• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2000., Nr. 423 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13007

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi "Alkohola aprites likumā"

Vēl šajā numurā

23.11.2000., Nr. 423

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2000. gada 16. novembra sēdes

Valsts radio tiešajā raidījumā

K.Lībane (savienības "Latvijas ceļš" frakcija): Tā kā līdz svētkiem radio ēterā netiksimies, tad apsveicu visus ar gaidāmajiem svētkiem.

Šodien darbs Saeimā ritēja raiti, un bez garām, neauglīgām debatēm pabeidzām izskatīt darba kārtību. Kā galveno gribētu atzīmēt, ka likumprojekts "Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums" nodots komisijām, nosakot par atbildīgo Juridisko komisiju. Tas ir ļoti svarīgs likumprojekts, un atbildīgā komisija iecerējusi darbu veikt tā, lai Saeima to varētu pieņemt vēl šogad un Komerclikums varētu stāties spēkā 2001. gada 1. janvārī. Gribu nomierināt visus, kas saistīti ar komercdarbību, ka Saeima darīs visu, lai nerastos nekādi imperatīvi termini vai lielas izmaksas cilvēkiem, kuriem būs jāveic kādas darbības, — jāpārsauc vai jāpārreģistrē uzņēmumi saskaņā ar jauno kārtību, kādu nosaka Komerclikums. Saeima raudzīsies, lai izmaksas, ja tādas būs, būtu tikai pašizmaksas izmaksas, aptuveni 10 latu, un lai kalendārais grafiks nebūtu pārāk blīvs, lai cilvēkiem nebūtu jācieš dažādu birokrātisku procedūru dēļ.

Vēl mēs šodien trešajā lasījumā pieņēmām likumu "Par privatizācijas sertifikātiem". Šis bija aktuāls jautājums, un mēs to atrisinājām pagaidām starpfiniša veidā — sertifikātu derīguma termiņš pagarināts vairāk nekā par gadu visiem sertifikātu izmantošanas veidiem. Sākumā bija doma nodalīt sertifikātus par zemi un dzīvokļiem no citiem veidiem — kā uzņēmumu privatizācija — un noteikt dzīvokļiem kādu datumu, un lielāku un mazāku uzņēmumu privatizācijai — vienkārši de facto , kad privatizācija beidzas, tad beidzas. Tomēr deputāti nolēma šos sertifikātus mākslīgi nedalīt un noteikt šo termiņu.

Vēl, manuprāt, atzīmējama norma, par ko deputāti balsoja "Pilsētas domes, novadu domes un pagastu padomes vēlēšanu likumā" un kas vērtējama kā politisks žests. Pirmo reizi publisko tiesību aktā tiek noteikts, ka politiskas organizācijas nedrīkst slēgt politiskus līgumus par finansiālām saistībām ar cilvēkiem, kas vēlas balotēties viņu sarakstos, šajā gadījumā — pašvaldību vēlēšanās, ka cilvēks ievēlēšanas gadījumā kļūst finansiāli atkarīgs no organizācijas, kuru tas pārstāv. Manuprāt, tas vairāk vērtējams kā politisks žests. Jo arī līdz šim deputāti un politiķi savā darbībā, kas saistās ar ievēlējamību, ar vēlēšanām, ar kļūšanu par deputātu, ir publisko tiesību subjekts, un viņi drīkst darīt tikai to, kas likumos izsmeļoši atļauts, nevis tā, kā privātajās tiesībās — to, kas nav aizliegts. Tāpat šī norma neaizliegs privāti Civillikuma noteiktā kārtībā slēgt parādu zīmes, ja jau cilvēki, kas vēlas kandidēt, ir tik naivi, bet kā diskusijas uzsākums tas ir apsveicams.

