• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Un Latvijas Universitātes aptieka lielākā Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2000., Nr. 406/408 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12744

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas integrācijas padomes 13.novembra sēdē

Vēl šajā numurā

15.11.2000., Nr. 406/408

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Un Latvijas Universitātes aptieka lielākā Latvijā

Rīgā, Aspazijas bulvārī 5, atvērta LU aptieka, kas turpina kādreiz iedibinātās tradīcijas. Taču, kā Latvijā lielākā, ne vien platības, bet arī nodaļu skaita ziņā, tā kalpos arī kā mācību bāze topošajiem farmaceitiem. Universitātes aptiekas ir daudzās valstīs. Latvijā tapušo projektu atbalstīja Helsinku Universitātes aptieka (kurai jau 247 gadi), kā arī Tartu Universitātes aptieka.

Kad Latvijas pirmās brīvvalsts laikā izglītības ministrs Dr. Kārlis Kasparsons 1919. gada 18. septembrī parakstīja rīkojumu par Farmācijas nodaļas atvēršanu pie Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes, jau tās pirmā mācību gada plāns paredzēja plašu mācību programmu kopīgi ar ķīmiķiem. Farmaceiti tūlīt ierosināja dibināt aptieku, kas līdztekus savai pamatdarbībai būtu aptieku prakses apguves vieta studentiem. LU aptieka, kas atradās Elizabetes ielā 23, apmeklētājiem durvis vēra 1923. gada 23. februārī. Aptieku no tās dibināšanas dienas visus gadus vadīja augstākās farmaceitiskās izglītības un uzturvielu pētniecības pamatlicējs Latvijā profesors Eduards Zariņš. Jau ļoti drīz aptieka kļuva par vienu no lielākajām Rīgā, un darbojās divus gadu desmitus — līdz 1944. gadam.

Šoruden LU Medicīnas fakultātes jaunatvērtajā Farmācijas nodaļā, uzņemti trīsdesmit topošie farmaceiti. Tā kā farmācijas pamatā ir ķīmija, svarīgi, ka studentiem būs iespēja izmantot augstskolas Ķīmijas fakultātes, kā arī Bioloģijas, Medicīnas un Ekonomikas fakultātes bāzi, bet praktiskās iemaņas apgūt LU aptiekā. Labam farmaceitam ir jāzina ķīmija un jāprot gatavot zāles. Latvijā diemžēl samazinās aptieku skaits, kurās gatavo zāles, un šīs īpašās auras izzušana noved pie tā, ka farmaceiti vairs nevēlas, un arī neprot gatavot zāles. Bet farmaceits, kurš labi orientējas zāļu gatavošanas tehnoloģijā, kādreiz varbūt varētu atvērt nelielu ražotni vietējam tirgum. Pagatavot, piemēram, ziedi pret muguras vai citām sāpēm, kādu sejas krēmu vai losjonu varētu jebkurš zāļu tehnoloģiju apguvis farmaceits. Ir daudz iespēju, kuras jāprot izmantot. Bez tam, mūsdienās ir ļoti svarīgi, lai farmaceitam būtu zināšanas arī ekonomikā un tirgzinībās. Un topošie farmaceiti to varēs apgūt Eiropas standartiem atbilstošajā LU aptiekā.

LU aptieka ir pirmā aptieka mūsu valstī, kurā ir arī veselīga uztura un uztura bagātinātāju nodaļa. Pavisam nesen līdzīga nodaļa tika atvērta arī Vecpilsētas aptiekā Jelgavā un tuvākajā laikā tādu atvērs arī Talsu "A" aptiekā. Uztura bagātinātāji, kas attīstītajās valstīs ir jau sen zināmi, Latvijas tirgū savu vietu atraduši tikai tagad. Tādēļ topošie farmaceiti LU aptiekā varēs gūt labu pieredzi. Kā sacīja Latvijas Diētisko produktu un uztura bagātinātāju izplatītāju asociācijas "Daba— veselībai" izpilddirektore Dr. Anita Nikolajenko, cilvēkiem būtu nopietni jāņem vērā, ka uztura bagātinātājus drīkst pirkt tikai aptiekās vai veikalos, bet nekādā gadījumā no izplatītājiem. Arī no ārstiem nē, jo viņi, pārstāvot kādu firmu, ir ieinteresēti preci pārdot.

LU aptieka ir atvērta sadarbībai ar visām mācību iestādēm, kas gatavo farmaceitus. Te ir nevien ļoti plaša tirdzniecības zāle ar četrām nodaļām, bet arī auditorija studentiem un kabinets mācību spēkiem.

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!