• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par drošības pasākumiem saistībā ar putnu gripu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2006., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129172

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par programmu "Mantojums - 2018" kultūras infrastruktūras atjaunošanai

Vēl šajā numurā

28.02.2006., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par drošības pasākumiem saistībā ar putnu gripu

Sakarā ar straujo putnu gripas izplatību Eiropā Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu par putnu gripas uzliesmojuma draudu novēršanas kārtību. Tajā paredzēti veicamie drošības pasākumi mājputnu novietnēs saistībā ar putnu gripas uzliesmojuma draudiem, kā arī noteikti dzīvnieku īpašnieku vai turētāju pienākumi.

Noteikumos minēts, ka par aizdomām par mājputnu vai savvaļas putnu saslimšanu ar putnu gripu ir nekavējoties jāziņo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektoram vai PVD teritoriālās struktūrvienības darbiniekiem. Tāpat attiecīgās amatpersonas jāinformē, ja mājputnu novietnē audzētiem mājputniem ilgāk nekā divas dienas dējība samazinājusies par pieciem un vairāk procentiem, ja vairāk nekā par divdesmit procentiem mājputnu samazinājusies barības vai ūdens patēriņš, kā arī ja mājputnu mirstība nedēļas laikā pārsniedz trīs procentus un vairāk.

Mājputnu īpašnieks nedrīkst pieļaut tiešu vai netiešu mājputnu kontaktu ar savvaļā mītošiem putniem, bet jo īpaši ar ūdensputniem. Mājputnu īpašniekam mājputni jātur slēgtā telpā. Ja tas nav iespējams, tiek nodrošināta mājputnu turēšana norobežotā teritorijā, kur nevar iekļūt savvaļas putni. Turot mājputnus slēgtā telpā, jārūpējas, lai savvaļas putni nepiekļūtu barībai, kas paredzēta mājputniem, kā arī nedrīkst mājputnus dzirdīt ar ūdeni no vaļējām ūdenstilpēm, kas pieejamas savvaļas putniem. Noteikts, ka dažādas sacensības, izstādes, tirgi, gadatirgi un cita veida pasākumi ar mājputnu vai savvaļas putnu piedalīšanos var tikt rīkoti tikai slēgtās telpās.

Visu šo noteikumu uzraudzību un kontroli veiks PVD. Paredzēts, ka noteikumi būs spēkā līdz 2006.gada 31.maijam. Zemkopības ministrija šo noteikumu projektu par putnu gripas uzliesmojuma draudu novēršanas kārtību nosūtījusi saskaņošanai Tieslietu ministrijai un Finanšu ministrijai. Plānots, ka MK to izskatīs 28.februārī steidzamības kārtā, jo gaidīt vairs nav laika – Latvijas teritorijā esošo mājputnu veselība ir apdraudēta līdz ar migrējošo savvaļas putnu pārceļošanu no infekcijas skartajām valstīm.

Tālab Zemkopības ministrija aicina visus iedzīvotājus ievērot drošības pasākumus un neaizskart ar rokām aizdomīgus mājputnus vai savvaļas putnus, izvairīties no tieša kontakta ar slimiem vai beigtiem putniem, kā arī rūpīgi ievērot higiēnas prasības.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!