• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Saules dārzu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2000., Nr. 409/412 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12797

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par slepenības absolutizāciju

Vēl šajā numurā

16.11.2000., Nr. 409/412

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par "Saules dārzu"

Visā ilgajā padomju okupācijas laikā grūti atrast piemēru, kad PSRS militāristi nebūtu dabūjuši savā pārziņā kādu iekāroto namu, dzīvokli, zemes gabalu vai mežu masīvu.

Šī Latvijas īpašumu sagrābšana aizsākās jau 1940. gadā, kad PSRS militāristi patvaļīgi piesavinājās gan daudzus namus, milzīgas zemes platības, gan arī cita veida bagātības. Viņu alkatībai nespēja pretoties neviens. Bieži gadījās pat tā, ka par militāristu sagrābtajiem īpašumiem dokumentus noformēja jau pēc notikušā fakta. 1941. gada pavasarī PSRS militāristi, galvenokārt "orgānu vīri", bija iecerējuši piesavināties arī "Saules dārzu". Viss būtu noticis kā parasti, ja vien nebūtu "sadumpojošies " Latvijas Universitātes studenti. Viņi panāca to, ka dažāda ranga funkcionāri bija spiesti grozīt savus lēmumus un pie skaistā "Saules dārza" militāristi šoreiz netika.

Žēl tikai, ka šādu pozitīvu piemēru Latvijas iedzīvotāju cīņā ar alkatīgajiem PSRS militāristiem nav sevišķi daudz.

Rīgas pilsētas Tautas izglītības nodaļas vadītājas M. Duškinas informācija par "Saules dārza" nodošanu  sporta biedrībai "Dinamo"

Nr. 3110

Rīgas pilsētas izpildu komitejas Tautas izglītības nodaļa

1941. gada 30. aprīlī

Nosūtot līdz ar Fizkultūras — sporta Ļeņina ordeņa biedrības "Dinamo" Latvijas PSR padomes š.g. 17. aprīļa lūgumu bij. "Saules dārza" nodošanas lietā, Rīgas pilsētas Tautas izglītības nodaļa ziņo, ka piekrīt minētā īpašuma nodošanai sporta biedrības rīcībā ar noteikumu, ka vasaras brīvlaikā no plkst. 9—16 dārzu tiek atļauts lietot arī Rīgas pilsētas skolēnu vajadzībām.

Attiecīgu nomas līgumu izstrādāt un iesniegt apstiprināšanai Izpildu komitejai būtu uzdodams Komunālās saimniecības nodaļai, līdzīgi kā bij. "Kaiserwald" (" Ķeizarmeža" — J.R. ) īpašuma lietā.

Pielikumā: lūgums

Tautas izglītības nodaļas vadītāja M. Duškina

Administr. —saimniec. sektora vadītājs K. Sērmūkslis

LVA, 1400.f., 1. apr., 186. l., 117. lp. Oriģināls

 

Sporta biedrības "Dinamo" lūgums noformēt

"Saules dārza" nodošanas lietu

Nr. 465

Fizkultūras sporta Ļeņina ordeņa biedrības "Dinamo" Latvijas PSR padome

1941. gada 17. aprīlī

Ar LPSR Tautas komisāru padomes Fizkultūras un sporta komitejas lēmumu pie Ķīšezera atrodošais "Saules dārzs" tiek nodots Fiziskās kultūras un sporta ar Ļeņina ordeni apbalvotās biedrības "Dinamo" pārziņā.

Lai apkalpotu Iekšlietu tautas komisariāta un Valsts drošības tautas komisariāta, kā arī tautas komisariātam pakļauto milicijas, ugunsdzsēsības pārvalžu darbiniekus un karaspēku, parkā tiks izveidota ūdensstacija ar atklātu baseinu, laivu stacija, tiks izremontēta estrāde koncertiem un deju laukums, bet ziemā tiks ierīkota slēpju stacija.

Paredzētās sporta būves apkalpos ne tikai "Dinamo" biedrības locekļus, bet arī plašus Rīgas pilsētas darbaļaužu slāņus, tādā veidā iesaistot sportā fizkultūras jaunatni, kā arī dodot iespēju sagatavoties normu nokārtošanai, lai saņemtu nozīmīti — "gatavs darbam un aizsardzībai".

Lūdzam Jūs dot steidzamu norādījumu, lai noformētu un nodotu parku "Saules dārzs" "Dinamo" pārziņā.

Atbildīgais sekretārs V. Teterins

Ekspluatācijas inženieris B. Bramans

LVA, 1400.f., 1.apr., 186. l. ,106.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

Latvijas Valsts universitātes profesionālās studentu

organizācijas lūgums atstāt "Saules dārzu"

studentu profesionālajai organizācijai

Nr. 214

Rīgas pilsētas izpildu komitejas LVU profesionālā studentu organizācija

priekšsēdētājam 1941. gada 23. maijā

Rīgas Latviešu izglītības biedrība 1940. gadā pirms likvidēšanas nodevusi LVU profesionālajai studentu organizācijai savu īpašumu "Saules dārzā" Ezermalas ielā 26.

