• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Darbaspēka mobilitātes gadu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2006., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128703

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par maršrutu Ventspils-Rīga-Maskava globālajā transporta plūsmu kartē

Vēl šajā numurā

22.02.2006., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Darbaspēka mobilitātes gadu

Pirmdien, 20.februārī, jaunā darba meklēšanas tīmekļa vietnē, kas atklāta Eiropas Darbaspēka mobilitātes gada pasākumu programmas ietvaros, tika publicēti sludinājumi par aptuveni vienu miljonu brīvu darba vietu visā ES. Attiecīgā gada īstenošanu uzsāks un tīmekļa vietni konferencē “Darbaspēka mobilitāte: tiesības, izdevība, iespēja” Briselē atklāja Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, komisārs Vladimirs Špidla un Austrijas ekonomikas un nodarbinātības ministrs Martins Bartenšteins. Darba mobilitātes gada pasākumi palielinās izpratni par ieguvumiem, strādājot kādā citā valstī un/vai profesijā, kā arī parādīs, kā ES var palīdzēt darba ņēmējiem pārvietoties.

Tikai apmēram 2% eiropiešu dzīvo ES valstī, kura nav viņu dzimtene, un šis rādītājs pēdējos 30 gados nav būtiski mainījies. Turklāt viņi arī lielākoties nemaina reiz izvēlēto nodarbošanos. ES darba ņēmējs vienā darba vietā vidēji nostrādā 10,6 gadus, turpretī ASV – 6,5 gadus. Tā kā ES vēlas panākt lielāku “izaugsmi un vairāk darba vietu”, palīdzība darba ņēmējiem, pārvietojoties uz citām valstīm/nozarēm, ir kļuvusi vēl svarīgāka. Tas ļauj iegūt jaunas prasmes un pieredzi, un šodien pasaules ekonomikā no tā iegūst gan viņi paši, gan viņu darba devēji.

Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu un vienādu iespēju komisārs Vladimirs Špidla uzsvēra to, kādēļ mobilitāte ir svarīga. “Eiropas Savienībā brīva pārvietošanās pieder pie pamattiesībām. Un mums tas maksimāli jāizmanto. Tā ir iespēja mācīties, strādāt un apgūt jaunas prasmes. Darba ņēmējiem vajadzīgas jaunas iemaņas, bet Eiropai nepieciešami pielāgoties spējīgi darba ņēmēji. Tāpēc Eiropai jāturpina virzīties uz priekšu,” viņš teica.

Konferencē atklāta jaunā EURES darba piedāvājumu tīmekļa vietne, kurā 28 Eiropas valstu iedzīvotāji varēs iepazīties ar sludinājumiem par aptuveni 1 miljonu darba piedāvājumu ES. Tajā būs publicētas visas vakances, kuras valstu nodarbinātības dienesti būs izsludinājuši Eiropā un ārpus tās robežām, kā arī būs pieejama informācija par 700 konsultantiem, kas sniegs atbalstu darba ņēmējiem, kuri vēlēsies pārvietoties.

Konferencē, kurā piedalījās apmēram 450 dalībnieku, tostarp politiķi, darba devēju un darba ņēmēju, kā arī akadēmisko aprindu un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, tiks analizēta mobilitātes loma, lai panāktu vairāk un labākas darba vietas, veicinātu izaugsmi un ieaudzinātu kultūru, kas vērsta uz mobilitāti.

Gada budžets 10 miljoni eiro būs pieejams projektiem, kas saistīti ar mobilitātes izpratnes veicināšanu, piemēram, Vīnes konferencei par mobilitāti jūnijā un “Darba vietu gadatirgum Eiropā” septembrī, kura ietvaros tiks organizēti darba vietu gadatirgi vairāk nekā 50 Eiropas pilsētās.

Projektos 2006.gada decembrī paredzēti “mobilitātes vakari” Eiropas televīzijas kanālā un Parīzē, reklāmas kampaņa informatīvajos izdevumos visos Eiropas metro, kā arī tiks demonstrētas jaunas filmas, kas uzskatāmi atspoguļos mobilitātes priekšrocības, un žurnāls Eiropas Darbaspēka mobilitātes gada tīmekļa vietnē.

Ir paredzēti vairāki pētījumi mobilitātes ietekmes novērtēšanai un statistikas datu uzlabošanai. Tiks piešķirts Eiropas apbalvojums organizācijai, kura sniegusi vislielāko ieguldījumu darbaspēka mobilitātes jomā.

Nesen veiktā “Eurobarometer” pētījumā aptaujātie lielā mērā atzina, ka mobilitāte var palīdzēt darba izredžu ziņā. To apliecina arī rezultāti. Saskaņā ar minēto pētījumu 59% cilvēku, kuri meklēja darbu ārpus dzimtā apgabala, gada laikā to atrada, turpretī no tiem, kuri nepārvietojās, tikai 35% veicās darba meklēšanā.

Lai gan mobilitāte joprojām ir neliela, Eiropas pilsoņus ļoti interesē iespēja kļūt mobiliem. “EuropeDirect” – dienests, kurš jebkurā ES valodā atbild uz visiem jautājumiem par Eiropas Savienību (tālrunis 00800 6 7 8 9 10 11), ziņo, ka apmēram 25% no saņemtajiem jautājumiem attiecas uz mobilitāti.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!