• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Parlamentā paveikto 2005.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2005., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124847

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu arhīvu likumprojektu

Vēl šajā numurā

30.12.2005., Nr. 210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Parlamentā paveikto 2005.gadā

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis, atskatoties uz 2005.gadā paveikto, norāda, ka šogad Latvija finanšu jomā no Eiropas Savienības (ES) ieguvusi būtisku atbalstu.

Vēl 2004.gada nogalē Valdi Dombrovski nominēja ziņotāja amatam par 2006.gada ES budžeta sadaļu “Eiropas kopienas iestādes un struktūras”, un šā gada galvenais darba kārtības jautājums ir bijis ES budžets. Galvenās prioritātes, kas attiecas uz ES citu institūciju 2006. gada budžetu, tika atzīmēta ES paplašināšanās un efektīva, maksimāli lietderīga ES budžeta līdzekļu izlietošana. Valdis Dombrovskis piedāvāja samazināt gan ES institūciju administratīvos izdevumus par 7,5 miljoniem eiro, gan EP budžeta izdevumus par 20 miljoniem eiro salīdzinājumā ar institūciju sākotnējiem pieprasījumiem. Abi šie priekšlikumi tika atbalstīti.

 “Jāatzīmē, ka nākamā gada Eiropas Savienības budžets kalpo par atskaites punktu, lemjot par finanšu perspektīvu 2007.–2013. gadam, kas ir viens no svarīgākajiem šā gada jautājumiem. Latvijai finanšu perspektīva pēc dalībvalstu vadītāju vienošanās ES Padomē paredz būtisku finansiālo atbalstu. Jau gada sākumā man izdevās panākt, ka tiek piemērots elastīguma princips Eiropas Savienības fondu līdzekļu saņemšanai, ko ierobežo 4% griesti no valsts kopējā nacionālā ienākuma. Līdz ar to Baltijas valstis kā pašreiz ekonomiski mazāk attīstītās dalībvalstis varēja prasīt, lai tām tiktu noteikts īpašs stāvoklis. Rezultātā šobrīd budžeta plāns paredz 3,79% griestu barjeru no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet Latvijai un Igaunijai vēl ir paredzēta speciāla kompensācija – 35 eiro uz iedzīvotāju virs noteiktajiem “griestiem”. Šis nosacījums Latvijai ir ļoti labvēlīgs,” uzsver Valdis Dombrovskis.

ES daudzgadu budžeta plāns tiek pieņemts pēc ES institūciju – Eiropas Komisijas, ES Padomes un Eiropas Parlamenta – vienošanās, bet nākamais posms ir saskaņošanas sanāksme ar EP, kas savu sarunu pozīciju par finanšu perspektīvu ir pieņēmis jau jūnijā. Pēc V.Dombrovska domām, vienošanās ar Eiropas Parlamentu tiks panākta samērā ātri, jo tieši jaunajām dalībvalstīm ir ļoti svarīgi, lai tās līdz 2007.gada sākumam varētu pilnvērtīgi sagatavoties ES fondu apguvei.

Vēl joprojām viens no Valda Dombrovska aktuālākajiem darba kārtības jautājumiem ir Latvijas būvuzņēmuma “Laval un Partneri” lieta, kas aizsākās šā gada sākumā, kad Zviedrijas arodbiedrības ar valsts atbalstu apturēja šā uzņēmuma veikto skolas celtniecību un piespieda pārtraukt darbu. Par šo lietu sarunas notiek ne tikai Latvijā un Zviedrijā, bet arī Eiropas Parlamentā, izraisot visai asas diskusijas EP, kad savu nostāju skaidroja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu un Eiropas Komisārs iekšējā tirgus un pakalpojumu jomā Čārlijs Makkrīvijs.

 “Par šo jautājumu esmu organizējis gan diskusiju Eiropas Parlamentā, gan ar vairāk nekā 60 deputātu atbalstu ir nosūtīta vēstule Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozu. Vēstulē mēs aicinām Eiropas Komisijas prezidentu ne tikai lemt par “Laval” lietu, bet arī nodrošināt brīvu pakalpojumu kustību Eiropas Savienības kopējā tirgus ietvaros un veikt pasākumus, kas nepieļautu turpmāku jauno dalībvalstu uzņēmumu diskrimināciju. Šobrīd tiek gaidīta oficiāla atbilde no Eiropas Komisijas,” skaidro V.Dombrovskis.

EP deputāts ir ticies gan ar Žozē Manuelu Barrozu, gan ar Čārliju Makkrīviju, lai pārrunātu šīs lietas virzību un lēmuma pieņemšanu tālākajai rīcībai. Valdis Dombrovskis tikšanās laikā ir uzsvēris, ka EK jau līdz šā gada jūnijam solīja izlemt, vai vērsties pret Zviedriju par ES likumu neievērošanu, kas ļauj uzņēmējiem brīvi sniegt pakalpojumus citās ES valstīs. Tikšanās laikā Čārlijs Makkrīvijs arī pauda apņēmību rūpīgi sekot līdzi tam, lai ES dibināšanas līgumā noteiktā pakalpojumu sniegšanas brīvība tiktu ievērota vienlīdzīgi visās ES dalībvalstīs un nenotiktu atkāpšanās no saistībām, kuras dalībvalstis ir uzņēmušās.

Tāpat Eiropas Parlaments, atbalstot ES 2005.gada budžeta grozījumus, no ES Solidaritātes fonda Latvijai piešķīra 9,5 miljonu eiro finansējumu janvāra viesuļvētrā radīto seku novēršanai. Finansējums tika piešķirts arī Igaunijai – 1,3 miljoni eiro, Lietuvai – 0,4 miljoni eiro un Zviedrijai – 81,7 miljoni eiro.

Šogad EP deputāts Valdis Dombrovskis ir nosaukts kā viens no 237 jaunajiem līderiem, kuri izvēlēti un ir piekrituši piedalīties Jauno pasaules līderu forumā, strādājot ciešā sadarbībā ar Pasaules ekonomistu forumu un risinot nopietnākās pasaules problēmas. V.Dombrovskis arī uzņemts Latvijas Ekonomikas attīstības forumā, kura darbības galvenais mērķis ir veicināt Latvijas tautsaimniecības attīstību, apzinot un izvērtējot ekonomikas, t.sk. uzņēmējdarbības, aktuālās problēmas, izstrādājot risinājuma variantus un sekmējot to īstenošanu, kā arī rosinot ekonomiskās domas attīstību valstī.

Valdis Dombrovskis ir atzīts par Eiropas gada cilvēku Latvijā.

Zane Lielķikute, EP deputāta V.Dombrovska preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!