• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dānijas apbalvojums Latvijas cilvēkam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2000., Nr. 413/417 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12852

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (13.11.2000. - 19.11.2000.)

Vēl šajā numurā

17.11.2000., Nr. 413/417

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dānijas apbalvojums Latvijas cilvēkam

Šodien Dānijas Karalistes vēstnieks Latvijā Ole Haralds Lisborgs latviešu dzejniekam, sabiedriskajam darbiniekam un bijušajam diplomātam Jānim Peteram par ieguldījumu Dānijas Karalistes labā pasniedz Dannebrog (Dānijas Karoga) ordeni

PETERS.JPG (20293 BYTES) KRUSTS.JPG (28450 BYTES) Pēc Dānijas kultūras institūta direktores Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieces Rikes Mariannes Helmsas vārdiem, latviešu dzejnieks Jānis Peters un dāņu žurnālists Herberts Pundiks ir visīstākie Dānijas Kultūras institūta krusttēvi. Tāpēc ir vēl jo lielāks gandarījums, ka viņi abi vienā dienā saņems augstākos Latvijas Republikas un Dānijas Karalistes apbalvojumus. Bez viņu neatlaidības, gudrības un sparīgās darbības tādu institūtu nebūtu bijis iespējams Rīgā atvērt. Latvijā taču vēl pastāvēja padomju iekārta, kad institūts 1990.gadā sāka savu darbību. Tikai pēc tam tika atvērtas institūta filiāles Tallinā un Viļņā.

Rike Marianne Helmsa skaidro tā: " Dannebrog — tas ir mūsu valsts karogs. Mūsu karogam ir savs vārds. Un Dānijas karoga ( Dannebrog ) ordenis ir ļoti augsts apbalvojums."

Dānijas vēstniecības sniegtajā uzziņā teikts: " Dannebrog ordenis ir dāņu bruņinieku ordenis, kas tiek piešķirts dāņiem un ārzemniekiem par īpašu ieguldījumu Dānijas Karalistes labā. Par Dannebrog ordeņa piešķiršanu lemj Viņas majestāte Dānijas karaliene, parasti pēc kādas ministrijas ieteikuma.

Tiek uzskatīts, ka ordeni 1219.gadā dibinājis karalis Valdemārs II. 1693.gada 1.decembrī to papildināja ar statūtiem. 1808.gada 28.jūnijā karalis Frederiks VI atklātā vēstulē ordeņa statūtus izmainīja un paplašināja. Tika noteikts, ka Dāniajs karoga ordenim ir trīs pakāpes:

pirmā pakāpe — Lielais Krusts, —

otrā pakāpe — Komandieri,

trešā pakāpe — Bruņinieki.

1951.gada 10.oktobrī tika nolemts, ka Dānijas karoga ( Dannebrog ) ordenis var tikt piešķirts arī sievietēm."

Prieks par to, ka vienā un tai pašā dienā augstāko Latvijas apbalvojumu — Triju Zvaigžņu ordeni — saņem dāņu publicists, bijušais laikraksta "Politiken" galvenais redaktors Herberts Pundiks un Dānijas Dannebrog ordeni —latviešu dzejnieks un bijušais vēstnieks Jānis Peters, izteikts arī "Politiken" 8.novembra numurā. Laikraksts publicē abu apbalvoto fotoattēlus līdz ar informāciju par viņu nopelniem Dānijas Kultūras institūta atvēršanā Latvijā.

"LV" informācija

Foto: Arnis Blumbergs,

no "LV" arhīva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!