• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente, uzturoties vizītē Amerikā 2006.gada 27.februārī - 9.martā un tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu Kongresa spīkeru 28.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2006., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129416

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.03.2006., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente, uzturoties vizītē Amerikā 2006.gada 27.februārī – 9.martā un tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu Kongresa spīkeru 28.februārī

1.JPG (12732 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Imants Freibergs, tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu Kongresa spīkeru Denisu Hastertu
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

Otrdien, 28.februārī, ASV galvaspilsētā Vašingtonā tiekoties ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un runājot par turpmākās sadarbības iespējām ar Latviju, ASV Kongresa spīkers Deniss Hasterts (Denis Hastert) izteica personisku ielūgumu prezidentei teikt runu ASV Kongresā. Prezidente pateicās par ielūgumu un izrādīto godu Latvijai.

Tikšanās laikā, kurā klāt bija arī Kongresa demokrātu partijas līdere Nensija Pelossi (Nancy Pelossi) un vairāki ASV kongresmeņi, tika apspriesti Latvijas un ASV sadarbības politiskie, ekonomiskie un aizsardzības sadarbības aspekti, uzsverot ciešo abu valstu partnerību. Prezidente atzīmēja, ka Latvija vienmēr ir novērtējusi ASV atbalstu neatkarības atjaunošanā, demokratizācijas un reformu ceļā, un “tagad mēs varam būt gandarīti par to, ka sniedzam jau pieredzi tiem, kas ir šāda ceļa sākumā”. Viņa pateicās arī “ikvienam, kurš ir palīdzējis panākt Latvijas dalību NATO, kā arī kongresmeņiem, kuri regulāri apmeklē Latviju un veicina abu valstu politisko un ekonomisko sadarbību”.

D.Hasterts sacīja, ka ASV nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju PSRS, kā arī vienmēr ir atbalstījusi Latviju un turpinās būt tās ciešs partneris un sabiedrotais: “Es vēlos sveikt jūs ar neatkarības atjaunošanas 15 gadiem, kā arī atzīmēt to, cik sekmīgs un rezultatīvs ir bijis šis laiks Latvijai. Arī ASV prezidents Džordžs Bušs, pagājušā gadā viesojoties Latvijā, atzinīgi novērtēja Latvijas demokratizāciju un panākto progresu,” sacīja ASV Kongresa spīkers.

Abas puses apspriedās par rudenī Latvijā gaidāmo NATO galotņu sanāksmi, atzīmējot tās simbolisko nozīmi alianses nostiprināšanā un transformācijā.

Tika apspriesti starptautiskās ārpolitikas darbakārtības jautājumi, tajā skaitā Tuvo Austrumu miera process, cīņa pret terorismu, kā arī humānā katastrofa Darfūrā. Pēc prezidentes vārdiem, ANO un citām starptautiskajām organizācijām ir jāmeklē efektīvi veidi, kā panākt Darfūras krīzes noregulējumu Sudānā un tās kaimiņteritorijās.

D.Hasterts sveica Latviju ar pirmo olimpisko medaļu atjaunotās neatkarības laikā, ko Mārtiņš Rubenis ieguva Turīnas olimpiskajās spēlēs.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Neformāli tiekoties ar bijušo ASV valsts sekretāri 28.februārī Vašingtonā

Neformāli tiekoties ar ASV ārpolitikas ekspertu 28.februārī Vašingtonā

2.JPG (14180 bytes)
Amerikas Savienoto Valstu bij. valsts sekretāre Madlēna Olbraita un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

3.JPG (15246 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Imants Freibergs neformālā sarunā ar Zbigņevu Bžezinski
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

Par Latvijas jaunās vēstniecības atklāšanu Vašingtonā un vizītes gaitu

ASV vēstniecība Rīgā apsveic Latvijas jaunās vēstniecības ēkas atklāšanu Vašingtonā. ASV vēstniece Ketrīna Toda-Beilija sacīja: “Šis ir īpaši aizkustinošs brīdis ASV un Latvijas attiecībās. Iepriekšējā vēstniecības ēka vairākas desmitgades kalpoja par spēcīgu simbolu Latvijas apņēmībai saglabāt savu identitāti padomju okupācijas gados, bet ar šīsdienas atklāšanas ceremoniju tiks atvērts jauns vēstures posms. Tas ir vēl viens pārliecinošs Latvijas solis uz priekšu, ieņemot tai pienākošos vietu līdzās pārējām pasaules valstīm.”

Ketrīna Toda-Beilija šonedēļ atrodas Vašingtonā un pavada Latvijas prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu sanāksmēs ar ASV amatpersonām. Otrdien viņas tikās ar ASV Pārstāvju palātas spīkeri Denisu Hastertu, trešdien – ar viceprezidentu Diku Čeiniju un aizsardzības sekretāru Donaldu Ramsfeldu. Vēl šonedēļ Beilijas kundze uzrunās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras banku konferenci un piedalīsies ASV Baltijas fonda rīkotajos pasākumos, lai atzīmētu vairāku amerikāņu ieguldījumu un piesaistītu lielāku Amerikas uzņēmēju interesi par triju Baltijas valstu tirdzniecības un investīciju konferenci, kas notiks Rīgā no 22. līdz 26.maijam.

Komentējot spīkera D.Hasterta izteikto uzaicinājumu prezidentei V.Vīķei-Freibergai jūnijā Vašingtonā uzrunāt kopējo Pārstāvju palātas un Senāta sesiju ASV Kongresā, ASV vēstniece uzsvēra, ka “uzruna mūsu Kongresā ir īpašs gods ikvienam ārvalstu vadītājam, un es priecāšos un lepošos par iespēju būt klāt prezidentes uzrunas laikā. Šis ielūgums daudz pasaka par lieliskajām attiecībām starp abām valstīm un par mūsu valsts atzinīgo novērtējumu prezidentes līderes lomai.”

ASV vēstniecības Preses un kultūras nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!