• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre par likumprojekta virzības kavēšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2006., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128595

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Atzinības krusta piešķiršanu

Vēl šajā numurā

21.02.2006., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre par likumprojekta virzības kavēšanos

Izglītības un zinātnes ministre prof. Ina Druviete nosūtīja vēstuli Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, paužot satraukumu par kavēšanos likumprojekta “Grozījumi Augstskolu likumā” pieņemšanā Saeimā. Satversmē noteikto termiņu neievērošana draud ar to, ka Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi zaudē likuma spēku un iestājas virkne nevēlamu seku.

Ministre vēstulē lūdz deputātus vēlreiz pievērst uzmanību tam, ka likumprojekts “Grozījumi Augstskolu likumā” pieņemts Satversmes 81.panta kārtībā. Ja sešu mēnešu laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par Satversmes 81.panta kārtībā izdoto Ministru kabineta noteikumu nodošanu komisijām, šie noteikumi netiek pieņemti likumā noteiktajā kārtībā, tie zaudē spēku. Sešu mēnešu termiņš apritēs 8.martā. Līdz tam paredzētas kārtējās Saeimas plenārsēdes 23.februārī un 2.martā. Ja vienā no šīm sēdēm likums “Grozījumi Augstskolu likumā” netiks pieņemts, iespējama situācija, ka augstskolas zaudē atvasinātās publiskās personas statusu. Tāpat juridisko statusu var zaudēt zinātniskie institūti – universitāšu un augstskolu aģentūras, būs apgrūtināta Zviedrijas un Latvijas starpvalstu līguma par Rīgas Juridiskās augstskolas kapitāla daļu nodošanu Latvijas Universitātei izpilde, var iestāties arī citas iepriekš neparedzētas un nevēlamas sekas.

Vienlaikus ministre vērš Saeimas komisijas locekļu uzmanību uz to, ka atsevišķi deputātu priekšlikumi ir tiešā pretrunā ar valdības pausto vēlmi uzlabot augstākās izglītības kvalitāti un ar A.Kalvīša valdības deklarācijas Izglītības sadaļas 16.punktā teikto: “…veicināsim zinātnisko darbu augstākās izglītības iestādēs, lai celtu akadēmiskā personāla kvalifikāciju”. Akadēmiskā personāla kvalifikācijas pamatkritērijs ir doktora zinātniskais grāds. Personu ar doktora zinātnisko grādu īpatsvars augstskolā un studiju programmas īstenošanā ir augstākās izglītības iestādes kvalitātes rādītājs.

Savukārt Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums (22.) izteikt 8.panta sestās daļas pirmo punktu redakcijā, kas par trešdaļu samazina noteikto personu ar doktora grādu skaitu, dibinot augstskolu, un Tautas partijas deputātu J.Estas, Ē.Zommeres un J.Porieša priekšlikums (101.), ka likuma 3.panta pirmās daļas norma par personu ar doktora zinātnisko grādu īpatsvaru augstskolās (kas piedāvāts jau tā ārkārtīgi zems – tikai 20%) stājas spēkā tikai 2010.gada 1.jūlijā, ir vērsti studiju kvalitātes paaugstināšanai pretējā virzienā, faktiski noniecinot doktora grāda nepieciešamību akadēmiskajam personālam.

Vēstulē ministre lūdz komisijas deputātus atbalstīt IZM priekšlikumus, arī priekšlikumu par personu ar doktora grādu īpatsvaru augstskolās un akadēmijās un tā spēkā stāšanās termiņu 2007.gada 1.janvārī, kā arī atbalstīt Augstākās izglītības un zinātnes administrācijas izveidi. Šādi tiktu nodalīta politikas īstenošana no politikas veidošanas, samazinot potenciālo interešu konfliktu ierēdņu rīcībā, uzlabojot pārvaldību un radot efektīvu instrumentu augstākās izglītības kvalitātes paaugstināšanai.

Šī ir jau otrā ministres vēstule Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, kurā lūgts komisijai laikus sagatavot likumprojektu trešajam lasījumam. Saprotot komisijas lielo noslogotību, ministre tomēr lūdz pievērst uzmanību minētajam un pabeigt darbu pie likumprojekta “Grozījumi Augstskolu likumā” likuma noteiktajā termiņā.

 

Izglītības un zinātnes ministrija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!