• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par skaidrāku koncepciju bioloģiskās pārtikas ražošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.2006., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/125438

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nepieciešamību veikt starptautisku Ziemeļeiropas gāzes vada izbūves novērtējumu

Vēl šajā numurā

10.01.2006., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par skaidrāku koncepciju bioloģiskās pārtikas ražošanā

EK ir pieņemts priekšlikums par jaunu regulu bioloģiskās lauksaimniecības jomā. Noteikumi būs vienkāršāki, ņemot vērā klimata un citu apstākļu reģionālās atšķirības. Bioloģiskās pārtikas ražotāji drīkstēs izvēlēties – lietot vai nelietot ES bioloģisko logotipu. Ja ražotāji izvēlēsies nelietot šo logotipu, to produkcija būs jāmarķē kā ES bioloģiskā. Lai ražojumu varētu marķēt kā bioloģisku, galaproduktam vismaz 95 procentu apjomā jābūt bioloģiskam. Ģenētiski modificētus organismus (ĢMO) saturošus produktus nedrīkstēs marķēt kā bioloģiskus, izņemot, kas satur līdz 0,9 procentiem netīša ĢMO piejaukuma.
ES komisāre Marianna Fišere-Bēla sacīja: “Patērētājiem būs daudz vienkāršāk atpazīt bioloģiskās lauksaimniecības ražojumus un saprast to priekšrocības attiecībā uz vidi un dzīvnieku labturību. Pašreizējie noteikumi tiks aizstāti ar vienkāršākiem, daudz pārredzamākiem. Ar tiem noteiks bioloģiskās lauksaimniecības mērķus un principus, precizēs marķēšanas noteikumus un regulēs importu, nodrošinot, ka patērētāji zina, ko pērk, un lauksaimnieki zina, kādus noteikumus ievērot.”
Ar jauno regulu noteiks bioloģiskās lauksaimniecības mērķus un principus, ņemot vērā vietējos apstākļus un ekonomiskās attīstības stadiju, nodrošinās, ka bioloģiskās lauksaimniecības mērķi un principi tiek piemēroti vienādi visās bioloģiskās lopkopības, akvakultūras, augkopības un lopbarības ražošanas stadijās, kā arī bioloģiskās pārtikas ražošanā, precizēs ĢMO noteikumus, jo īpaši piemērojot vispārējas ĢMO robežvērtības, neļaujot ĢMO saturošus produktus marķēt kā bioloģiskus ražojumus un ļaujot pieņemt īpašas robežvērtības attiecībā uz sēklām, padarīs par obligātu vai nu ES logotipa, vai – tā neesības gadījumā – stilizētas norādes “ES bioloģiskā” izmantošanu, piemērojot ierobežojumus marķējumā un reklāmas saukļos, lai veicinātu bioloģiskās lauksaimniecības kopēju koncepciju, pastiprinās uz risku pamatotu pieeju un uzlabos kontroli, pieskaņojot kontroles sistēmu oficiālajai ES pārtikas un dzīvnieku barības kontroles sistēmai, ko piemēro attiecībā uz visu pārtiku un dzīvnieku barību, uzlabos bioloģiskās lauksaimniecības ražojumu brīvu apgrozību, nodrošinot, ka ES noteikumi garantē augstākos standartus, pastiprina kontroles sistēmas objektivitāti, standartu savstarpēju atzīšanu un samazina to kontroles organizāciju rīcības brīvību, kas pieļauj mazāk stingrus noteikumus, izstrādās ilglaicīgus importa noteikumus, pamatojoties uz tiešu piekļuvi pilnībā atbilstošu ražojumu gadījumā vai uz piekļuvi, kas pamatojas uz līdzvērtību.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!