• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents, uzturoties oficiālā vizītē Portugālē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2006., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/126630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Armēnijas vēstnieka atvadu vizītēm

Vēl šajā numurā

26.01.2006., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents, uzturoties oficiālā vizītē Portugālē

— tiekoties ar Portugāles premjerministru un ārlietu ministru

PORUGALE1.JPG (17901 bytes)
Vakar Portugālē: Latvijas Republikas Ministru prezidents Aigars Kalvītis un Portugāles Republikas premjerministrs Žozē Sokratešs
Foto: EPA/A.F.I.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis vakar tikās ar Portugāles premjerministru Žozē Sokratešu (José Sócrates Carvalho Pinto de Sousa). Premjeri ļoti atzinīgi novērtēja Latvijas un Portugāles politisko un ekonomisko kontaktu attīstību, ko veicina arī nesen Rīgā atvērtā Portugāles vēstniecība Latvijā. Puses bija vienisprātis, ka abām valstīm ir daudz kopīgu interešu tādos jautājumos kā drošības politika un Eiropas Savienības (ES) tālākā attīstība.

Aigars Kalvītis un Žozē Sokratešs par šābrīža svarīgāko un aktuālāko ES jautājumu atzina nepieciešamību Eiropas Parlamentam tuvākajā laikā akceptēt ES finanšu perspektīvu 2007.–2013.gadam. Tikpat svarīgi premjeru skaitījumā ir arī jautājumi saistībā ar ES konstitucionālā līguma ratifikāciju. Portugālei šajā procesā būs svarīga loma – tā būs ES prezidējošā valsts 2007.gada otrajā pusē, kad pēc vēlēšanām Francijā un Nīderlandē būs jāpieņem lēmums par tālāko konstitucionālā līguma virzību.

Premjerministri pārrunāja abu valstu ekonomisko attīstību. Puses uzsvēra, ka Latvijas un Portugāles uzņēmējiem ir jāizmanto paplašinātās ES iespējas – jāpārvar psiholoģiskās barjeras, jāiziet ārpus tradicionālajiem tirgiem un jāapgūst jauni tirgi. Abu valstu valdību vadītāji akcentēja sadarbību ārpolitikas jautājumos. Latvija var piedāvāt Portugālei ekspertīzi par ES jaunajiem kaimiņiem: Ukrainu, Baltkrieviju, Moldovu un Gruziju. Savukārt Latvijai ir nozīmīga Portugāles pieredze tādos jautājumos kā ES attiecības ar Āfrikas valstīm un kopējā politika attiecībā pret Latīņamerikas valstīm. Premjeri bija vienisprātis, ka jāturpina darbs ES kopējas enerģētikas politikas izveidē.

— tiekoties ar Portugāles Nacionālās sapulces prezidentu un parlamentāriešiem

Ministru prezidents Aigars Kalvītis vizītes ietvaros vakar Portugālē tikās arī ar Nacionālās sapulces (parlamenta) prezidentu Žaimi da Gamu (Jaime José Matos da Gama) un parlamentāriešiem, dažādu politisko grupu pārstāvjiem. Portugāles parlamenta pārstāvji ļoti atzinīgi novērtēja Latvijas veiktās ekonomiskās un politiskās reformas, uzsverot, ka Latvija ir paraugs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm reformu īstenošanā un valsts ekonomiskās izaugsmes veicināšanā.

Ministru prezidents izteica pateicību par Portugāles pieņemto lēmumu atvērt vēstniecību Latvijā, kas būs pirmā valsts vēstniecība Baltijas valstīs. Aigars Kalvītis pauda pārliecību, ka vēstniecības atvēršana Rīgā un tās darbība tuvinās abas valstis gan politiski, gan ekonomiski.

Parlamentārieši interesējās par politiskajiem procesiem ES jaunajās kaimiņvalstīs – Baltkrievijā, Ukrainā, Moldovā un Gruzijā. Tika pārrunāta Latvijas pieredze un sadarbības veicināšanas iespējas ar šīm valstīm.

Puses atzinīgi novērtēja parlamentāro sadarbību starp Latvijas Saeimu un Portugāles Nacionālo sapulci. Ministru prezidents uzsvēra politisko kontaktu nozīmi, īpaši ES likumdošanas procesā, lai ES mazās un vidējās valstis saskaņotu savus viedokļus un veidotu vienotu izpratni par lemjamajiem jautājumiem.

Aigara Kalvīša vizīte Portugālē notiek zīmīgā laikā. Šogad paiet 85 gadi, kopš Portugāle atzina Latvijas neatkarību, un 15 gadu, kopš tā atzina neatkarības atjaunošanu. Turklāt 26.janvārī tiek atzīmēta Latvijas Republikas starptautiskās (de iure) atzīšanas diena.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!