• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Īrijas vēstnieka vizītēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2006., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128269

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ukrainas vēstnieka vizīti

Vēl šajā numurā

16.02.2006., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Īrijas vēstnieka vizītēm

Pie ekonomikas ministra

Trešdien, 15.februārī, ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš tikās ar Īrijas vēstnieku Latvijā Timu Movu un pārrunāja abu valstu nostāju attiecībā uz šobrīd aktuālo Eiropas Savienības (ES) pakalpojumu direktīvu, kā arī Latvijas iespējas ņemt vērā Īrijas panākumus, izmantojot ES struktūrfondu līdzekļus.

Tikšanās laikā Īrijas vēstnieks apliecināja, ka tās viedoklis pakalpojumu direktīvas jautājumā konceptuāli sakrīt ar Latvijas viedokli –ar šo direktīvu ir jāatver pakalpojumu tirgus, iekļaujot nosacījumu, ka uzņēmēji citās ES dalībvalstīs var strādāt pēc savas valsts likumiem. Šis nosacījums ļautu ES valstu uzņēmējiem savstarpēji konkurēt un paaugstināt pakalpojumu sniegšanas efektivitāti, piedāvājot savus pakalpojumus citās valstīs un prasot zemākas cenas par augstāku kvalitāti. K.Kariņš sarunas laikā skaidroja Latvijas viedokli, ka, “tikai radot atbilstošus apstākļus, ir iespējams panākt Eiropas Savienības kā konkurētspējīga pasaules reģiona attīstību un šīs direktīvas pretinieku argumenti ir īstermiņa bailes, kas neļauj saskatīt ilgtermiņa ieguvumus”. Jau tagad attīstītajās Eiropas valstīs pakalpojumu sektors ir ap 70% no valsts iekšzemes kopprodukta un tāpēc šī milzīgā tautsaimniecības sektora atvēršana brīvam tirgum, pārvarot īstermiņa problēmas, dotu ievērojamus attīstības tempus.

Ministrs ar Īrijas vēstnieku pārrunāja arī pieredzes apmaiņas iespējas struktūrfondu apguves jautājumos, kas Latvijai ir būtiski, lai iespējami sekmīgāk ieguldītu no Eiropas Savienības struktūrfondiem pieejamos 4,5 miljardus eiro. Ir zināms, ka Īrija tiek slavēta kā labākais piemērs Eiropas Savienības struktūrfondu apguvē, tāpēc Latvijai ir iespēja izmantot savu ar Īriju līdzīgo situāciju, lai sasniegtu līdzīgus panākumus vēl īsākā laikā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Latvijas situācija enerģētikas jomā, un K.Kariņš skaidroja Latvijas plānoto rīcību savas enerģētiskās neatkarības nostiprināšanā, kā arī iekļaušanos Eiropas Savienības enerģētikas sistēmā. Ministrs minēja arī energoefektivitātes nozīmi un vēlmi sadarboties šajā jomā ar Īrijas būvniecības nozares valsts institūcijām.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Pie īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās

Trešdien, 15.februārī, īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Ainars Latkovskis tikās ar Īrijas vēstnieku Latvijā Timu Movu, lai runātu par sabiedrības integrācijas jautājumiem, tai skaitā par Īrijā esošās latviešu diasporas atbalsta iespējām. A.Latkovskis aicināja vēstnieku pievienoties vizītē uz kādu no Latvijas pilsētām ārpus Rīgas, lai labāk iepazītu situāciju Latvijā, savukārt Īrijas vēstnieks aicināja ministru apciemot Īriju, lai, tiekoties ar Īrijas amatpersonām, vairāk uzzinātu par latviešu viesstrādnieku stāvokli Īrijā.

Sarunas laikā ministrs informēja vēstnieku, ka Latvijā dzīvojošajām mazākumtautībām pastāv iespēja saņemt Latvijas valsts finansējumu pasākumiem, kas vērsti uz etniskās identitātes, kultūras un tradīciju saglabāšanu, un interesējās, vai Īrijā nepastāv kāda līdzīga atbalsta programma. Vēstnieks norādīja, ka tikai pēdējo gadu kontekstā iespējams runāt par citu nacionalitāšu iedzīvotājiem Īrijā, tādēļ tādas programmas nav, taču pastāv dažādas iespējas atbalstīt nevalstiskās organizācijas un tas attiecas arī uz latviešu organizācijām Īrijā.

Īrijas vēstnieks Latvijā Tims Movs informēja ministru, ka, pēc pēdējiem Īrijas nodokļu administrācijas datiem, Īrijā strādā un maksā nodokļus 23 000 latviešu. Tā kā šā gada martā sekretariāta vadītāja Kristīne Vāgnere plāno doties uz Īriju, lai tiktos ar Īrijas Latviešu biedrības pārstāvjiem, T.Movs ieteica tikties arī ar Īrijas Ārlietu ministrijas Ārzemēs dzīvojošo īru nodaļas vadītāju.

Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!