• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Dānijas sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2000., Nr. 409/412 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Pēdējs kalums bija Tēvuzemei..."

Vēl šajā numurā

16.11.2000., Nr. 409/412

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Dānijas sadarbību

Pašvaldību lietu pārvaldes un Dānijas Iekšlietu ministrijas divpusējā līguma ietvaros 13.novembrī Kopenhāgenā notika kārtējā koordinācijas komitejas sēde.

No Latvijas puses sēdē piedalījās īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš, Pašvaldību lietu pārvaldes (PLP) direktors Ivars Kalniņš, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis un PLP ārējo sakaru koordinatore Arta Čakša. No Dānijas puses savukārt sanāksmē piedalījās Dānijas Iekšlietu ministrijas starptautiskā departamenta vadītājs Pauls Šīders ( Paul Schūder ) un Iekšlietu ministrijas juridiskais padomnieks Jans Larsens ( Jann Larsen ).

Tikšanās laikā Latvijas un Dānijas puse apmainījās ar aktuālo informāciju par politiskajiem procesiem Latvijā un Dānijā, kā arī runāja par līguma izpildes vispārējo gaitu.

Šā gada laikā ar Dānijas Iekšlietu ministrijas atbalstu realizēts projekts "Latvijas reģionālās struktūras attīstība", kura ietvaros notika seminārs "Pašvaldību vēlēšanas un administratīvi teritoriālais process", kā arī konference "Reģionālās reformas problēmas". Projekta ietvaros izdota Pašvaldību sadarbības rokasgrāmata, kurā apkopoti Dānijas ekspertu ieteikumi par reģionālajām finansēm un Latvijai noderīgā ārvalstu pieredze.

Projekta ietvaros plānots rīkot vēl vienu semināru gada beigās. Tā kā PLP ir apmierināta ar projekta izpildes gaitu, sēdes laikā secināts, ka projekta izpilde ir iekļāvusies iepriekš noteiktajā laika grafikā un šo projektu vajadzētu turpināt arī nākamgad. Paralēli šim projektam tiks organizēts seminārs 15 Latvijas pašvaldību vadītājiem par Eiropas Savienības pirmsstrukturālo un strukturālo fondu darbības principiem un menedžmentu, bet semināra turpinājumā paredzēta arī mācību vizīte uz Bornholmu Dānijā.

Dānijas Iekšlietu ministrijai tika iesniegts projekts par PLP darbinieku mācībām praktisko projektu vadīšanā, lai palielinātu PLP kapacitāti un celtu tās darbinieku profesionalitāti. Šī projekta ideja tika konceptuāli atbalstīta, un pēc projekta precizēšanas Dānijas puse lems par iespēju organizēt iepriekšminētos kursus ar savu ekspertu piedalīšanos.

Sarunu gaitā Dānijas puse atbalstīja arī PLP iepriekš iesniegto projektu "Saikne ar iedzīvotājiem administratīvi teritoriālās reformas procesā". Tika izlemts, ka Dānijas Iekšlietu ministrija izsludinās konkursu projekta īstenošanai. Panākta arī vienošanās, ka Dānijas Iekšlietu ministrija sniegs finansiālu atbalstu starptautiskās konferences "Vietējā demokrātija 21. gadsimta sākumā", ko PLP rīko Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē ietvaros. Dānijas puse pauda gatavību piedāvāt arī ekspertu ziņojumus konferenci.

Sarunu gaitā abas puses vienojās, ka svarīga sadarbības joma ir informācijas tehnoloģijas un to attīstība. Latvijas puse lūdza sniegt atbalstu Pašvaldību vienotās informācijas sistēmas izveidošanā, informācijas tehnoloģiju ieviešanai pašvaldībās un PLP datu bāzes izveidošanā. Dānijas puse informēja, ka Iekšlietu ministrija varētu finansiāli atbalstīt PLP iekšējās datu bāzes izveidošanu. Puses vienojās, ka ir jāizstrādā viens kopīgs projekts, kas aptvertu šos jautājumus, jākonkretizē projekta saturs, mērķi un izmaksas. Tā kā šis ir atzīts par abām pusēm ļoti svarīgu, divpusējā līguma ietvaros varētu tikt izveidota apakškomisija darbam ar šo projektu.

Ir izveidojusies sadarbība starp Dānijas Iekšlietu un Labklājības ministrijām un Latvijas Labklājības ministriju, kā arī attiecīgām institūcijām Igaunijā un Lietuvā, tiek plānots sākt jaunu programmu visās Baltijas valstīs sociālā sektora administrēšanā, kuras ietvaros notiks semināri un dāņu ekspertu konsultācijas, lai noteiktu sociālā sektora lomu, atbildību un uzdevumus reģionālās reformas kontekstā. Apsolīta arī palīdzība ar sociālo pakalpojumu saistīto likumu izstrādāšanā, kā arī tiks izstrādāta sociālā darba mācību programma. Latvijas pusei nebija būtisku iebildumu pret šādu projektu, bet tika piebilsts, ka projekta koordinācijas komitejā tiks iekļauts arī PLP pārstāvis.

Runājot par nākotnes projektu īstenošanas iespējām, apskatīti arī citi jautājumi. Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācija ir izteikusi vēlēšanos sadarboties ar Dānijas Iekšlietu ministriju. Lai stiprinātu pašvaldību izpilddirektoru institūciju Latvijā, puses konceptuāli vienojās par mācību semināru programmas īstenošanu. Programma un tās tāme tiks precizētas līdz nākošajai Koordinācijas komitejas sēdei 2001.gada 16.februārī Rīgā.

Dānijas puse sēdes laikā informēja arī par sniegto palīdzību Igaunijas un Lietuvas attiecīgajām institūcijām iekšējā audita jomā un par šī jautājuma augsto prioritāti Eiropas Savienības integrācijas kontekstā, piedāvājot sniegt līdzīgu palīdzību arī Latvijai. Latvijas puse uzsvēra, ka sevišķi būtiski būtu saņemt palīdzību vadības jeb funkcionālā audita veikšanai. Arī par šo jautājumu tika panākta konceptuāla vienošanās, bet tika nolemts par šādas palīdzības sniegšanu konkrētāk runāt nākamajā tikšanās reizē.

Karīna Trukšāne, īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!