A.Kalniņš (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija): Saeimā saņemts un nodots komisijām likumprojekts "Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums", bet saistībā ar to gaidām Saeimā vēl vienu likumprojektu — aroda darbības likumu, kas skar plašu uzņēmēju slāni, zemnieku saimniecības, pašnodarbinātās personas un individuālos uzņēmumus, lai noteiktu to tiesisko statusu nākamībā. Jo ātrāk aroda darbības likums būtu, jo labāk būtu visiem, kas nodarbojas ar uzņēmējdarbību.

Gribētu atzīmēt arī likumprojektu "Grozījumi Enerģētikas likumā". Domāju, ka tas bija jādara jau pirms gada, grozījumi jāizdara, un to mēs sagaidījām no valdības 40. pantā. Tās ir vēlamās izmaiņas attiecībā uz tarifiem vēja elektrostacijām, mazām hidroelektrostacijām, lai tiktu sakārtota uzņēmējdarbība arī šajā elektroenerģijas ražošanas jomā. Pievienojot valdības ieteikumus, kas šobrīd ir Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, cerams, būs balsojums trešajā lasījumā jautājumā par šiem grozījumiem Enerģētikas likumā vēl šogad.

Par privatizācijas sertifikātiem. Dievs dod, lai līdz 2001. gada 31. decembrim, kā šodien nobalsots, privatizācijas sertifikāti tiktu realizēti. Esam analizējuši faktisko dzīvojamo māju privatizācijas gaitu Rīgas pilsētā. Temps, kāds praktiski ir šobrīd, jākāpina vairāk nekā trīs reizes, precīzāk, mēnesī jāprivatizē 3,3 reizes vairāk māju, nekā Rīgas pilsētā septembrī un oktobrī. No skaitļu valodas viedokļa jāizdara nopietni secinājumi, kā šo programmu īstenot, lai nākamajā gadā ap šo laiku nerastos jautājums par privatizācijas sertifikātu izmantošanas termiņa pagarināšanu. Mūsu priekšlikums pagarināt termiņu līdz 2002. gada 30. jūnijam nesaņēma vajadzīgo balsu skaitu.

Vēl gribu piebilst, ka nozīmīgs ir arī Veterinārmedicīnas likums. Mēs esam par to, lai sabiedrībai būtu mazāk izmaksu šādu dienestu uzturēšanai un lai šīs funkcijas no atsevišķām institūcijām vairāk unificētos vienotā institūcijā. Cerams, ka trešajā lasījumā tiks atrasts optimālāks risinājums attiecībā uz sanitārās robežinspekcijas vietu kopējā valsts institūciju struktūrā.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija): Diemžēl šajā nedēļā mūsu sabiedrībā notika vairāki nepatīkami gadījumi, procesi. Pirmkārt, sabiedrībai kļuvis zināms, ka valdības attiecīgo amatpersonu nolaidības dēļ valsts, iespējams, zaudēs vairāk nekā 3 miljonus ASV dolāru sakarā ar to, ka mūsu valstī, kas pārstāvēta starptautiskajā tiesā, kurā tika izskatīta kādas ārvalsts firmas prasība pret mūsu valsti, tika sagriezts metāllūžņos savulaik Latvijā ievestais zviedru kuģis. Premjerministrs izteicis aizrādījumu finansu ministram, Tautas partijas biedram Gundaram Bērziņam par šīs informācijas publiskošanu. Tautas partija pauž neizpratni sakarā ar šādu premjerministra rīcību, jo, mūsuprāt, finansu ministra, kas pārrauga publiskās finanses, pienākums ir informēt sabiedrību un tiesību aizsardzības institūcijas par to, ka valsts amatpersonu nolaidības dēļ mūsu valsts var zaudēt ievērojamus naudas līdzekļus. Tautas partija arī turpmāk sekos, lai šī lieta tiktu rūpīgi izmeklēta un vainīgās amatpersonas tiktu sauktas pie atbildības.

