• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu cukura sektora reformai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2006., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pārstāvi ES Reģionu komitejā

Vēl šajā numurā

24.02.2006., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu cukura sektora reformai

20.februārī Briselē notika Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksme, kurā Latviju pārstāvēja Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre Laimdota Straujuma. Sanāksmē tika atbalstīti trīs regulu projekti par cukura sektora reformu. Notika diskusija par biomasas lauksaimnieciskajiem aspektiem un biodegvielu, mencu nelegālās zvejas apkarošanu Barenca jūrā un citām aktualitātēm.

ES lauksaimniecības ministri atbalstīja ES cukura sektora reformu, kurai jāstājas spēkā šā gada 1.jūlijā. Panākta arī vienošanās par metodiku, kā samazināt cukurfabrikām atļauto cukura ražošanas apjomu jeb kvotu. Latvija jau iepriekš norādīja, ka kvotu samazinājums 2006./2007. tirdzniecības gadam ir jāattiecina tikai uz B kvotu. Taču Eiropas Komisija piedāvāja pusei kvotas piemērot proporcionālu samazinājumu, savukārt otrai pusei kvotas piemērot iepriekš izmantoto metodiku. Tā kā Latviju šāds piedāvājums neapmierina, Latvija nobalsoja pret šo EK priekšlikumu.

Latvija kopumā atbalsta Komisijas izstrādātos trīs regulu projektus par cukura sektora reformas īstenošanu, kā arī atbalsta viedokli, ka tirgus situācijas stabilizācijai kvotu samazināšana ir jāveic pirms cukurbiešu sējas sākšanas. Taču attiecībā uz kvotu samazinājumu Latvija tomēr neatbalstīja EK viedokli, jo uzskata, ka kvotu samazinājums attiecināms uz B kvotu. Savu nostāju Latvija pamato ar viedokli, ka B un C kvotas cukura ražošana ES ir galvenais faktors, kas veido liekā cukura uzkrājumu ES cukura tirgū.

EK informēja, ka kopējā ES valstu cukura kvota varētu tikt samazināta par 2–3 miljoniem tonnu. Plānots, ka precīzus kvotu samazinājuma apjomus ES dalībvalstīm EK paziņos marta sākumā.

Debatēs par Eiropas Komisijas izstrādāto biodegvielu stratēģiju un rīcības plānu biomasas izmantošanai ZM valsts sekretāre norādīja, ka Latvija kopumā atbalsta Komisijas piedāvājumu par biomasas izmantošanu un biodegvielas stratēģiju. Taču Latvija arī uzskata, ka būtu jāpārskata tie nosacījumi, kas reglamentē biodegvielas daudzumu kopējā degvielas apjomā. Palielinot šo procentuālo saturu, palielinātos bioenerģijas izmantošana kopumā.

Latvija arī norādīja, ka bioenerģijas pielietojuma veicināšanai nepieciešams Kopienas atbalsts enerģijas augiem, biodegvielas ražotājiem un pārstrādātājiem, cenu politikai un zinātniskajiem pētījumiem visās ES dalībvalstīs.

L.Straujuma informēja, ka Latvija jau tagad ir spējusi nodrošināt 2% proporcionalitāti biodegvielai attiecībā pret kopējo tautsaimniecībā izmantojamās degvielas daudzumu. Latvija uzskata, ka ir jāturpina palielināt ES ražotās biodegvielas proporciju un tam jābūt centrālajam elementam, lai sasniegtu paredzēto biodegvielas 5,75% proporciju līdz 2010.gadam.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!