• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieslodzīto veselības aprūpes koncepciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2006., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/126386

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par papildinājumiem publisko ezeru un upju sarakstā

Vēl šajā numurā

24.01.2006., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieslodzīto veselības aprūpes koncepciju

Valsts sekretāru 19.janvāra sanāksmē izskatīts ieslodzīto veselības aprūpes koncepcijas projekts. Tas paredz ieslodzīto veselības aprūpes pāriešanu Veselības ministrijas (VM) kompetencē, saglabājot Tieslietu ministrijas (TM) pienākumu nodrošināt sabiedrības un ārstniecības personu drošību, kā arī telpas un tehniskos apstākļus ārstniecības procesa veikšanai.

Pašlaik ieslodzīto veselības aprūpi atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem organizē Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP), un tā ir nodalīta no vispārējās iedzīvotāju veselības aprūpes sistēmas. Tas traucē elastīgi reaģēt uz izmaiņām un jaunākajām attīstības tendencēm un rada problēmas, kas būtiski apgrūtina ieslodzīto veselības aprūpes nodrošināšanu.

Nepietiekamais finansējums un pašreizējais modelis neļauj nodrošināt ieslodzīto adekvātu veselības aprūpi tādā apjomā, kā noteikts normatīvajos aktos. Tāpat nav iespējams nodrošināt medicīnisko palīdzību neatliekamos un akūtos gadījumos. Smagākos gadījumos tas var novest pie epidēmijas, pacientu nāves vai slimību komplikācijām, kas būs par pamatu cietušo vai viņu radinieku tiesībām vērsties tiesā ar prasībām par zaudējumu atlīdzināšanu, norāda koncepcijas projekta autori. Saglabājot pašreizējo modeli, iespējama arī labāko pašlaik cietumā strādājošo ārstniecības personu aizplūšana.

Nerisinot šīs problēmas, netiks ievērots diskriminācijas aizlieguma princips, kas minēts Satversmes 91.pantā, kā arī būs apdraudētas ieslodzīto cilvēktiesības. Netiktu pildītas arī Apvienoto Nāciju Organizācijas un Eiropas Cietumu noteikumu prasības par to, ka ieslodzīto veselības aprūpei jābūt adekvātai visas sabiedrības veselības aprūpei.

TM uzskata, ka šo problēmu optimālākais un efektīvākais risinājums ir ieslodzīto veselības aprūpes sistēmas integrēšana vispārējā veselības aprūpes sistēmā.

Lai ieslodzīto veselības aprūpi varētu nodot VM kompetencē, TM kopā ar VM būtu jāizstrādā pasākumu plāns koncepcijas īstenošanai, bet līdz nākamā gada 1.jūnijam TM jānodrošina, lai tiktu izvērtēta Latvijas Cietumu slimnīcas atbilstība lokālo slimnīcu obligātajām prasībām. Tāpat jānodrošina cietumu medicīnas daļu darbībai piemērotas telpas.

Koncepcijas autori uzskata, ka jau nākamā gada 1.jūnijā ieslodzīto veselības aprūpe varētu pāriet VM kompetencē.

Latvijā ir 15 ieslodzījuma vietas, kurās ir medicīnas daļas, kas nodrošina ieslodzīto veselības aprūpi ambulatorā līmenī. Ieslodzīto veselības aprūpi stacionārā līmenī nodrošina Cietumu slimnīca, kurā iespējams sniegt nepieciešamo medicīnisko aprūpi ieslodzītajiem tikai nepilnā apjomā.

Ieslodzījuma vietās katru gadu atrodas ap 7500 ieslodzīto (2005.gada 1.jūnijā Latvijā bija 7517 ieslodzītie, no tiem 2558 – apcietinātie).

Projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Bērnu un ģimenes lietu, Iekšlietu, Labklājības un Veselības ministrijai, Latvijas Pašvaldību savienībai, Nacionālajai trīspusējās sadarbības padomei un Valsts kancelejai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!