• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PCTVL informāciju Eiropas parlamentāriešiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2006., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi

Vēl šajā numurā

28.02.2006., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PCTVL informāciju Eiropas parlamentāriešiem

Norādot uz informācijas melīgumu, kāda par 16.martu Eiropas Parlamenta deputātiem pagājušajā nedēļā nosūtīta no apvienības PCTVL Saeimas elektroniskās pasta adreses, Ģirts Valdis Kristovskis saviem kolēģiem Eiropas Parlamentā izplatījis skaidrojošu paziņojumu. “Šie cilvēki acīmredzami par savu pienākumu uzskata Staļina teroristiskā režīma glorificēšanu, mēģinot noliegt to cilvēku pamattiesības, kas savulaik cīnījušies pret šo režīmu,” uzsvēra Ģ.V.Kristovskis.

Deputāts atgādināja, ka Otrā pasaules kara laikā vairāk nekā 100 000 Latvijas iedzīvotāju tika mobilizēti vācu armijas dažādās vienībās pretēji jebkādām starptautiskajām tiesībām. Taču Latvijas militārpersonas nekad nav piederējušas SS organizācijai.

Līdzīgi ir arī šodien – atsevišķu cilvēku grupas, kas cīnījās pret Sarkano armiju, 16.martu privāti ir izvēlējušās kā atceres dienu, lai pieminētu latviešu karavīrus. Taču nekad mūsdienu Latvijas vēsturē šīs nav bijušas pronacistiskas demonstrācijas. “Tajās nav bijis ne nacisma simbolikas, ne saukļu, ne mazākā nacisma sentimenta vārdos. Tieši otrādi – veterāni no abām pusēm Latvijā vienmēr ir varējuši un var pulcēties brīvi, lai izrādītu cieņu un piemiņu saviem mirušajiem cīņu biedriem.”

“Neraugoties uz to, ka latviešiem Uzvaras piemineklis ir simbols Staļina asiņainajam režīmam un piecdesmit okupācijas gadiem, vairums Latvijas iedzīvotāju vienmēr ir bijuši toleranti pret šā režīma glorificētājiem, kuriem nav bijušas liegtas tiesības paust savu viedokli, lai cik uzbrūkoši tie bijuši,” teikts deputāta vēstulē. “Šie atsevišķie Krievijas okupācijas atbalstītāji tikmēr ir aizmirsuši Brīvības piemineklī rakstītos vārdus: “Tēvzemei un Brīvībai”. Viņi ir aizmirsuši, ka okupācijas laikā cilvēki tika ieslodzīti vienīgi par to, ka nāca pie šā pieminekļa, lai demonstrētu cīņu par šiem vārdiem.”

Deputāts izplatītajā paziņojumā arī uzsvēris, ka Latvijas valdība ir konsekventi nosodījusi Eiropas totalitāro sistēmu veiktos noziegumus Otrā pasaules kara laikā, kamēr vārda brīvība Latvijā tiek nodrošināta visiem. “Vairāk par vācu armijas varonīga tēla reklamēšanu šie veterāni ir dzīvs atgādinājums mūsdienu sabiedrībai par vēsturisko patiesību, ka abas puses – Krievija un Vācija – ir kopatbildīgas par karu, kas noveda pie tik lielas Eiropas daļas apspiestības tik ilgu laiku. Tā vietā, lai falsificētu vēsturi, šie karavīri ar savu uzvedību pievērš uzmanību tam, ka šis vēstures posms joprojām ir mazizpētīts un vēl mazāk adekvāti izvērtēts.”

“Tā kā arī Eiropas Parlaments un Eiropas Padome pakāpeniski aizvien vairāk atzīst nepieciešamību šādu novērtējumu konkrētajam vēstures posmam sniegt, šī tā dēvēto nevalstisko organizāciju vēstule ir gaidīts katalizators, ciktāl tas pievērš uzmanību kritiskiem jautājumiem,” vēstulē uzsvēris Ģ.V.Kristovskis.

Iveta Bojāre, EP Nāciju Eiropas grupas preses administratore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!