• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EP deputātu iebildumiem pret grozījumiem Saeimas vēlēšanu likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2006., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES un Krievijas konsultācijām cilvēktiesību jautājumos

Vēl šajā numurā

07.03.2006., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EP deputātu iebildumiem pret grozījumiem Saeimas vēlēšanu likumā

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Ģirts Valdis Kristovskis, Guntars Krasts, Inese Vaidere un Roberts Zīle uzskata, ka likumprojektā “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” ietvertā prasība EP deputātiem pirms kandidēšanas Saeimas vēlēšanās nolikt EP deputāta mandātu ir vērtējama kā klajš konstitucionālo tiesību pārkāpuma mēģinājums.

Saeimas Juridiskā komisija trešajam lasījumam sagatavojusi likumprojektu “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā”, kas cita starpā nosaka: “Ja par Saeimas deputāta kandidātu ir pieteikts Eiropas Parlamenta deputāts, viņam mēneša laikā pēc deputāta kandidāta saraksta reģistrēšanas ir jānoliek Eiropas Parlamenta deputāta mandāts un jāiesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai šo faktu apstiprinoši dokumenti. Ja šādi dokumenti netiek iesniegti, Centrālā vēlēšanu komisija svītro pieteikto kandidātu no Saeimas deputātu kandidātu saraksta.”

EP deputāti uzsver, ka likumprojekts vērtējams kā netaisnīgs un EP deputātus diskriminējošs. Šādas prasības ieviešanu nacionālajā likumdošanā nepieprasa neviens ES normatīvais akts, un pārējās ES dalībvalstīs netiek īstenota līdzīga prakse. Neizpratni izraisa daudz stingrāku kandidēšanas Saeimas vēlēšanās nosacījumu izvirzīšana tikai vienai no trim Latvijā tiešās vēlēšanās ievēlētām tautas pārstāvju grupām – ne pašvaldības, ne Saeimas deputātiem, kļūstot par Saeimas deputātu kandidātiem, līdz ievēlēšanas brīdim nav jānoliek iepriekš iegūtais mandāts. Gluži pretēji – vairākas Saeimā pārstāvētās partijas ir rosinājušas diskusiju par pašvaldības un Saeimas deputāta pienākumu apvienošanas lietderību. EP deputāti uzskata, ka pret visām deputātu grupām būtu jāpiemēro vieni un tie paši tiesību principi.

Ilze Viņķele, EP deputāta Roberta Zīles palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!