• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu impulsu debatēm par ES nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2006., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/126224

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pagaidu komiteju CIP lietas izmeklēšanai

Vēl šajā numurā

20.01.2006., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu impulsu debatēm par ES nākotni

Eiropas Parlaments ceturtdien, 19.janvārī, lēma par veidu, kā ES būtu jācenšas pārvarēt konstitucionālo krīzi. Deputāti uzskata, pēc Bulgārijas un Rumānijas pievienošanās nevarēs plānot jaunu ES paplašināšanos, ja joprojām būs spēkā Nicas līgums. Lai ES darbotos efektīvi un demokrātiski, konstitūcija jāpieņem ne vēlāk kā 2009.gadā.

Pēc tam, kad Francijas un Nīderlandes vēlētāji referendumos noraidīja ES konstitucionālā līguma projektu, Eiropadome 2005.gada jūnijā nolēma uzsākt “pārdomu periodu”, lai izkļūtu no strupceļa, kurā nonākusi Eiropas Savienība. Pēc piecu mēnešu ilgām diskusijām EP 19.janvārī ar 385 par, 125 pret un 51 atturoties ir pieņēmis ziņojumu, kurā izklāstīts viedoklis par to, kā un cik ilgi jānotiek debatēm par konstitūciju. Deputāti aizrāda Komisijai un Padomei, ka tās nav spējušas nākt klajā ar konkrētiem priekšlikumiem, kā nodrošināt, lai “pārdomu laiks” un debates sniegtu skaidrus rezultātus.

Diskusijās par ES nākotni deputāti aicina tieši iesaistīt pilsoņus, bet iestājas pret jebkuru priekšlikumu veidot atsevišķu dalībvalstu koalīcijas ārpus ES sistēmas.

Deputāti bija gandrīz vienoti par to, ka nevajadzētu pārsteigties ar prognozēm par debašu iznākumu, lai neietekmētu to demokrātisku norisi. Tomēr domas par to, kāds būtu pozitīvs rezultāts, dalījās: ziņojuma projektā bija ierosināti vairāki iespējamie scenāriji. Vairums deputātu galīgajā balsojumā atbalstīja nostāju, ka būtu vēlams saglabāt pašreizējo konstitūcijas tekstu ar nosacījumu, ka tajā izdara būtiskas izmaiņas, piemēram, pievieno protokolus.  

Lai panāktu, ka diskusijās piedalās visa sabiedrība, debates par Eiropas nākotni jāorganizē par atsevišķiem tematiem. Dialoga vadību uzņemtos Parlaments, kam arī pieder iniciatīva veidot ES pilsoņu un parlamentāros forumus. Parlaments aicina dalībvalstis rīkot pilsoņu forumus un plašsaziņas līdzekļos izvērstas debates  valsts un pašvaldību līmenī.

Galvenie temati, kam deputāti aicina pievērsties pirmajā parlamentārajā forumā, ir šādi: Eiropas integrācijas mērķis; Eiropas ietekme pasaulē; Eiropas sociālā un ekonomikas modeļa nākotne, ņemot vērā globalizāciju; Eiropas Savienības robežu definēšana; brīvības, drošības un tiesiskuma veicināšana.

Parlamentāros forumus jeb EP un dalībvalstu parlamentu konferenču sērijas deputāti ierosina sākt jau šā gada pavasarī. Pirmais forums ieplānots 9.maijā. Forumi arī  būtu iespēja uzklausīt Francijas un Nīderlandes valdību ziņojumus par turpmāko rīcību pēc negatīvā balsojuma abu valstu referendumos.

Ņemot vērā debašu rezultātus, deputāti ierosina pieņemt konkrētus lēmumus par turpmāko rīcību vēlākais 2007.gada otrajā pusē.

EP Informācijas ģenerāldirektorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!