• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministre, piedaloties ES aizsardzības ministru sanāksmē un spriežot par ES atbalstu ANO misijai Kongo. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2006., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129848

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs, aicinot objektīvi un skaidri atspoguļot Latvijas vēstures notikumus mākslas un dokumentālajās filmās

Vēl šajā numurā

08.03.2006., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministre, piedaloties ES aizsardzības ministru sanāksmē un spriežot par ES atbalstu ANO misijai Kongo

AUSTRIJA.JPG (22404 bytes)
Latvijas aizsardzības ministre Linda Mūrniece sarunā ar savu Somijas kolēģi Lēnu Bjerklungu Insbrukā 6.martā
Foto: EPA/A.F.I.

Turpinoties Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru neformālajai sanāksmei Insbrukā, aizsardzības ministri otrdien, 6.martā, diskutēja par iespējamo ES atbalstu ANO misijai Kongo Demokrātiskajā Republikā (KDR).

Pagājušā gada beigās ANO lūdza ES atbalstīt ANO misiju KDR (MONUC), lai nodrošinātu papildu atbalstu šajā gadā paredzēto vēlēšanu laikā. Tā kā ES Āfrikā tiek uztverta labvēlīgāk nekā citas starptautiskas organizācijas, tās klātbūtne mazinātu iespējamo nestabilitāti, kas apdraudētu jau tā trauslo politisko situāciju visā Lielo ezeru reģionā.

Tikšanās laikā dalībvalstis apsprieda ANO lūgumu un iespējamo ES iesaisti. Ministri uzskata, ka veiksmīgai operācijas norisei nepieciešama aktīva ES dalība, kā arī skaidri definēti operācijas uzdevumi un beigu termiņš. Lēmums par iesaistīšanos operācijā ES dalībvalstīm jāpieņem jau tuvākajā laikā.

Kopumā šāda veida ES iesaistīšanās globālajos procesos vairo arī tās drošību, jo netieši cīnās pret potenciālajiem terorisma draudiem un nelegālo imigrāciju Eiropā.

Kongo Demokrātiskā Republika ieguva neatkarību 1960.gadā. Tā ir trešā lielākā Āfrikas valsts ar vairāk nekā 60 miljoniem iedzīvotāju. Pēc neatkarības iegūšanas valstī pastāvīgi notiek bruņotas sadursmes etnisko un politisko grupu starpā. Kopš kara sākuma 1996.gadā KDR bojā gājuši aptuveni 4 miljoni iedzīvotāju, kas ir lielākais bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits kopš Otrā pasaules kara.

1999.gadā tika noslēgts pamiera līgums. Pēc līguma parakstīšanas savu darbību Kongo uzsāka ANO misija MONUC, kura ir lielākā no 18 ANO misijām un kurā piedalās 49 valstis. ANO misijas uzdevums ir sekot pamiera ievērošanai un palīdzēt valdības spēkiem cīņā ar bruņotajiem grupējumiem. MONUC mandāts paredz pielietot visus nepieciešamos līdzekļus, lai pasargātu civiliedzīvotājus no fiziskas vardarbības.

Paralēli MONUC misijai KDR pašlaik jau darbojas divas ES misijas: ES policijas misija EUPOL un ES padomdevēju un palīdzības misija KDR drošības sektora reformā EUSEC.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!