• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs, aicinot neatbalstīt ES Pakalpojumu direktīvas projekta kompromisa variantu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2006., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/127998

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

14.02.2006., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs, aicinot neatbalstīt ES Pakalpojumu direktīvas projekta kompromisa variantu

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš aicina Latvijas Eiropas Parlamenta deputātus neatbalstīt Eiropas Savienības (ES) Pakalpojumu direktīvas projektu, ja tiek svītrots izcelsmes valsts princips. Ministrs arī uzskata: lai izvairītos no situācijas, ka tiek pieņemts Latvijai neizdevīgs direktīvas variants, jau šobrīd ir jāīsteno pasākumi alianses izveidošanai ar līdzīgi domājošām ES dalībvalstīm, lai nepieciešamības gadījumā bloķētu Eiropas Parlamenta atzinumu.

Tāpēc Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas projekta par pakalpojumiem iekšējā tirgū virzību, aicinot Latvijas Eiropas Parlamenta deputātus neatbalstīt direktīvas projektu kopumā, ja tiek svītrots izcelsmes valsts princips, un Eiropas Savienības Ministru padomē veidot dalībvalstu aliansi Latvijai neizdevīgu priekšlikumu bloķēšanai. Saskaņā ar Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā noteikto koplēmuma procedūru noraidīt Eiropas Parlamenta priekšlikumu Eiropas Savienības Ministru Padomē ir iespējams ar bloķējošo mazākumu – 90 balsīm jeb 28% no balsu kopskaita.

Balstoties uz šobrīd aktuālāko informāciju no Eiropas Parlamenta – divas lielākās frakcijas ir vienojušās par kompromisa versiju direktīvas projektam par pakalpojumiem iekšējā tirgū, kur no direktīvas projekta tiek svītrots “izcelsmes valsts princips”, Ekonomikas ministrija pauž bažas par turpmākām iespējām jauno dalībvalstu uzņēmumiem brīvi konkurēt ES tirgū pakalpojumu sektorā un uzskata, ka šāds direktīvas projekts nav atbalstāms.

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš uzsver: “Līdz ar pakalpojumu tirgus atvēršanu Latvijas uzņēmēji bez papildu ierobežojumiem uz līdzvērtīgiem nosacījumiem varēs brīvi sniegt pakalpojumus visās ES dalībvalstīs. Brīva personu pārvietošanās un brīva preču, pakalpojumu un kapitāla aprite ir galvenie Eiropas Savienības pamatprincipi. Šobrīd viens no šiem galvenajiem pamatprincipiem – brīvs pakalpojumu tirgus – faktiski nedarbojas, tāpēc ir būtiski, ka Pakalpojumu direktīva tiek pieņemta, saglabājot izcelsmes valsts principu.”

Izcelsmes valsts princips paredz, ka pakalpojumu sniedzēji citā ES dalībvalstī darbojas pēc savas valsts likumiem, izņemot atsevišķas jomas.

Ekonomikas ministrija uzsver, ka šis princips ir viens no galvenajiem instrumentiem brīvas pakalpojumu kustības nodrošināšanai Eiropas Savienības iekšējā tirgū un tas mazina esošās normatīvo aktu atšķirības ES dalībvalstīs, kas ir viens no būtiskākajiem šķēršļiem jaunu tirgu apgūšanai pakalpojumu sektorā, kā arī turpmākai ekonomiskajai izaugsmei.

Šonedēļ, 16.februārī, notiks Eiropas Parlamenta balsojums pirmajā lasījumā par direktīvas projektu par pakalpojumiem iekšējā tirgū. Šis būs ļoti nozīmīgs balsojums, kas parādīs, vai iespējams panākt kompromisu starp dažādajām un diametrāli pretējām interesēm būtiskākajos direktīvas projekta jautājumos un vai direktīvas pamatā tiks saglabāts izcelsmes valsts princips.  

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!