Kārtējo reizi Latvijas tiesas parādījušas, ka nespēj pilnībā un precīzi izvērtēt situāciju uz ceļiem. Centra rajona tiesa, izskatot jau "slavenā" Veremeičika lietu, kurš, būdams narkotiku reibumā, nogalināja uz ceļa trīs cilvēkus un smagi ievainoja vēl trīs, pretēji prokuratūras prasītajam bargajam sodam, piesprieda četrus gadus atklāta tipa cietumā. Tautas partija uzskata, ka tiesas nespriedīs taisnīgu sodu par smagiem transporta negadījumiem, kamēr Saeima nepieņems ierosinājumu — noteikt bargāku sodu par transporta negadījumiem, ko izraisījuši dzērāji un narkomāni. Diemžēl Saeimas Juridiskā komisija mūsu priekšlikumu noraidījusi.

Pozitīvi, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sākusi izskatīt grozījumus Enerģētikas likumā un konceptuāli atbalsta arī Tautas partijas priekšlikumu par to, ka jebkuras dzīvojamās mājas, ēkas vai būves īpašniekam ir tiesības bez ierobežojumiem izvēlēties apkures veidu un ka netiek atbalstīta šobrīd Enerģētikas likumā noteiktā sistēma, ka ēku un būvju īpašniekiem jāprasa atļauja pašvaldībām, lai iekārtotu savās mājās alternatīvu, lētāku un iedzīvotājiem ērtāku apkures sistēmu. Tas ir svarīgi, sākoties apkures sezonai, jo daudzas mājas netiek pieslēgtas apkurei, tāpēc ieteicams veidot lētākas apkures sistēmas.

Attiecībā uz Komerclikumu — Tautas partija sekos, lai birokrātiskie šķēršļi, kas ir šajā likumā, tiktu no tā izņemti un pāreja uz jauno sistēmu būtu pēc iespējas vienkāršāka.

M.Mitrofanovs (politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcija): Šodien Saeimas darba kārtībā bija daudz svarīgu likumprojektu. Mūsu frakcija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ir daļēji apmierināta ar šodien pieņemto likumu "Grozījumi likumā "Par privatizācijas sertifikātiem"", kas paredz pagarināt to derīguma termiņu uz vienu gadu. Savulaik mēs piedāvājām pagarināt sertifikātu izmantošanas termiņu līdz privatizācijas beigām, lai visiem Latvijas iedzīvotājiem būtu iespēja bez steigas privatizēt savus dzīvokļus. Šis priekšlikums neguva atbalstu, bet šodien mēs pieņēmām kompromisa variantu. Vēl vienu gadu var izmantot savus sertifikātus, bet gads paies ātri, tāpēc iesakām visiem iedzīvotājiem, kuri nav uzsākuši dzīvokļu privatizāciju, darīt to nekavējoties.

Šodien pirmajā lasījumā tika pieņemts likumprojekts par vienkāršotu kārtību iesniegumu noformēšanā. Ja šo likumu pieņems, tad visiem valsts un pašvaldību institūciju apmeklētājiem būs tiesības pieprasīt no institūciju darbiniekiem pierakstīt mutiski izteikto sūdzību un noformēt to kā oficiālu dokumentu. Mūsuprāt, tas ir progresīvs risinājums. Frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputāti ir daļēji apmierināti arī ar to, ka šodien par priekšlikumu — atļaut vietējās vēlēšanās balsot Latvijas nepilsoņiem — balsoja arī vairāki deputāti no sociāldemokrātu frakcijas un no "Latvijas ceļa" frakcijas. Šis priekšlikums šodien netika pieņemts, bet ideja — dot nepilsoņiem tiesības balsot — ieguvusi jaunus atbalstītājus.

Netika pieņemts arī mūsu priekšlikums atcelt politiskos ierobežojumus vietējās vēlēšanās. Ar to Latvija palikusi pēdējā valsts Eiropā, kur pastāv politiski ierobežojumi. Tas ir mājiens Eiropas Savienībai, ka Latvija nav stabila valsts. Mūsuprāt, tas ir šodienas sēdes galvenais negatīvais rezultāts.

