• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts energoinspekcijas darbības stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2006., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs par ES Pakalpojumu direktīvas projektu

Vēl šajā numurā

21.02.2006., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts energoinspekcijas darbības stratēģiju

16.februārī starpinstitūciju saskaņošanai nodota izstrādātā Valsts energoinspekcijas darbības stratēģija 2006.–2008.gadam.

Stratēģija ir politikas plānošanas dokuments, lai nodrošinātu efektīvu energoapgādes komersantu kontroles un uzraudzības mehānisma ieviešanu, kas ir viens no galvenajiem Valsts energoinspekcijas (VEI) darbības uzdevumiem. Izvērtējot esošo situāciju un formulējot pastāvošās problēmas, stratēģijā ir jānosaka VEI darbības galvenie virzieni.

Kā galvenie VEI rīcības virzieni definēti šādi: veikt energoapgādes komersantu objektu un enerģijas lietošanas iekārtu un ietaišu valsts tehnisko uzraudzību un kontroli, enerģijas kvalitātes prasību un atbilstības izpildes kontroli un uzraudzību, sprādzienbīstamā vidē izmantojamo iekārtu un aizsargsistēmu tirgus uzraudzību, kā arī augstsprieguma (110kV un 330kV) elektrolīniju būvniecības pārraudzību, veicinot drošu un nepārtrauktu enerģijas piegādi lietotājiem.

Valsts energoinspekcija ir ekonomikas ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas izveidota Ministru kabineta 2000.gada decembrī. VEI uzdevums ir nodrošināt valsts tehnisko uzraudzību un kontroli energoapgādes komersantu objektu un enerģijas lietošanas iekārtu un ietaišu darbībai saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un dokumentiem, lai veicinātu efektīvu un drošu enerģijas ražošanu, pārvadi, sadali un realizāciju lietotājiem.

Šis uzdevums tiek realizēts, veicot kontroles pārbaudes energoapgādes uzņēmumos, analizējot energoapgādes uzņēmumu iesniegto informāciju, kā arī piedaloties enerģētikas darbību reglamentējošu tiesību aktu un to realizēšanas procedūru izstrādāšanā. Valsts energoinspekcijas uzraudzībai un kontrolei ir pakļauti energoapgādes komersanti visā valsts teritorijā neatkarīgi no to īpašuma formas.

Pašreizējā VEI kapacitāte ir nepietiekama, un lai efektīvi nodrošinātu visā Latvijas teritorijā izvietoto energoapgādes komersantu valsts tehnisko uzraudzību, ir jāpaaugstina tās kapacitāte. Pie šāda slēdziena ir nonākuši arī ES dalībvalstu eksperti, īstenojot PHARE programmas ietvaros izstrādāto un Eiropas Komisijā apstiprināto “Twinning Light” projektu “Strenghtening the National Energy Inspection”. Projekta ietvaros tika veikta uz VEI darbību attiecināto tiesību aktu analīze, izvērtēta iestādes struktūra, cilvēkresursi, pienākumi un uzdevumi. VEI tika salīdzināta ar līdzīgām iestādēm ES dalībvalstīs, īpaši ar Lietuvas Valsts energoinspekciju (LVEI). Salīdzinājums aptvēra likumdošanas, cilvēkresursu, uzdevumu un pilnvaru jomas. Projekta realizācijas gaitā kā galvenais ekspertu slēdziens tika definēts VEI administratīvās kapacitātes būtiskas paaugstināšanas nepieciešamība un tās organizatoriskās struktūras uzlabošana. Saskaņā ar ekspertu slēdzienu, VEI struktūra ir jāpārveido, izveidojot centrālo biroju Rīgā un reģionālās nodaļas Latvijas novados. Šāda VEI struktūras izmaiņa, paplašinot tās darbības lomu reģionos, ļautu efektīvāk un ātrāk veikt inspekcijas funkcijas visā Latvijas teritorijā, tādējādi nodrošinot neatkarīgas inspekcijas darbu, kā arī drošu un nepārtrauktu energoapgādi lietotājiem.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!