• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs par izcelsmes valsts principa saglabāšanu ES Pakalpojumu direktīvā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2006., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/127861

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot Ukrainas vēstnieku Latvijā

Vēl šajā numurā

10.02.2006., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs par izcelsmes valsts principa saglabāšanu ES Pakalpojumu direktīvā

Balstoties uz pašreiz aktuālāko informāciju no Eiropas Parlamenta – ka divas lielākās frakcijas ir vienojušās par kompromisa versiju direktīvas projektam par pakalpojumiem iekšējā tirgū, kur no direktīvas projekta tiek svītrots “izcelsmes valsts princips”, Ekonomikas ministrija pauž bažas par turpmākām iespējām jauno dalībvalstu uzņēmumiem brīvi konkurēt ES tirgū pakalpojumu sektorā un uzskata, ka šāds direktīvas projekts nav atbalstāms.

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš: “Brīva personu pārvietošanās un brīva preču, pakalpojumu un kapitāla aprite ir galvenie Eiropas Savienības pamatprincipi. Šobrīd viens no galvenajiem šiem pamatprincipiem – brīvs pakalpojumu tirgus – faktiski nedarbojas, tāpēc ir būtiski, lai Pakalpojumu direktīva tiktu pieņemta, saglabājot izcelsmes valsts principu. Līdz ar pakalpojumu tirgus atvēršanu Latvijas uzņēmēji bez papildu ierobežojumiem uz līdzvērtīgiem nosacījumiem varēs brīvi sniegt pakalpojumus visās ES dalībvalstīs.”

Izcelsmes valsts princips paredz, ka pakalpojumu sniedzēji citā ES dalībvalstī darbojas pēc savas valsts likumiem, izņemot atsevišķas jomas. Ekonomikas ministrija uzsver, ka šis princips ir viens no galvenajiem instrumentiem brīvas pakalpojumu kustības nodrošināšanai Eiropas Savienības iekšējā tirgū un tas mazina esošās normatīvo aktu atšķirības ES dalībvalstīs, kas ir viens no būtiskākajiem šķēršļiem jaunu tirgu apgūšanai pakalpojumu sektorā, kā arī turpmākai ekonomiskajai izaugsmei.

Ekonomikas ministrija un valdība ir skaidri paudušas savu nostāju, ka direktīvas projektā noteiktais izcelsmes valsts princips ir būtisks direktīvas elements un tā svītrošana nav pieļaujama. Šobrīd Ekonomikas ministrija gatavo ziņojumu valdībai par radušos situāciju, un gadījumā, ja direktīvas projektā tiks svītrots būtiskais izcelsmes valsts princips, Latvijas un Eiropas Parlamenta deputāti tiks aicināti neatbalstīt direktīvas projektu kopumā. Tiks vērtētas arī iespējas, sadarbojoties ar līdzīgi domājošām dalībvalstīm, panākt Latvijas interesēm neatbilstošu priekšlikumu bloķēšanu turpmākai virzībai Eiropas Padomē.

Nākamnedēļ, 16.februārī, notiks Eiropas Parlamenta balsojums pirmajā lasījumā par direktīvas projektu par pakalpojumiem iekšējā tirgū. Šis būs ļoti nozīmīgs balsojums, kas parādīs, vai iespējams panākt kompromisu starp dažādajām un diametrāli pretējām interesēm būtiskākajos direktīvas projekta jautājumos un vai direktīvas pamatā tiks saglabāts izcelsmes valsts princips.

Lai arī Eiropas kopienu dibināšanas līgums nosaka tiesības brīvi sniegt pakalpojumus ES, tomēr dalībvalstis līdz šim ir izmantojušas dažādus administratīvus šķēršļus un normatīvo aktu atšķirības, lai kavētu vai pat padarītu neiespējamu īslaicīgu pakalpojumu sniegšanu.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!