Šinī mājā Proforganizācija pa daļai jau iekārtojusi un turpina iekārtot studentiem — pirmrindniekiem atpūtas namu, pie kam viņu izmantos ne tikai brīvlaikos, bet gan visu gadu. Šinī darbā radies traucējums sakarā ar mutisko paziņojumu, ka Staļina rajona tautas izglītības nodaļa devusi piekrišanu sporta biedrībai "Dinamo" izmantot minēto objektu.

Jāpiezīmē, ka

1) sporta biedrības "Dinamo" lietošanā ir nodoti vairāki objekti un starp citu arī "Rīgas jahtklubs", kas atrodas blakus "Saules dārzam". Cik mums zināms, tad "Dinamo" no šī objekta ir atteicies un izvēles kārtībā pieprasījis "Saules dārzu"

2) "Saules dārzs" nav sporta objekts un lemšana par viņu nepiekrīt sporta komitejai, kā tas ir ar sporta objektiem — bet gan Rīgas pilsētas izpildu komitejai.

Tādēļ lūdzam Jūsu gādību, lai LVU Proforganizācijai tiktu piešķirtas lietošanas tiesības, vienojoties ar Rīgas pilsētas izpildu komiteju.

Priekšsēža biedrs H. Natansons

Saimnieciskās daļas vadītājs A. Karlivāns

LVA, 1400.f., 1. apr., 186.l., 151. lp. Oriģināls

 

Rīgas pilsētas izpildu komitejas Komunālās saimniecības

nodaļas Zemes ierīcības pārvaldes paskaidrojums

"Saules dārza" lietā

Nr. 3173/84

Rīgā, 1941. gada 26.maijā

Sakarā ar LVU Profesionālās studentu organizācijas līgumu, nodot tās lietošanā "Saules dārzu", Komunālās saimniecības nodaļa paskaidroja, ka Staļina rajona izpildu komitejas izglītības nodaļa "Saules dārzu" ir nodevusi lietošanā sporta biedrībai "Dinamo" ar š.g.1.maiju.

Komunālās saimniecības nodaļai nav zināmi noteikumi, uz kādiem šī nodošana ir notikusi.

Zemes ierīcības pārvaldes vadītājs O. Magaziņš

Kancelejas pārzinis E. Podnieks

LVA, 1400. f., 1.apr., 186. l., 152. lp. Oriģināls.

 

Zemes ierīcības pārvaldes vadītāja

O. Magaziņa viedoklis "Saules dārza" lietā

1941. gada 5. jūnijā

Zemes ierīcības pārvalde ziņo, ka "Saules dārzs" Meža parkā, Ezermalas ielā 26, atrodas Staļina rajona izpildu komitejas izglītības nodaļas rīcībā. "Saules dārzu" izmantošanai pieprasījuši:

1) Sporta biedrība "Dinamo" un

2) LVU profesionālo studentu organizācija.

Saskaņā ar FK un SK priekšsēdētāja Silbermaņa atsauksmi — būtu vēlams "Saules dārzu" piešķirt sporta biedrībai "Dinamo".

Pēc Zems ierīcības pārvaldes ieskata, "Saules dārzs" uzskatāms par atpūtas dārzu un nebūtu lietderīgi viņu pārkārtot, izbūvējot tur sporta laukumus.

Sporta biedrībai "Dinamo" savlaicīgi jau piešķirti bij. Jahtkluba sporta laukumi, kurus iespējams izmantot ūdens sportam; pēc ievāktām ziņām sporta biedrība "Dinamo" no aprādītā objekta atteikusies, jo ierīces stipri bojātas, kādēļ atjaunošana neatmaksājoties.

LVU profesionālo studentu organizācija savlaicīgi bija spiesta atteikties no līguma par stadionu, cedējot šo īpašumu "Spartakam".

Studentu nodarbībām un atpūtai nav rezervēta neviena vieta, kādēļ "Saules dārzu" vajadzētu nodot studentu pirmrindnieku atpūtas vajadzībām ar noteikumu, ka Tautas izglītības nodaļai tiesības dārzu izmantot skolēnu nodarbībām laikā no plkst. 9—16. Šim priekšlikumam piekritusi Staļina rajona izpildu komiteja.

Ievērojot teikto, KSN Zemes ierīcības pārvalde liek priekšā:

"Saules dārzu" nodot LVU studentu proforganizācijai.

Zemes ierīcības pārvaldes vadītājs O. Magaziņš

LVA, 1400.f., 1.apr., 186.l., 185. lp. Oriģināls

 

Izraksts no Rīgas pilsētas izpildu komitejas 1941. g. 13. jūnija sēdes protokola "Saules dārzs" pie Ķīšezera

Ievērojot Komunālās saimniecības nodaļas š. g. 5.jūnija ziņojumu un LVU studentu proforganizācijas pārstāvja b. Natansona paskaidrojumu, Izpildu komiteja vienprātīgi nolemj:

"Saules dārzu" pie Ķīšezera nodot Latvijas universitātes profesionālai studentu organizācijai ar noteikumu, ka izpildu komitejas tautas izglītības nodaļai ir tiesības izmantot šo dārzu skolēnu nodarbībām laikā no plkst. 9—16.

Lietas nokārtošanu uzdot Komunālās saimniecības nodaļai.

LVA, 1400.f., 1. apr., 186.l., 233.lp. Oriģināls

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!