• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES pakalpojumu direktīvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2006., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128429

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sagatavoto Publisko iepirkumu likuma projektu

Vēl šajā numurā

17.02.2006., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES pakalpojumu direktīvu

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns

16.februārī Eiropas Parlaments (EP) Strasbūrā nobalsoja par pakalpojumu direktīvu, kurā ir iestrādāts kompromisa variants par izcelsmes valsts principu.

Sākotnējā versijā izcelsmes valsts princips bija direktīvas pamatelements un piešķīra tai būtisku lomu brīvas pakalpojumu kustības attīstībā. Izsvītrojot šo principu no direktīvas, tā zaudē savu nozīmi ne tikai Latvijas uzņēmējiem, bet visiem jauno dalībvalstu uzņēmējiem, jo līdz ar to tiek saglabāts status quo ES pakalpojumu tirgū, tas ir, Eiropas Kopienas līguma pantu par brīvu pakalpojumu kustību principa piemērošana un interpretācija katrā individuālā gadījumā ar Kopienas tiesas starpniecību minētā principa pārkāpšanas gadījumā.

Vecās Eiropas Savienības dalībvalstis pakalpojumu direktīvā redz “sociālo dempingu”, jo jauno dalībvalstu pakalpojumu sniedzēji ar savu kvalifikāciju apdraudētu labi apmaksātās darba vietas vecajās dalībvalstīs. Taču saskaņā ar pētījumiem pakalpojumu jomā ir secināts, ka dažādās likumdošanas prasības pakalpojumu jomā ES dalībvalstīs ir viens no būtiskākajiem šķēršļiem pakalpojumu jomā. Ambiciozā Lisabonas stratēģija paredz Eiropas Savienības ekonomiku padarīt par konkurētspējīgāko pasaulē līdz 2010.gadam. Taču rodas jautājums – kā Eiropa var veiksmīgi konkurēt globālajā ekonomikā, ja netiek veicināta konkurence iekšējā tirgū?

Izcelsmes valsts principa kompromisa variants liek Latvijai aktīvi aizstāvēt savu viedokli un turpināt meklēt domubiedrus, gatavojot direktīvas projektu otrajam balsojumam Eiropas Parlamentā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!