• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2006. gada 8. februāra lēmums Nr. 37 "Par Noteikumiem par minimālajām prasībām elektroenerģijas sistēmas operatora neatkarībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2006., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128082

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi Nr.45

Grozījumi "Noteikumos par apdrošinātāju tehnisko rezervju izveidošanu un aprēķināšanas metodēm"

Vēl šajā numurā

15.02.2006., Nr. 27

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 37

Pieņemts: 08.02.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.37

Rīgā 2006.gada 8.februārī (prot. Nr. 7 (272) 9.p.)

Par Noteikumiem par minimālajām prasībām elektroenerģijas sistēmas operatora neatkarībai

Ņemot vērā Administratīvā procesa likuma spēkā stāšanās likuma 17.panta pirmo daļu un pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 9.panta otro daļu un Elektroenerģijas tirgus likuma 12.panta otrās daļas 4.punktu, trešo daļu, 19.panta otrās daļas 4.punktu un trešo daļu, padome nolemj:

1. Apstiprināt Noteikumus par minimālajām prasībām elektroenerģijas sistēmas operatora neatkarībai (pielikumā).

2. Noteikt, ka šī lēmuma 1.punktā apstiprinātie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja V.Andrējeva

 

Noteikumi par minimālajām prasībām elektroenerģijas sistēmas operatora neatkarībai

Apstiprināti ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2006.gada 8.februāra lēmumu Nr.37 (protokols Nr.7 (272) 9.p.)

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma 12.panta otrās daļas 4.punktu, trešo daļu, 19.panta otrās daļas 4.punktu un trešo daļu

1. Noteikumi nosaka minimālās prasības elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora (turpmāk – pārvades sistēmas operators) un elektroenerģijas sadales sistēmas operatora (turpmāk – sadales sistēmas operators) neatkarības nodrošināšanai.

2. Šo noteikumu izpratnē ar elektroenerģijas sistēmas (turpmāk arī – sistēma) operatora neatkarību saprot sistēmas operatora un tā vadības spēju pieņemt lēmumus patstāvīgi un efektīvi, nesaskaņojot tos ar citiem komersantiem vai institūcijām.

3. Sistēmas operatora neatkarības pietiekamības izvērtēšanai izmanto divus kritērijus:

3.1. sistēmas operatora regulējuma ietekmi uz konkurētspējīga elektroenerģijas tirgus efektīvu darbību,

3.2. sistēmas operatora regulējuma ietekmi uz elektroenerģijas tirgus dalībnieku vienlīdzīgu pieeju sistēmai.

4. Šo noteikumu izpratnē ar sistēmas operatora vadību saprot tā valdi.

5. Pārvades sistēmas operatora valdes loceklis sava pilnvaru termiņa laikā nedrīkst darboties vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta struktūrās, kas tieši vai netieši ikdienas darbībā ir atbildīgas par elektroenerģijas ražošanu, sadali vai tirdzniecību, vai cita elektroapgādes komersanta struktūrās, kas nodarbojas ar elektroenerģijas sadali, ražošanu vai tirdzniecību.

6. Sadales sistēmas operatora valdes loceklis sava pilnvaru termiņa laikā nedrīkst darboties vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta struktūrās, kas tieši vai netieši ikdienas darbībā ir atbildīgas par elektroenerģijas ražošanu, pārvadi vai tirdzniecību, vai cita elektroapgādes komersanta struktūrās, kas nodarbojas ar elektroenerģijas pārvadi, sadali, ražošanu vai tirdzniecību.

7. Pārvades sistēmas operatora valdes locekļa atalgojuma apmērs nedrīkst būt atkarīgs no vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta gada neto apgrozījuma vai peļņas apmēra elektroenerģijas ražošanas, sadales vai tirdzniecības nozarē.

8. Sadales sistēmas operatora valdes locekļa atalgojuma apmērs nedrīkst būt atkarīgs no vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta gada neto apgrozījuma vai peļņas apmēra elektroenerģijas ražošanas, pārvades vai tirdzniecības nozarē.

9. Sistēmas operatora valdes locekļa tiesības, pienākumus un amata savienošanas, ienākumu gūšanas un komercdarbības veikšanas ierobežojumus nosaka tā darba līgumā.

10. Izsniedzot licenci sistēmas operatoram, regulators pārbauda, vai vertikāli integrēts elektroapgādes komersants ir nodrošinājis tādu kompetences sadalījumu starp vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta un sistēmas operatora pārvaldes institūcijām, lai sistēmas operatora valdes loceklim būtu iespējams pieņemt ikdienas darbībai nepieciešamus lēmumus patstāvīgi un neatkarīgi no vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta vai to veidojoša komersanta, tai skaitā lēmumus attiecībā uz sistēmas ekspluatācijai, uzturēšanai un attīstībai nepieciešamiem aktīviem. Ja vertikāli integrēts elektroapgādes komersants nav nodrošinājis šo noteikumu prasībām atbilstošu kompetences sadalījumu, regulators lemj par atteikumu izsniegt licenci.

