• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrs pret aizsprostu celtniecību Daugavas augštecē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2006., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128998

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atvadu vārdi, dzejniekam Andrejam Eglītim mūžībā aizejot:

Vēl šajā numurā

24.02.2006., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrs pret aizsprostu celtniecību Daugavas augštecē

Vides ministrija kategoriski iebilst pret tālāku projekta “Par pasākumiem, kas veicami, lai Jēkabpilī novērstu Pļaviņu HES un tās ūdenskrātuves izveides radušos plūdu draudus” īstenošanu, īpaši ja projekta realizēšanas gaitā plānots celt jaunus aizsprostus uz Daugavas.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas piedāvāto variantu paredzēts būvēt “pretplūdu inženiertehniskās būves”, t.i., vienu būvi augšpus Daugavpils un divas būves pie Ābeļsalas augšpus Jēkabpils, taču būtībā šīs būves nozīmē jaunu aizsprostu celtniecību.

Kā norāda vides ministrs Raimonds Vējonis: “Šīs būves mēs varam nosaukt ļoti dažādi, tomēr pamatos tā ir jaunu aizsprostu celtniecība uz Daugavas, kas ne tikai neatrisinās plūdu problēmu Jēkabpils novadā, bet var radīt nopietnus draudus gan Daugavas augšteces ekosistēmai, gan vides sektoram kopumā.”

R.Vējonis uzsver, ka “pašlaik veidojas absurda situācija – mēs protestējam pret jaunu HES celtniecību Baltkrievijā, un paši izstrādājam projektus, kas paredz līdzīgas darbības”. Kā atzīmē vides ministrs, ‘’šobrīd nav nekāda pamata virzīt uz priekšu šo projektu, kas tapis pēc itāļu ekspertu izstrādāta plāna, jo viņu ieteiktais variants – izmantot piepūšamus gumijas aizsprostus – ir visai šaubīgs un nav aprobēts pašā Itālijā, turklāt nav paredzētas nekādas citas alternatīvas aizsprostu konstrukcijām”.

Pēc Vides ministrijas ekspertu domām, šobrīd nav veikti vairāki nozīmīgi pasākumi, lai dotu šādam projektam zaļo gaismu – nav veikts stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums, nav izvērtēta aizsprostu ietekme uz zivju migrācijas ceļiem, kā arī zivju resursiem kopumā. Nav arī analizēti ar zemes īpašumtiesībām saistīti jautājumi un jau ieguldītie resursi ekotūrismā un lauku tūrismā Daugavas krastos, nepietiekami izvērtēts Daugavas hidroloģiskais režīms, nav prognožu par ūdens kvalitātes izmaiņām kaskādes ūdenskrātuvēs, kam neizbēgami jānotiek, jo mainīsies ūdens apmaiņas laiks un temperatūras režīms. Nav veikta arī iespējamo izmaksu un potenciāli iegūstamo labumu analīze, kas sniegtu ekonomisku pamatojumu koncepcijā piedāvātajam variantam.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!