• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente, tiekoties ar Dienvidāfrikas Republikas prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2006., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/125873

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.01.2006., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente, tiekoties ar Dienvidāfrikas Republikas prezidentu

AFRIKA.JPG (19006 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Dienvidāfrikas prezidents Thabo Mbeki.
Foto: EPA/A.F.I.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 15.janvārī Dienvidāfrikas Republikas galvaspilsētā Pretorijā tikās ar Dienvidāfrikas prezidentu Thabo Mbeki, sarunā apspriežoties par plašu tematisko loku – valstu divpusējām attiecībām, ES un Ārfikas savienības sadarbību, ANO reformām.

Runājot par valstu divpusējām attiecībām, atzinīgi tika novērtēta 18.janvārī paredzētā Latvijas goda konsulāta oficiālā atklāšana, kas veicinās tālākos abu valstu kontaktus. Lai arī tirdznieciskās sadarbības apjomi šobrīd ir nelieli, abi prezidenti ar gandarījumu atzīmēja, ka ir preces, pēc kurām Latvija un Dienvidāfrika arvien vairāk sāk viena otru atpazīt, palielinās arī uzņēmēju interese par sakaru veidošanu. Prezidente sarunā pieskārās arī jautājumam par sarežģītas vēstures apgūšanu un vēsturisko traumu pārvarēšanu. Latviju un Dienvidāfriku vieno tas, ka aizvadītā gadsimta laikā Latvija ir piedzīvojusi okupācijas laiku, savukārt Dienvidāfrika – aparteīda režīmu. V.Vīķe-Freiberga plāno Johannesburgā apmeklēt Aparteīda muzeju, kam ir līdzīgi mērķi kā Okupācijas muzejam Latvijā.

Abas puses iztirzāja Eiropas Savienības un Āfrikas savienības sadarbību, pārrunājot tās perspektīvas no abu minēto organizāciju dalībvalstu viedokļa.

Tā kā Latvijas prezidente ir ANO īpašā sūtne reformu jautājumos, bet Dienvidāfrika – aktīva reformu sarunu dalībniece, V.Vīķe-Freiberga un T.Mbeki apmainījās redzējumiem par pašreizējo situāciju ANO reformu gaitā, īpašu uzmanību pievēršot Miera veidošanas komisijas un Cilvēktiesību padomes izveides jautājumiem. Tikšanās laikā netika skarts jautājums par iespējamiem nākamā ANO ģenerālsekretāra kandidātiem vai ar to saistīta tematika.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!