• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Amerikas Savienoto Valstu kongresmeņu vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2006., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128994

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra vadīto Latvijas delegāciju Japānā

Vēl šajā numurā

24.02.2006., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Amerikas Savienoto Valstu kongresmeņu vizīti Latvijā

ASV.JPG (14666 bytes)
Vakar, 23.februārī, Valdības namā: Amerikas Savienoto Valstu kongresmeņi Kolins Pītersons, Bobs Gudlets (delegācijas vadītājs), Kenijs Mārčants, Maiks Makintairs un ASV vēstniece Ketrina Toda-Beilija pirms tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Pie Latvijas parlamentāriešiem

Ceturtdien, 23.februārī, Saeimas Latvijas un ASV parlamentu sadarbības grupas, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Lauksaimniecības un mežsaimniecības apakškomisijas pārstāvji tikās ar ASV Kongresa Lauksaimniecības komisijas priekšsēdētāju Bobu Gudletu (Bob Goodlatte) un viņa vadīto delegāciju.

Latvijas un ASV parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētājs Uldis Mārtiņš Klauss sveica ASV Kongresa Lauksaimniecības komisijas priekšsēdētāju Bobu Gudletu un viņa vadīto delegāciju Saeimā un iepazīstināja klātesošos ar Latvijas un ASV parlamentu sadarbības grupas, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Lauksaimniecības un mežsaimniecības apakškomisijas pārstāvjiem.

Savukārt B.Gudlets pastāstīja par ASV Kongresa Lauksaimniecības komisijas darbu un iepazīstināja ar delegācijas pārstāvjiem. Viņš arī pauda gandarījumu par Latvijas atbalstu ASV cīņā pret starptautisko terorismu un izteica pārliecību par sekmīgu gaidāmās NATO valstu vadītāju sanāksmes norisi Rīgā.

Puses bija vienisprātis, ka šādas vizītes sekmē ciešāku politisko un ekonomisko kontaktu veidošanu starp Latviju un ASV, abu valstu parlamentāro sadarbību un pieredzes apmaiņu dažādās sfērās, tai skaitā lauksaimniecībā.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī aktuālus jautājumus, kas saistīti ar situāciju Latvijas lauksaimniecībā un tirdzniecībā pirmskara un atjaunotās Latvijas laikā.

Saeimas preses dienests

 

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Jūrmalas rezidencē uzņēma ASV Kongresa delegāciju – kongresmeņus Bobu Gudletu (Bob Goodlatte), Kolinu Pītersonu (Collin C.Peterson), Keniju Mārčantu (Kenny Marchant), Maiku Makintairu (Mike McIntyre), apspriežoties par Latvijas–ASV politisko dialogu un ekonomisko sakaru izvēršanu, kā arī gaidāmo NATO galotņu sanāksmi Rīgā šī gada beigās un Tuvo Austrumu miera procesu.

Prezidente ar gandarījumu atzīmēja, ka ASV ir Latvijas sabiedrotā, kas sniegusi atbalstu daudzos Latvijai izšķirīgos brīžos. Viņa minēja ASV prezidenta Dž.Buša vizīti Rīgā 2005.gada maijā, kad ASV prezidents sacīja vēsturisko Rīgas runu. Uzsverot ASV lomu transatlantiskajā drošībā, viņa norādīja, ka NATO galotņu sanāksme būs simboliski nozīmīgs notikums NATO attīstībā, atbildot uz mūsdienu drošības izaicinājumiem.

Pārrunājot veidus, kā veicināt ASV investīciju klātbūtni Latvijā, abas puses kā nozīmīgu stimulu tam minēja šā gada maijā Rīgā gaidāmo ASV un Baltijas uzņēmējdarbības forumu, kura mērķis ir mudināt ASV uzņēmējus veidot plašākus kontaktus Baltijas reģionā, piesaistot tam investīcijas no Savienotajām Valstīm.

Tika pārrunātas aktualitātes, kas saistās ar centieniem panākt ilgstošu mieru Tuvajos Austrumos, abām pusēm esot vienisprātis, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāvienojas, aicinot Palestīnas pašpārvaldes valdību veidojošo “Hamas” atteikties no terorisma, atzīt Izraēlas valsti un risināt attiecību jautājumus pie sarunu galda.

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 23.februārī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Amerikas Savienoto Valstu kongresmeņiem Bobu Gudletu, Lauksaimniecības komisijas priekšsēdētāju, Kolinu Pītersonu, Keniju Mārčantu, Maiku Makintairu un viņus pavadošo delegāciju.

Aigars Kalvītis pauda gandarījumu par ASV kongresmeņu vizīti Latvijā, kas sekmēs ciešāku politisko un ekonomisko kontaktu veidošanu starp Latviju un ASV – gan abu valstu parlamentāro sadarbību, gan pieredzes apmaiņu dažādos sektoros, tai skaitā lauksaimniecībā. Puses bija vienisprātis, ka pastāv daudz neizmantotu iespēju ASV investīcijām Latvijā un tirdzniecības paplašināšanai. Lai veicinātu ekonomiskos sakarus, šā gada maijā Rīgā notiks ASV investoru konference.

