• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente vizītē Amerikā 2006.gada 27.feburārī - 9.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2006., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/130088

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

10.03.2006., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente vizītē Amerikā 2006.gada 27.feburārī – 9.martā

ANNANS-1.JPG (19012 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, tiekoties ar ANO ģenerālsekretāru Kofi Annanu 8.martā Ņujorkā, ANO mītnē
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

— Tiekoties ar Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāru

Trešdien, 8.martā, Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai Ņujorkā tiekoties ar ANO ģenerālsekretāru Kofi Annanu, apspriests plašs klāsts ANO aktuālo reformu jautājumu, kā arī ANO miera nodrošināšanas spēku sadarbība ar NATO un Eiropas Savienību.

Tikšanās sākumā K.Annans augstu novērtēja prezidentes ieguldījumu ANO reformu veicināšanā laikā, kad ANO ir sākusi nozīmīgu pārveidi, lai kļūtu par efektīvāku starptautisku instrumentu.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja aktuālo situāciju pirms Cilvēktiesību padomes darba uzsākšanas, uzsverot mērķus, kas padomei būtu jāpanāk cilvēktiesību aizstāvībā pasaulē.

NATO galotņu sanāksmes kontekstā pārrunāta ANO miera nodrošināšanas spēku sadarbība ar NATO un Eiropas Savienības ātrās reaģēšanas spēku vienībām, kā arī ar reģionālajiem spēkiem, piemēram, Āfrikas Savienību, starptautisko krīžu atrisināšanā, tajā skaitā Dārfūrā, Sudānā.

Abas puses vienojās, ka Irānas kodolprogrammas jautājumā ir jāturpina aktīvs dialogs, lai sarunu ceļā panāktu risinājumu.

Runājot par saspringto situāciju, kas pēdējā laikā izvērtusies dažādu uzskatu un vērtību sadursmē pasaulē, V.Vīķe-Freiberga un K.Annans bija vienisprātis, ka vārda brīvība un cieņa pret citām kultūrām neizslēdz viena otru.

— Piedaloties pasaules sieviešu līderu un Kolumbijas universitātes pasākumā

Aizvakar Pasaules sieviešu līderu padomes un Kolumbijas universitātes kopīgi rīkotajā pasākumā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzsvēra nepieciešamību pēc ciešas koordinācijas miera nodrošināšanā pasaulē starp ANO, NATO, ES un citām organizācijām. Šādas koordinācijas nolūks būtu panākt lielāku ātrumu krīžu novēršanā, preventīvu darbu, novēršot sadursmju iespējamību, kā arī miera iedibināšanā pēckonfliktu situācijās: “Ir svarīga cieša koordinācija un funkciju nedublēšanās efektivitātes labā.”

Runājot par gaidāmo NATO galotņu sanāksmi Rīgā, prezidente atzīmēja, ka vienam no tikšanās aspektiem ir jāsaistās ar NATO turpmāko sadarbību ar tās partneriem pasaulē – Japānu, Jaunzēlandi, Austrāliju u.c., panākot precīzāku sadarbības formulējumu un saturu.

Starptautiskās sieviešu dienas kontekstā jautājumi no auditorijas ietvēra sieviešu iesaistes novērtējumu pasaules nacionālajās valdībās, starptautiskajās organizācijās, kā arī uzņēmējdarbībā. Prezidente stāstīja par Latvijas progresīvo nostāju, jau tūlīt pēc valsts nodibināšanas piešķirot sievietēm tiesības vēlēt un iesaistīties valsts dzīves veidošanā. Pēc V.Vīķes-Freibergas domām, pasaulei ir jāiet soli uz priekšu, lai atzītu, ka ik darba ņēmējs, lai kādā nozarē viņš konkurētu, ir jāvērtē pēc viņa spējām un darbam nepieciešamajām īpašībām, nevis pēc dzimuma.

V.Vīķe-Freiberga tika lūgta arī sniegt komentārus par starptautiskās politikas dažādām aktualitātēm.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!