• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 1999.gada valsts budžeta izpildi. Atzinums saimnieciskā gada pārskatam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2000., Nr. 399/400 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12588

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 1999.gada valsts budžeta izpildi. Valsts kontroles ziņojums Saeimai

Vēl šajā numurā

09.11.2000., Nr. 399/400

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 1999.gada valsts budžeta izpildi.

Atzinums saimnieciskā gada pārskatam

Esam veikuši Finansu ministrijas sagatavotā valsts budžeta izpildes pārskata par 1999.gadu revīziju. Gada pārskatā ir ietverta visu valsts budžeta norēķinu gada slēguma bilances salīdzinājumā ar iepriekšējā gada bilancēm un citi likumā "Par budžetu un finansu vadību" noteiktie pārskati.

Saskaņā ar likuma "Par budžetu un finansu vadību" 32.pantu finansu ministrs iesniedza Valsts kontrolei saimnieciskā gada pārskatu. Saimnieciskā gada pārskats par 1999.gada valsts budžeta izpildi atbilst likuma "Par budžetu un finansu vadību" 31.pantā noteiktajām prasībām, kā arī tai struktūrai, kāda paredzēta likumā "Par valsts budžetu 1999.gadam".

1999.gadā, tāpat kā 1998.gadā, valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta izdevumi plānoti sadalījumā pa resoru programmām un apakšprogrammām.

Valsts speciālā budžeta konsolidētajā pārskatā ir iekļauti arī budžeta iestāžu saņemtie ziedojumi un dāvinājumi, kā arī PHARE palīdzības līdzekļi.

Revīzija veikta ar mērķi gūt pietiekamu pārliecību, ka gada pārskats nesatur būtiskas kļūdas un ietver gada pārskatā norādīto summu un paskaidrojumu dokumentācijas pārbaudi.

Revīzijā konstatēts, ka Valsts budžeta izpildes pārskats par 1999.gadu sagatavots atbilstīgi likuma "Par budžetu un finansu vadību" prasībām.

Revīzija veikta izlases veidā — pa atsevišķām pozīcijām. Veicot atsevišķu finansu rādītāju pārbaudi un ņemot vērā revīziju rezultātus valsts budžeta iestādēs, konstatēts, ka pēc ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajām bilancēm un pārskatiem, kā arī paskaidrojuma rakstiem par bilancēm, ne vienmēr iespējams gūt pilnīgu priekšstatu par:

— visiem bilances posteņiem;

— kā arī atsevišķiem darījumiem.

Iesakām:

1. Sagatavojot kārtējā gada valsts budžeta projektu, par pamatu ņemt "bāzes" izdevumus un nepieciešamo iegāžu un pakalpojumu klāstu plānot "mērķa griestu" ietvaros, kuru noteikšanai pieprasīt detalizētus izdevumu aprēķinus, izmantojot "0" budžeta metodi.

2. Sagatavot tādus paskaidrojumus pie bilancēm, kas sniegtu pilnīgu informāciju par svarīgākajiem bilances posteņiem — finansu ieguldījumi (izmaiņas), nākamo periodu izmaksas, nepabeigtie pasūtījumi, finansu gada izpildes rezultāts u.c., kā arī par atsevišķiem darījumiem finansu gadā — kredītu (aizdevumu) gala lietotājiem, iestāžu (organizāciju) veiktajiem maksājumiem kredītu mērķiem u.c.

3. Pārskatīt attiecīgajam budžeta gadam izstrādātos noteikumus "Par resoru programmu un apakšprogrammu rezultatīvajiem rādītājiem", īpašu uzmanību pievēršot katras ministrijas vai citas centrālās valsts iestādes darbības specifikai un šo rādītāju izmaiņām šajā periodā.

4. Valsts budžeta izpildes pārskatā iekļaut naudas līdzekļu atlikumus par katru ministriju un centrālo valsts pārvaldes iestādi, uzrādot tos par katru programmu un apakšprogrammu gan attiecīgā pārskata gada sākumā, gan beigās.

5. Izstrādāt procedūras valsts speciālā budžeta sastādīšanai, izpildei un atskaites mehānismam, kas atbilstu pamatbudžeta attiecīgajām procedūrām.

Valsts kontrolieris,

Valsts kontroles padomes priekšsēdētājs R.Černajs

Atzinums izskatīts 2000.gada 15.septembra Valsts kontroles padomes sēdē

(15.09.2000. protokols Nr.15)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!