A.Seile (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija): Sveicu jūs, tuvojoties valsts svētkiem — 18. novembrim! Šī nedēļa frakcijai pagāja svētku zīmē, jo tika atzīmēta arī Lāčplēša diena. Šai dienai bija veltīti daudzi pasākumi. Bet Saeimai šī bija smaga darba nedēļa — tika gatavots daudz likumprojektu, kuri tika apspriesti gan frakcijās, gan komisijās, un darbs noritēja budžeta zīmē, jo šajā nedēļā tiek saskaņoti likumprojekti par izmaiņām budžetā nākamajam gadam un ar to saistītajos likumprojektos.

Runājot par šodienas sēdi, jāsaka, ka ne vienmēr, ja sēde beidzas ātri, varētu teikt, ka deputāti strādā slinki. Galvenais darbs tiek padarīts komisijās visas nedēļas garumā, un kopsavilkums izpaužas sēdē, kurā mazāk domstarpību ir tad, ja labāk strādāts komisijās un panākti kompromisa viedokļi.

Priecājos, ka šodien beidzot cilvēkiem radīsies skaidrība par sertifikātu izmantošanas laiku un termiņiem. Visu sertifikātu izmantošanas laiks tiek pagarināts vēl uz vienu gadu — līdz 2001. gada 31. decembrim. Protams, likums stāsies spēkā tad, kad to parakstīs Valsts prezidente. Būtiski, ka tika iestrādāts arī mūsu frakcijas pārstāvju sagatavotais priekšlikums, ka Ministru kabinetam līdz šā gada 31. decembrim jāizstrādā noteikumi, kas reglamentē sertifikātu izmantošanas kārtību, un, galvenais, jānosaka nepieciešamie pasākumi privatizācijas procesa paātrināšanai. Ne vienmēr privatizācija kavējusies pilsoņu dēļ, dzīvokļu vai zemes privatizācija tajā skaitā, bet tāpēc, ka ceļš līdz privatizācijas veikšanai ir sarežģīts un grūts. Zemes iemērīšana ir sarežģīta un dārga lieta, un arī dzīvokļu privatizācija ne vienmēr kavējas iedzīvotāju dēļ.

Šajā nedēļā daudz spriedām arī par noteikumiem, kuri pavada Meža likumu. Nākamajā nedēļā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē speciālistu klātbūtnē tiks apspriesti vairāki noteikumi, lai izprastu, vai līdzšinējā kārtība, kādā izmantot Latvijas mežus, ir vislabākais risinājums.

Grozījumi Enerģētikas likumā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā vēl netika izskatīti līdz galam, jo bija atšķirīgi viedokļi, bet jūtams, ka iedzīvotāju labā tiks izdarīti vairāki grozījumi, tajā skaitā ēku un būvju īpašniekiem tiks dotas tiesības izvēlēties sev izdevīgāko apkures sistēmu.

Gribu minēt arī šodien izskatīto jautājumu — Veterinārmedicīnas likumu, kurā tika atbalstīti priekšlikumi, ka sanitārā robežinspekcija joprojām saglabā savu patstāvību un netiek pakļauta veterinārajam dienestam, kas varētu būt sanitārās robežinspekcijas funkcijas sašaurinājums.

Man gribētos novēlēt iedzīvotājiem visu labāko, galvenokārt mieru, saticību ģimenē un uzticību savai valstij. Mēs dzirdam pārāk daudz negatīva gan par Saeimu, gan par valdību, un reizēm aiz tā pazūd labie darbi, ko mēs visi gribam jūsu labā darīt. Es ceru, ka visi kopā mēs Latvijas neatkarību stiprināsim un atbalstīsim, un mācēsim arī svinēt.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!