem vecākiem finansiālu apsvērumu dēļ vairs nav jāatsakās no iespējas ģimenē piedzimt bērniņam, jo ieņēmumi saglabāsies iepriekšējā līmenī. Latvijas Pirmā partija aicina arī Labklājības ministriju nesamazināt šā pabalsta apmēru pēc Satversmes tiesas lēmuma, kas paredz atcelt patlaban spēkā esošo kārtību, ka personas, kas kopj bērnu līdz viena gada vecumam un strādā, nevar saņemt bērna kopšanas pabalstu.

Ir noteikti arī bargāki sodi par braukšanu reibumā, bez autovadītāja tiesībām, par ātruma pārsniegšanu un tā tālāk. Kopš likuma stāšanās spēkā policija aizturējusi daudzus autovadītājus, kuriem būs jāstājas tiesas priekšā. Līdz ar to samazinājies ceļu satiksmes negadījumu un alkohola reibumā aizturēto autovadītāju skaits.

Latvijas Pirmā partija arī uzskata, ka nepieciešams izvirzīt stingrākas prasības azartspēļu organizētājiem, lai ierobežotu spēļu vietu skaitu un pieejamību, vienlaikus sakārtojot likumdošanu atbilstoši valsts ilgtermiņa politikas pamatprincipiem. Mēs iesniedzām priekšlikumus grozījumiem likumā un cīnīsimies par to, lai azartspēlēs nedrīkstētu piedalīties personas, kas jaunākas par 21 gadu, lai kazino un spēļu zāles nedrīkstētu organizēt teritorijā, kas atrodas tuvāk par 500 metriem no ārstniecības un izglītības iestāžu ēkām un baznīcām, kā arī, protams, pašās to ēkās.

Un visbeidzot – man ir ļoti liels prieks un gandarījums, ka Saeima pieņēma un Valsts prezidente izsludināja Latvijas Pirmās partijas iniciētos grozījumus Satversmē, atbalstot ideju, kas paredz noteikt, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti. Gribētu vēlreiz pateikties visiem tiem cilvēkiem, kuri sūtīja mums atbalsta vēstules un nepalika vienaldzīgi šajā jautājumā.

Šajā klusajā pārdomu laikā savas partijas un frakcijas vārdā es novēlu visiem Latvijas iedzīvotājiem gaišus un priecīgus mūsu Kunga un Pestītāja Jēzus Kristus dzimšanas svētkus un laimīgu, Dieva svētītu Jauno 2006.gadu.

Paliksim kopā vienoti darbā un lūgšanās!

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!