• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzlabojumiem akcionāru pārrobežu tiesību izmantošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2006., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/125712

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu 2007.-2013.gada finanšu perspektīvai

Vēl šajā numurā

13.01.2006., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzlabojumiem akcionāru pārrobežu tiesību izmantošanā

Eiropas Komisija ir iesniegusi priekšlikumu direktīvai, kuras mērķis ir, ieviešot standartu minimumu, veicināt akcionāru pārrobežu tiesību izmantošanu biržas sarakstā iekļautajās sabiedrībās. Ierosinātā direktīva tiecas nodrošināt, lai neatkarīgi no dzīvesvietas ES akcionāri varētu laikus piekļūt pilnīgai informācijai un vienkāršiem līdzekļiem, lai attālināti izmantotu dažas tiesības, īpaši balsstiesības.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Neatkarīgi no atrašanās vietas Eiropas Savienībā akcionāriem ir jābūt iespējai laikus saņemt atbilstošu informāciju un balsot, nesaskaroties ar nevajadzīgiem šķēršļiem. Pretējā gadījumā viņi nevar pienācīgi izmantot savu ietekmi un pārliecināties, ka vadība rīkojas viņu interesēs. Lai to panāktu, mūsu priekšlikumi paredz, izmantojot modernu un drošu tehnoloģiju, noteikt svarīgāko standartu minimumu. Tas palīdzēs nostiprināt akcionāru lomu un izvērst ES ieguldījumus.”

Aptuveni trešdaļa no ES biržas sarakstos iekļauto uzņēmumu pamatkapitāla pieder nerezidentiem. Pie galvenajiem balsošanas šķēršļiem, ar ko sastopas akcionāri nerezidenti, pieder akciju bloķēšana, nepietiekama vai novēlota piekļuve informācijai un pārāk apgrūtinošas prasības attiecībā uz attālināto balsošanu.

2004. gada septembrī un 2005. gada maijā tika uzsāktas divas apspriešanas ar sabiedrību. Abās apspriešanās respondenti atbalstīja standartu minimuma noteikšanu ES līmenī attiecībā uz kopsapulcēm un akcionāru tiesību izmantošanu.

Pēc ietekmes visaptverošas novērtēšanas Eiropas Komisija ierosina ieviest standartu minimumu, kas novērstu pārrobežu balsošanas procesa galvenos šķēršļus un nostiprinātu dažas citas akcionāru tiesības.

Kopsapulces jāsasauc, paziņojot par tām vismaz mēnesi iepriekš. Visai atbilstošajai informācijai ir jābūt pieejamai vēlākais minētajā datumā, un tā ir jāievieto emitenta tīmekļa vietnē. Paziņojumā par sapulci jāietver visa nepieciešamā informācija.

Akciju bloķēšana ir jāatceļ un jāaizstāj ar ieraksta datumu, kurš nedrīkst būt vēlāks kā 30 dienas pirms sapulces.

Nerezidentiem jābūt iespējai izmantot tiesības uzdot jautājumus. Lai lielākam akcionāru skaitam piešķirtu tiesības iesniegt apspriešanai lēmumus, tajā pašā laikā saglabājot kopsapulču labo kārtību, maksimālajam kapitāla daļu slieksnim, kas nodrošina priekšrocības no šīm tiesībām, nevajadzētu pārsniegt 5%.

Balsošanai uz pilnvaras pamata nevajadzētu piemērot pārmērīgas administratīvās prasības, kā arī to nevajadzētu pārmērīgi ierobežot. Akcionāru rīcībā vajadzētu būt iespējai izvēlēties no vairākām attālinātās balsošanas metodēm.

Balsošanas rezultātiem jābūt pieejamiem visiem akcionāriem, un tie ir jāievieto emitenta tīmekļa vietnē.

Eiropas Komisijas 2003. gada maija rīcības plānā par uzņēmējdarbības tiesību modernizēšanu un korporatīvās vadības uzlabošanu (IP/03/716, MEMO/03/112) ietverts iniciatīvu kopums, kuru mērķis ir nostiprināt akcionāru tiesības, pastiprināt darbinieku un kreditoru aizsardzību, paaugstināt Eiropas uzņēmējdarbības efektivitāti un konkurētspēju un palielināt uzticību kapitāla tirgiem.

Rīcības plāna apspriešana ar sabiedrību, kas beidzās 2003. gada septembra vidū, parādīja, ka attiecībā uz galvenajiem pasākumiem pastāv liela vienprātība. Šī iniciatīva par standartu minimumu attiecībā uz akcionāru tiesībām ir sestā apspriešana, kas izriet no rīcības plāna.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!