• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atjaunoto pieminekli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2000., Nr. 418/420 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu izstādi Kara muzejā

Vēl šajā numurā

21.11.2000., Nr. 418/420

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atjaunoto pieminekli

Valsts svētku priekšvakarā, 17. novembrī, tika atklāts atjaunotais piemineklis lidotājam Edvīnam Bitem

17. novembrī Rīgas I Meža kapos tika atklāts pirmais restaurētais piemineklis, kas aizsāk pirmskara Latvijas valsts lidotājiem veidoto un uzstādīto pieminekļu restaurācijas gaitu.

Kara lidotāja kapteiņa Edvīna Bites (1897—1924) piemineklis ir viens no vairākiem identiska izskata tēlniecības darbiem, ko lidotājiem veltījis mākslinieks Jānis Briedis.

Pirms Otrā pasaules kara 17 šādi pieminekļi uzstādīti Rīgas I Meža kapos, pa vienam — Torņakalna un Vecmīlgrāvja kapos. Apliecinot vēlmi būt līdzatbildīgiem par radniecīgas nozares vēstures mantojuma kopšanu, kā arī 2001. gadā gatavojoties atzīmēt nacionālās aeronavigācijas desmitgades jubileju, valsts akciju sabiedrība "Latvijas gaisa satiksme" šogad nolēma sākt pieminekļu restaurāciju un apzināšanu, lai nākamā gada laikā varētu aptvert visus Meža kapos uzstādītos pieminekļus.

Pieminekļa atklāšanā piedalījās tuvs lidotāja radinieks Juris Bite, Ministru prezidents Andris Bērziņš, "Latvijas gaisa satiksmes" prezidents Edijs Kizenbahs, restaurācijas uzņēmuma AKM direktors un pieminekļu restaurācijas darbu vadītājs.

"Latvijas gaisa satiksme", sākot pieminekļu restaurācijas finansēšanu, jau ir rakstiski vērsusies pie visiem kapa vietu īpašniekiem, par kuriem Kapu pārvaldes rīcībā bija ziņas, un lūgusi viņu piekrišanu pieminekļu atjaunošanai. Pēc plašsaziņas līdzekļu informācijas, priekšlikumam atsaukušies gan Meža kapos esošo apbedīto lidotāju tuvinieki, gan arī tie, kas vēlējušies informēt par citos Latvijas kapos uzstādītiem lidotāju pieminekļiem. Sadarbībā ar Latvijas Kara muzeju turpinās apbedījumu apzināšana un materiālu vākšana aviācijas vēstures ekspozīcijai, ko iecerēts atklāt 2001. gada rudenī.

Atbalstu idejai un vēlēšanos piedalīties tās īstenošanā pauduši arī Latvijas Gaisa spēki.

"LV" informācija

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Pie atjaunotā pieminekļa — Ministru prezidents Andris Bērziņš un …

… tuvs lidotāja kapteiņa Edvina Bites radinieks Juris Bite

Pēc pieminekļa atklāšanas lidotājam Ministru prezidents Andris Bērziņš noliek ziedus arī pie pieminekļa pirmajam Latvijas prezidentam Jānim Čakstem

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!