• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Kazahstānas Republikā 9.-12.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.2006., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/125627

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

12.01.2006., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Kazahstānas Republikā 9.–12.janvārī

 

Piedaloties Kazahstānas prezidenta inaugurācijas ceremonijā

Trešdien, 11.janvārī, Astanā Ministru prezidents Aigars Kalvītis piedalījās oficiālajā Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva inaugurācijas ceremonijā. Pēc oficiālā pasākuma A.Kalvītis kopā ar citu valstu prezidentiem un valdību vadītājiem piedalījās svinīgajās pusdienās.

Divpusējo sarunu laikā ar prezidentu N.Nazarbajevu Latvijas valdības vadītājs atkārtoti norādīja uz ievērojamo abu valstu ekonomiskās sadarbības potenciālu, kas ietver investīcijas gan nacionālās ekonomikas, gan tranzīta koridoru pilnveidošanai.

 

Tiekoties ar Kazahstānas valdības vadītāju

Otrdien, 10.janvārī, Astanā Aigars Kalvītis tikās ar Kazahstānas valdības vadītāju Danialu Ahmetovu.

Sarunā ar D.Ahmetovu A.Kalvītis pozitīvi novērtēja pēdējos gados veiktās Kazahstānas investīcijas Latvijā, īpaši pagājušā gada augustā atklāto Latvijas un Kazahstānas kopuzņēmumu “Ventspils graudu terminālis”. Turklāt 2005.gadā abu valstu tirdzniecības apgrozījums sasniedza 130 miljonus ASV dolāru.

Mūsu valsts valdības vadītājs akcentēja, ka viena no galvenajām Latvijas un Kazahstānas sadarbības jomām ir kravu tranzīts. Jau ilgāk nekā gadu sekmīgi darbojas eksperimentālā dzelzceļa līnija konteineru kravu pārvadājumiem virzienā no Latvijas uz Kazahstānu. 2005.gadā pārvadāts 7000 konteineru vienības. Vienlaikus Latvija ir ieinteresēta piesaistīt Kazahstānas, Ķīnas un citu šī reģiona valstu kravas konteineru pārvadājumus caur Latviju uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Šāds savienojums ievērojami paātrinātu kravu ekspedīciju ātrumu. Piemēram, dzelzceļa pārvadājuma laiks no Ķīnas caur Kazahstānu līdz Latvijai ir 15 dienas, bet jūras pārvadājuma laiks starp Ķīnu un ES būtu 45 dienas. Kazahstānas valdības vadītājs D.Ahmetovs izrādīja interesi attīstīt šādu sadarbību ar Latviju. Viņš iepazīstināja ar plāniem veidot jaunu dzelzceļa līniju no Kazahstānas centrālajiem rajoniem uz Ķīnu, kā arī divkāršot kravu pārvadājumu apjomu caur Kazahstānas – Ķīnas robežtermināli.

Abu valstu valdību vadītāji pārrunāja sadarbības paplašināšanas iespējas enerģētikas jomā, kas ietver Kazahstānas naftas produktu piegādi un tranzītu caur Latviju, kā arī iespējamās Kazahstānas investīcijas naftas produktu pārstrādes uzņēmumos Baltijas reģionā. A.Kalvītis atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta šajā jomā paplašināt sadarbību ar Kazahstānu, kas nodrošinātu lielāku konkurenci Latvijas enerģētikas tirgū. Turklāt Kazahstāna ir ieinteresēta tādos sadarbības projektos, kas ļautu diversificēt tās energoresursu piegādi ārvalstīm.

Vienlaikus D.Ahmetovs uzsvēra Kazahstānas interesi par tālākām investīcijām Latvijas ostās. Kazahstānas valdības vadītājs arī interesējās par investīciju iespējām Latvijas augstas tehnoloģijas uzņēmumos.

Atbildot uz Kazahstānas Izglītības ministrijas iepriekš izteikto lūgumu, A.Kalvītis iepazīstināja ar Latvijas augstāko mācību iestāžu iespējām apmācīt Kazahstānas studentus tos interesējošās nozarēs un specialitātēs. Kazahstānas valdība ir ieinteresēta šādos projektos, jo ik gadu tā apmaksā līdz 3000 savas valsts studentu mācības labākajās ārvalstu universitātēs.

Sarunas noslēgumā puses vienojās jau tuvākajā laikā Kazahstānas galvaspilsētā Astanā sarīkot Starpvaldību komisijas sanāksmi, kurā tiktu pārrunāta iepriekš minēto projektu ieviešana. A.Kalvītis uzaicināja Kazahstānas valdības vadītāju apmeklēt Latviju.

 

Tiekoties ar citām Kazahstānas valsts amatpersonām

Trešdien, 11.janvārī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Kazahstānas ārlietu ministru Kasimžomartu Tokajevu. Tikšanās laikā Latvijas valdības vadītājs aicināja noslēgtā divpusējā protokola ietvaros stiprināt un paplašināt abu valstu ārlietu ministriju sadarbību. A.Kalvītis arī uzsvēra, ka pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un NATO Latvijai ir svarīgi padziļināt tās tradicionāli labo ekspertīzi Kazahstānā un citās Centrālās Āzijas valstīs. Par to liecina nesen atvērtā Latvijas vēstniecība jaunajā Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

K.Tokajevs uzsvēra savas valsts ieinteresētību Latvijas atbalstā Kazahstānas partnerattiecību stiprināšanai ar ES un NATO. Savukārt Kazahstāna var sniegt konsultatīvu atbalstu attiecībā uz procesiem, kas risinās Šanhajas sadarbības organizācijas ietvaros, islāma pasaulē un Dienvidaustrumu Āzijas reģionā.

A.Kalvītis trešdien tikās arī ar Kazahstānas transporta un komunikāciju ministru, Latvijas un Kazahstānas starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētāju Askaru Maminu. Puses atzinīgi novērtēja būtiski pieaugušo savstarpējo kravu pārvadājumu apjomu, kas šajā laikā pieckāršojies. A.Kalvītis sarunas gaitā uzsvēra, ka Latvija sistemātiski strādājusi pie tranzīta koridoru attīstības starp Austrumiem un Rietumiem. Šobrīd mūsu valstij ir ļoti svarīgi piesaistīt Kazahstānas izcelsmes kravas, kā arī Ķīnas eksporta kravas ES virzienā.

Ņemot vērā Ķīnas ziemeļrietumu provinču (kas robežojas ar Kazahstānu) straujo ekonomisko attīstību, šāds tranzīta koridors tuvākajā laikā varētu kļūt par nozīmīgu faktoru infrastruktūras attīstībai.

Agnese Korbe, Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!