• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2006., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129178

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par drošības pasākumiem saistībā ar putnu gripu

Vēl šajā numurā

28.02.2006., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi

Ārlietu ministrs Artis Pabriks pirmdien, 27.februārī, Briselē piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmē.

Vispārējo lietu padomē ES Austrijas prezidentūra iepazīstināja ārlietu ministrus ar Pavasara Eiropadomes 23. un 24.marta sanāksmes dienas kārtību. Šajā sanāksmē ES valstu un valdību vadītāji izvērtēs paveikto Lisabonas stratēģijas īstenošanā, īpaša uzmanība tiks pievērsta enerģētikas jautājumam. Austrijas ārlietu ministre Urzula Plasnika informēja par trīspusējām sarunām ar Eiropas Komisiju un Eiropas Parlamentu par starpinstitūciju vienošanos attiecībā uz ES finanšu perspektīvu 2007. līdz 2013.gadam. Prezidentūra apliecināja mērķi aprīlī pabeigt šīs sarunas un noslēgt vienošanos.

Ārējo attiecību padomē ministri apmainījās viedokļiem par aktuālo situāciju Rietumbalkānos. Padome apsveica Melnkalnes valdību un opozīciju par līdz šim paveikto referenduma sagatavošanā attiecībā uz Melnkalnes iespējamo neatkarību. Ārlietu ministrs Artis Pabriks uzsvēra šī referenduma leģimitātes nozīmi, jo bez tās nebūs drošības, stabilitātes un ekonomiskās izaugsmes visā reģionā. Ministrs aicināja ES strādāt pie vīzu režīma vienkāršošanas ar Serbiju, uzskatot to par vienu no stabilitātes faktoriem. Padome apsveica 20.februārī Vīnē ANO īpašā sūtņa Marti Ahtisāri vadībā uzsāktās sarunas par Kosovas statusu. ES valstu ārlietu ministri aicināja Serbiju un Melnkalni bez kavēšanās nodrošināt pilnīgu sadarbību ar Hāgas tribunālu (ICTY), citādi var tikt apturēts aprīlī paredzētais sarunu turpinājums par Stabilizācijas un asociācijas līgumu.

Ārējo attiecību padomē tika izskatīts jautājums par plānoto Šengenas vīzu maksu palielināšanu saistībā ar biometrijas datu ieviešanu. Ministri apmainījās viedokļiem par šā soļa ārpolitiskajām sekām ES jauno kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās kontekstā. Sanāksmē tika pausta kopēja izpratne, ka minētie politiskie aspekti ir jāņem vērā, izstrādājot atbilstošu izņēmumu sistēmu. Lēmumu par Šengenas vīzu nodevas paaugstināšanu plānots pieņemt ES Tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmē šī gada aprīlī.

ES valstu ārlietu ministri izteica nožēlu, ka vairākos Eiropas medijos publicētās karikatūras ir izraisījušas aizvainojumu un spriedzi islāma pasaulē. Padome aicināja, īstenojot vienu no demokrātijas pamatbrīvībām – vārda un preses brīvību –, neaizmirst arī par savstarpējo iecietību un atbildību. Ministri pauda pilnīgu solidaritāti ar tām valstīm, kuru pilsoņi, diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ir cietušas, un atgādināja, ka saskaņā ar Vīnes konvenciju par diplomātiskajām un konsulārajām attiecībām katras valsts pienākums ir aizsargāt tās teritorijā esošās diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības.

Sanāksmē pārrunātas arī aktualitātes saistībā ar Tuvo Austrumu miera procesu, Irānu, Irāku un miera uzturēšanas operāciju Kongo Demokrātiskajā Republikā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!