• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Par vienotā koda ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2000., Nr. 406/408 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12737

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

15.11.2000., Nr. 406/408

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Par vienotā koda ieviešanu

Uzņēmumu reģistrs (UR) uzskata, ka grozījumiem likumā "Par nodokļiem un nodevām" būtu jāstājas spēkā līdz ar Komerclikumu (KL).

Līdz ar to uzņēmumu piemērošanās KL un pāreja uz vienoto vienpadsmitzīmju kodu (uzņēmējsabiedrību, sabiedrisko organizāciju un ārvalstu pārstāvniecību (..) reģistrācijas numurs) notiktu vienlaikus. Tas radītu mazāk sarežģījumu uzņēmējiem un atvieglotu administratīvo procedūru veikšanu.

Saeima 9.novembrī otrajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas mazinās administratīvos šķēršļus uzņēmējdarbībai. Grozījumu izstrādāšanu iniciēja UR.

UR jau ir uzsācis gatavošanos pārejai uz vienoto vienpadsmitzīmju kodu, pašreiz notiek darbs pie sistēmas pārbūves plānošanas. Līdz ar jauno kārtību uzņēmējiem viena un tā pati informācija nebūs jāsniedz gan UR, gan Valsts ieņēmumu dienestam (VID) bet gan tikai UR. Turklāt UR izdos arī nodokļu maksātāju apliecības. Piemēram, pašreiz pēc uzņēmuma dibināšanas un reģistrēšanas UR desmit dienu laikā tam jāpiesakās VID un uzņēmums jāreģistrē kā nodokļu maksātājs, iesniedzot atkal tos pašus dokumentus ko UR: statūtus, zvērināta notāra apliecinātu paraksta paraugu, uzņēmuma dibināšanas protokolu u.c.

Šī kārtība neattieksies tikai uz tiem uzņēmumiem, kuri vēlēsies reģistrēties kā pievienotās vērtības nodokļa maksātāji (pēc normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem), — tiem jāturpina reģistrēties VID.

Pilnīga pāreja uz vienotu vienpadsmitzīmju kodu notiks divu gadu laikā. Pašreiz valsts iestādes lieto atšķirīgus kodus, piemēram, LR Valsts zemesgrāmatā — deviņu zīmju kodu, bet VID - vienpadsmitzīmju. Tas sarežģī informācijas sistēmu integrāciju, mazinot administratīvos šķēršļus.

Saeima noteikusi, ka KL spēkā stājas 2001.gada 1.janvārī, kad arī plānots daļēji uzsākt uzņēmumu dokumentu sakārtošanu atbilstoši KL prasībām. Līdz ar to varētu veikt arī pāreju uz vienoto kodu. Praktiski — uzņēmuma pārstāvim iesniedzot dokumentus jebkuru izmaiņu reģistrēšanai UR, automātiski tiks piešķirts arī jaunais kods.

UR uzskata, ka ir jāpievērš uzmanība ne tikai jaunās kārtības nodrošināšanai normatīvajos aktos, nepieciešamā finansējuma paredzēšanai, bet arī sabiedrības informēšanai. Tam, lai uzņēmējiem jaunā kārtība tiktu laikus izskaidrota.

Maija Celmiņa, Uzņēmumu reģistra Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!