Kā nozīmīgu faktoru uzņēmējdarbības paplašināšanai abu valstu starpā Aigars Kalvītis uzsvēra bezvīzu režīma ieviešanu starp Latviju un ASV un lūdza Kongresa atbalstu šajā jautājumā. Kongresmeņi pauda viedokli, ka šā lēmuma pieņemšanai ASV Kongresa locekļiem būtu svarīgi labāk iepazīt Latviju un abu valstu parlamentāriešiem aktīvāk sadarboties.

Valdības vadītājs uzsvēra Latvijas un ASV kā NATO sabiedroto stratēģiskās saites un pateicās par ASV atbalstu NATO samita organizēšanā Latvijā. ASV kongresmeņi pateicās Latvijai par cīņu ar terorismu un atbalstu sabiedrotajiem Irākā un Afganistānā, lai kopīgiem spēkiem nodrošinātu brīvību un mieru reģionā.

Puses pārrunāja sarunu procesu Pasaules tirdzniecības organizācijā, Baltijas valstu sadarbību, energoapgādes jautājumus, demokrātiskos procesus Austrumeiropā un attiecības ar kaimiņvalstīm.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Pie zemkopības ministra

Ceturtdien, 23.februārī, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Kongresa Lauksaimniecības komisijas priekšsēdētāju Bobu Gudletu un viņa vadītās delegācijas pārstāvjiem. Latvijas un ASV amatpersonas diskutēja par prioritātēm Latvijas lauksaimniecībā un tirdzniecībā, kā arī pārrunāja lauku attīstības aktualitātes ASV un Eiropas Savienībā (ES).

Izklāstot ASV amatpersonām Latvijas lauksaimniecības vēstures svarīgākos posmus, M.Roze norādīja, ka īpaši strauji lauksaimniecība, zivsaimniecība un mežsaimniecība Latvijā ir attīstījusies pēdējos piecpadsmit gados. M.Roze akcentēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Valsts meža dienesta (VMD) lomu lauksaimniecības un mežsaimniecības attīstības veicināšanā Latvijā. Ministrs arī skaidroja ES kopējās lauksamniecības politikas ietekmi uz sektoru pēc Latvijas pievienošanas Eiropas Savienībai.

M.Roze un B.Gudlets pārrunāja arī ES un Krievijas sadarbību pārtikas eksportā. Zemkopības ministrs norādīja, ka ir jāveic vairāki pasākumi, kas stabilizētu šīs Latvijai nozīmīgās tirdzniecības iespējas.

Savukārt ASV amatpersonu delegācijas vadītājs M.Roze plaši informēja par ASV veicināto pārtikas atbalsta piešķiršanas programmu krīzes skartajiem rajoniem un pastāvīgajiem nelabvēlīgajiem reģioniem pasaulē, piemēram, Āfrikai. Viņš pauda viedokli, ka palīdzība maznodrošinātajiem reģioniem būtu jāsniedz limitētas pārtikas veidā, piegādājot graudus, zivis, gaļu, rīsus un citus produktus, jo tiešs finansiālais atbalsts varētu radīt korupcijas draudus.

Zemkopības ministrs un ASV kongresmeņi apmainījās viedokļiem par ģenētiski modificētas pārtikas vietu tirgū. M.Roze kolēģiem skaidroja Latvijas un ES nostāju pret ģenētiski modificētu pārtiku, akcentējot, ka joprojām ES neatbalsta ar augšanas hormoniem piesātinātas produkcijas importu tirgū. Ministrs norādīja, ka sabiedrība neuzticas ar augšanas gēniem papildinātiem produktiem, tāpēc iedzīvotāji labāk izvēlas dabīgu pārtiku.

Tikšanās laikā M.Roze un B.Gudlets pārrunāja arī lauksaimniecības nozaru kooperatīvu lomu uzņēmējdarbības veicināšanā un lauku attīstībā, kā piemēru minot veiksmīgo Latvijas piensaimnieku apvienošanos kooperatīvos.

Īpaši ASV pārstāvi ieinteresēja Latvijas pieredze nacionālo zīmolu atzīšanā ES. Zemkopības ministrs ar B.Gudletu dalījās pieredzē populāro produktu “Latvijas melnais balzams”, “Rīgas šampanietis” un “Rīgas šprotes” nosaukuma aizsargāšanā. Savukārt B.Gudlets atzina, ka labprāt izmantos šīs atziņas nacionālo zīmolu izstrādē savā valstī.

Sarunas nobeigumā M.Roze un B.Gudlets atzina, ka šis veiksmīgi iesāktais dialogs un pieredzes apmaiņa ir jāturpina.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!