11. Uzraugot sistēmas operatora darbību sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā, regulators kontrolē, vai kompetences sadalījums starp vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta un sistēmas operatora pārvaldes institūcijām atbilst šo noteikumu prasībām.

12. Sistēmas operatoram ir pienākums saskaņot ar regulatoru statūtu grozījumus, lēmumus un līgumus, kuru rezultātā mainās kompetences sadalījums:

12.1. starp sistēmas operatora pārvaldes institūcijām,

12.2. starp vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta un sistēmas operatora pārvaldes institūcijām,

12.3. starp valdošā uzņēmuma un sistēmas operatora kā atkarīgās sabiedrības pārvaldes institūcijām Koncernu likuma izpratnē.

13. Sistēmas operatora īpašumā esošos pamatlīdzekļus, kas nepieciešami sistēmas pakalpojuma sniegšanai, var ierobežot ar īpašuma atsavināšanas un lietošanas aprobežojumiem tikai tādā mērā, lai sistēmas operators būtu spējīgs ievērot šajos noteikumos noteiktās neatkarības prasības.

14. Slēdzot pamatlīdzekļu, kas nepieciešami sistēmas pakalpojuma sniegšanai, nomas līgumu, sistēmas operators nodrošina, lai nomas līguma noteikumi būtiski neierobežotu tā tiesības lietot mantu un pieņemt lēmumus patstāvīgi un neatkarīgi no iznomātāja, un šī nosacījuma realizēšanai sistēmas operatoram ir pienākums pirms nomas līguma noslēgšanas vai arī grozījumu izdarīšanas nomas līgumā saskaņot tos ar regulatoru.

15. Sistēmas operators atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likuma 12.panta otrās daļas 4.punktam vai 19.panta otrās daļas 4.punktam izstrādā atbilstības programmu.

16. Atbilstības programma ir sistēmas operatora valdes apstiprināts rakstveida dokuments, kurā noteikti pasākumi, kas sistēmas operatoram jāveic, lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret visiem elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem.

17. Atbilstības programmā nosaka konkrētu darbinieku un valdes locekļu pienākumus un pasākumus vienlīdzīgas attieksmes pret elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem nodrošināšanai, kā arī veidu, kādā kontrolē atbilstības programmas īstenošanu.

18. Sistēmas operators izveido struktūrvienību vai nosaka personu, kas kontrolē atbilstības programmas īstenošanu un sastāda par to ikgadēju ziņojumu.

19. Sistēmas operators katru gadu līdz 1.aprīlim rakstveidā iesniedz regulatorā ziņojumu par iepriekšējā kalendārajā gadā veiktajiem pasākumiem atbilstības programmas īstenošanai un pašreizējo situāciju.

20. Desmit dienu laikā no 19.punktā noteiktā ziņojuma iesniegšanas regulatorā sistēmas operators to ievieto savā interneta mājas lapā un vienlaicīgi laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicē paziņojumu par ziņojuma publicēšanas vietu.

21. Ziņojumu interneta mājas lapā publicē bez izdrukāšanas un pieejamības ierobežojumiem.

22. Ja sistēmas operatoram nav tehniskās infrastruktūras interneta mājas lapas izveidošanai un uzturēšanai, sistēmas operators noteikumu 19.punktā noteiktajā termiņā ziņojumu publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

23. Regulators 30 dienu laikā no 19.punktā noteiktā ziņojuma saņemšanas to izvērtē un pieņem lēmumu, vai sistēmas operatora veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai ir pietiekami.

24. Ja 19.punktā noteiktais ziņojums nesatur visu sistēmas operatora darbības izvērtēšanai nepieciešamo informāciju, regulators pieprasa papildus informāciju likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” noteiktajā kārtībā.

25. Ja regulators konstatē, ka sistēmas operatora veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai ir nepietiekami, tas lēmumā norāda konstatētos trūkumus sistēmas operatora darbībā un uzdod tos novērst, norādot termiņu un nepieciešamības gadījumā arī veidu, kādā lēmums izpildāms.

26. Ja sistēmas operators termiņā nav iesniedzis 19.punktā noteikto ziņojumu vai nav novērsis regulatora norādītos trūkumus, regulators izvērtē sistēmas operatora darbību neatkarības nodrošināšanā un lemj par tiesiskām sekām.

27. Ja vertikāli integrēts elektroapgādes komersants nav nodrošinājis šo noteikumu prasību izpildi, regulators lemj par tiesiskām sekām.

28. Sadales sistēmas operatoram noteiktās prasības neatkarības nodrošināšanai piemēro no 2007.gada 1.jūlija.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 26.jūnija direktīvas 2003/54/EK par elektroenerģijas tirgus kopīgiem noteikumiem un direktīvas 96/92/EK atcelšanu (publicēta Oficiālajā Vēstnesī, Īpašais izdevums 2004, 12/2.sēj., 211.lpp.).

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja V.Andrējeva

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!