• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierosinājumu mainīt pieteikšanās kārtību balsošanai pa pastu no ārvalstīm Saeimas vēlēšanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2006., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128144

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmējdarbības iemaņu attīstīšanu skolās un augstskolās

Vēl šajā numurā

15.02.2006., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ierosinājumu mainīt pieteikšanās kārtību balsošanai pa pastu no ārvalstīm Saeimas vēlēšanās

Lai sekmētu ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu iespējas piedalīties Saeimas vēlēšanās, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) rosina izdarīt izmaiņas Saeimas vēlēšanu likumā, paredzot, ka vēlētāji ārvalstīs balsošanai pa pastu var pieteikties Latvijas Republikas diplomātiskajās vai konsulārajās pārstāvniecībās piecus mēnešus pirms vēlēšanu dienas.

Pēc CVK priekšsēdētāja Arņa Cimdara uzskata, tas ļautu atteikties no līdzšinējās vēlētājiem neērtās kārtības, kas paredz: pasta balsošanai ārvalstīs var reģistrēties tikai tie vēlētāji, kuri vēlēšanu iecirkņa komisijai pa pastu nosūta arī savu pasi.

CVK Saeimas Juridiskajai komisijai iesniegtais priekšlikums paredz, ka pieteikties balsošanai pa pastu vēlētāji ārvalstīs varēs no pieciem mēnešiem līdz trim nedēļām pirms vēlēšanu dienas. Iesniegums par vēlmi piedalīties balsošanā pa pastu būs jāiesniedz tajās Latvijas Republikas diplomātiskās vai konsulārajās pārstāvniecībās, kurās paredzēts izveidot vēlēšanu iecirkņus. Piesakoties balsošanai pa pastu, vēlētājam iesniegumā būs jānorāda vārds, uzvārds, personas kods un adrese ārvalstīs, uz kuru nosūtāmi vēlēšanu materiāli, kā arī jāuzrāda pase, kurā atbildīgais konsulārais darbinieks iespiedīs spiedogu par dalību vēlēšanās, lai nodrošinātu, ka katram vēlētājam vēlēšanās ir tikai viena balss.

Jāuzsver, ka vienlaikus vēlētājiem ārvalstīs saglabāsies arī iespēja balsot personiski vēlēšanu dienā jebkurā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem.

Papildus CVK iesniegusi Saeimas Juridiskajai komisijai vēl vairākus priekšlikumus Saeimas vēlēšanu likuma grozījumiem. Piemēram, CVK rosina saīsināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku, paredzot, ka vēlēšanas notiek no pulksten 7 rītā līdz pulksten 8 (nevis 10) vakarā. Savukārt, reaģējot uz Iekšlietu ministrijas ierosinājumu atteikties no policijas un Zemessardzes līdzdalības vēlēšanu materiālu apsargāšanā, CVK rosina noteikt, ka šajā gadījumā vēlēšanu materiāli atstājami divu vēlēšanu iecirkņa komisijas norīkotu personu uzraudzībā.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!