• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļš 2000 gadu garumā tepat Latvijā - no romiešu denārija līdz latam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2000., Nr. 409/412 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12770

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai necirstu zaru, uz kura paši sēžam

Vēl šajā numurā

16.11.2000., Nr. 409/412

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NAUDA.JPG (38864 BYTES) Ceļš 2000 gadu garumā tepat Latvijā — no romiešu denārija līdz latam

Vakar, 15.novembrī, Latvijas Vēstures muzejā (LVM) atklāta izstāde "Nauda Latvijā gadsimtu ritumā", uz ko bija ieradušies daudzi vēstures un numismātikas interesenti. Šo unikālo un plašo izstādi jau pavasarī sadarbībā ar Latvijas banku un SIA "Birojs 2000" bija sagatavojušas LVM Numismātikas nodaļas darbinieces. No 20.līdz 22.maijam to varēja aplūkot Kongresu namā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas pilnvarnieku sanāksmes laikā tikai tās dalībnieki un viesi, bet jūlija beigās un augusta sākumā izstāde bija apskatāma Ventspilī sakarā ar pilsētas 710 gadu jubileju. Tagad beidzot — līdz pat nākamā gada vasarai — apmeklējot valsts lielāko muzeju, ikviens varēs iepazīties ar sarežģīto naudas apgrozības un emisijas vēsturi Latvijas teritorijā vairāk nekā 2000 gadu garumā.

Senākās Latvijā atrastās monētas datējamas ar 1.gadsimtu pirms Kristus dzimšanas. Tās bija romiešu monētas, kas vispirms nonāca Latvijā, liecinot par jau izveidojušamies tirdznieciskajiem sakariem, — sudraba denāriji, bronzas sesterciji, dupondiji un kvadransi. Bet jaunākā nauda, protams, ir 1990.gada sākumā atjaunotais lats. Pa vidu ir bijuši gan arābu dirhēmi, gan Rietumeiropas denāri, gan Livonijas ārtigi, feniņi, šiliņi, vērdiņi un dālderi, gan zviedru laiku dukāti, gan poļu graši, gan krievu rubļi un vācu markas. Visas šīs naudas vienības nu ir vienkopus aplūkojamas jaunajā ekspozīcijā.

Latvijas Vēstures muzeja numismātikas kolekcijā, kas rūpīgi veidota jau kopš 1869.gada kā Rīgas Latviešu biedrības senlietu krātuves sastāvdaļa, ir gandrīz 160 tūkstoši priekšmetu — monētas, papīra naudaszīmes, arī ordeņi, medaļas, nozīmes. Nupat muzeja telpās ir izstādīta neliela, taču vērtīgākā daļa no šiem krājumiem. Kā rakstīts bagātīgi ilustrētajā izstādes katalogā, tās veidotāju nolūks ir bijis "atainot ilgo ceļu no svešzemju naudas (romiešu monētām, Austrumu dirhēmiem, Rietumeiropas denāriem, zelta dukātiem, sudraba dālderiem) līdz nacionālajai valūtai — latam, no sūri grūti krātās, rūpīgi zemē ieraktās naudas podiem (depozītiem) līdz noguldījumiem modernā bankā, saistošo un sarežģīto Latvijas naudas vēsturi parādot Eiropas un pasaules vēsturisko notikumu kontekstā".

Mintauts Ducmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!