• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Starpparlamentu savienības rīkotajā konferencē par dzimumu līdztiesību parlamentu darbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2006., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs par valsts un privāto partnerību

Vēl šajā numurā

01.03.2006., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties Starpparlamentu savienības rīkotajā konferencē par dzimumu līdztiesību parlamentu darbībā

Pirmdien, 27.februārī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre Ņujorkā piedalījās Starpparlamentu savienības (SPS) rīkotajā konferencē “Dzimumu līdztiesība – likumdevēju dienaskārtības jautājums: parlamentu vadītāju sieviešu loma”.

Līdztekus ANO Komisijas par sieviešu stāvokli 30.sesijai ANO galvenajā mītnē Ņujorkā notika SPS rīkotā 2.parlamentu vadītāju sieviešu konference. Tās tēma bija “Dzimumu līdztiesība – likumdevēju dienaskārtības jautājums: parlamentu vadītāju sieviešu loma”. Saeimas priekšsēdētājai I.Ūdrei bija uzticēta šīs konferences vadība. Tās darbs notiek divās sesijās: “Dzimumu līdztiesība: parlamentāriešu ieguldījums” un “Parlamentāro procedūru loma pārmaiņu veicināšanā”. Konferenci atklāja ANO ģenerālsekretāra vietniece Luīze Frešete (Louise Frechette) un SPS prezidenta vietniece, Namībijas parlamenta viceprezidente Margarete Mensā-Viljamsa (Margaret Mensah-Williams).

Pirmās darba sesijas ietvaros tika runāts par aktuālo situāciju, kāda ir sieviešu un vīriešu pārstāvībā lēmumu pieņemšanas procesā. Jaunākie statistikas dati liecina, ka 2005.gadā 16,3 procenti pasaules parlamentāriešu bija sievietes. 27 valstu parlamentu vadītājas ir sievietes. Konferencē publiskoti jaunākie SPS pētījuma dati par sieviešu līdzdalību politikā. Ar ziņojumu par kvotu sistēmas ietekmi uz sieviešu līdztiesības veicināšanu lēmumu pieņemšanas procesā uzstājās Stokholmas Universitātes profesore Drude Dālerupa. Parlamentu vadītājas no Islandes, Austrijas, Burundi, Albānijas, Dominikas un citām valstīm iesaistījās diskusijā par kvotu sistēmas nozīmi, pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem, lai sievietes iesaistītos politikā. Tika runāts par to, kā veicināt sieviešu līdzdalību politikā un lēmumu pieņemšanā.

Pēc Jamaikas Senāta spīkeres Siringas Māršalas-Bārnetas, kura savas valsts Senātu vada jau vairāk nekā 10 gadus, kā arī Dienvidāfrikas organizācijas “Gender Links” direktores Kolīnas Lovas-Mornas (Colleen LoveMornn) ievadziņojumiem tika diskutēts par to, kā sieviešu līdzdalība maina parlamentu.

Konferences debašu apkopojums tiks prezentēts augsta līmeņa parlamentārajā sanāksmē “Dzimumu līdztiesība: parlamentāriešu ieguldījums”, kas notiks trešdien, 1.martā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!