• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra vadītās delegācijas vizīti Japānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2006., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128731

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzjūtību Filipīnu tautai

Vēl šajā numurā

22.02.2006., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra vadītās delegācijas vizīti Japānā

Ārlietu ministrs Artis Pabriks otrdien, 21.februārī, vizītes laikā Japānā tikās ar “Toyota Motor Corporation” vadības pārstāvjiem, tai skaitā galveno izpilddirektoru, valdes locekli Sinu Kanadu, kurš izteica interesi apmeklēt Latviju jau šā gada martā, lai iepazītos ar Latvijas ekonomisko izaugsmi pēdējos gados.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka “Toyota Baltic” ir ieņēmis līdera pozīciju, sasniedzot labāko pārdošanas palielinājumu Eiropā salīdzinājumā ar 2004.gadu: Baltijas valstīs automašīnu noiets palielinājies par 41%, Latvijā – par 52%.

Ministrs iepazīstināja “Toyota” vadību ar Latvijas un Japānas sadarbības virzieniem, īpaši kultūrā un izglītībā, taču uzsvēra, ka sadarbību varētu paplašināt arī citās jomās. Tieši Latvijas vēstniecības atvēršana Japānā ļaus attīstīt ciešākas ekonomiskās attiecības starp abām valstīm.

“Toyota” vadība savukārt iepazīstināja ārlietu ministru ar uzņēmuma vēsturi, jauno automašīnu loģistiku un tehnoloģiskajiem sasniegumiem. Apliecinot galvenās uzņēmuma vērtības automašīnu ražošanā – tīra vide, enerģijas ekonomika un pārvietošanās drošība – ministram tika demonstrētas jaunās “Toyota” ražotās hibrīdautomašīnas, kas kombinēti izmanto gan degvielu, gan elektrodzinēju ierīces, būtiski ļaujot ekonomēt degvielu un samazinot vides piesārņojumu. “Toyota” galvenais izpilddirektors minēja, ka tās ir nākotnes tehnoloģijas, kurām šobrīd vēl nav alternatīvas. Lai gan pagaidām šo automašīnu tirdzniecība ir maza, tomēr, ņemot vērā ekoloģiskos apsvērumus, to ražošana un izmantošana noteikti pieaugs.

Sarunas gaitā Artis Pabriks arī minēja, ka Latvija cenšas uzlabot un paplašināt ekonomisko sadarbību ar bijušajām PSRS valstīm un Krieviju. Viņš uzsvēra, ka tas ir vēl neapgūts un augošs tirgus, kurā Latvija varētu palīdzēt arī citām valstīm veidot kontaktus.

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 21.februārī Japānas galvaspilsētā Tokijā, tiekoties ar Latvijas kopienas pārstāvjiem šajā valstī, aicināja nezaudēt latviskumu. Viņš uzsvēra, ka arī jauktajās ģimenēs ir svarīgi bērniem mācīt latviešu valodu un tradīcijas, kaut arī latviešu Japānā nav daudz, ir svarīgi radīt bērnos interesi par savu identitāti un kultūru.

Tāpat Artis Pabriks arī aicināja Japānā dzīvojošos latviešus atbalstīt citam citu un sniegt padomu jaunatvērtās vēstniecības Japānā darbiniekiem, kuriem jāsāk attīstīt Latvijas un Japānas divpusējās attiecības. “Latvija ir maza valsts, un, tikai kopā darbojoties, varēsim sasniegt labus rezultātus,” teica ministrs. Viņš arī uzsvēra, ka vēstniecības darbinieki savu iespēju robežās būs vienmēr gatavi sniegt nepieciešamo palīdzību un padomu.

Latvieši pauda prieku par Latvijas Ārlietu ministrijas sagādāto iespēju sanākt kopā, jo līdz šim viņiem trūcis pietiekami plašas informācijas vienam par otru, un šī bijusi pirmā reize, kad tiekas tik daudz Japānā dzīvojošo latviešu – aptuveni piecpadsmit.

Viņi stāstīja, ka Japāna ir ļoti disciplinēta un strādīga nācija. Tautieši, kas Japānā uzturas ilgāku laiku, informēja, ka pozitīvi vērtējama Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, jo mūsu valsti vairs neuztver kā bijušo PSRS republiku, bet gan kā attīstītu, eiropeisku zemi. Mūsu tautieši pauda prieku par Latvijas straujo ekonomisko attīstību.

Ārlietu ministrs novērtēja iespējamās Latvijas vēstniecības Japānā telpas. Viņš atzina, ka tās varētu būt pietiekami reprezentablas un piemērotas Latvijas vēstniecības iekārtošanai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!