• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu zinātnisko programmu cīņai pret antibiotiku rezistenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.2006., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/130777

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par universitāšu sadarbību apmaiņas programmā "Erasmus"

Vēl šajā numurā

21.03.2006., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu zinātnisko programmu cīņai pret antibiotiku rezistenci

17.martā darbu sāka jauns zinātnisks tīkls, ko atbalsta ES Pētījumu pamatprogramma. Tas strādās pie pieaugošās rezistences pret antibiotikām problēmas zemāko elpošanas ceļu infekciju, piemēram, bronhīta vai pneimonijas, gadījumos. Šis izcilības tīkls – GRACE – apvienos Eiropas ekspertus un izcilākos zinātniekus, lai palielinātu zināšanas, nodrošinātu jebkuru pētījumu rezultātu praktisku pielietojumu, attīstīs jaunus diagnostikas testus un uzlabos izglītību un apmācību. Tīkls apvieno 17 akadēmiskās grupas no deviņām dalībvalstīm. Elpošanas ceļu infekcijas katru gadu apdraud miljoniem cilvēku, īpaši ļoti jaunos un vecos, un dārgi izmaksā Eiropas sabiedrībai .

Eiropas zinātnes un pētniecības komisārs Janešs Potočniks pauda gandarījumu par šo jauno pētniecības tīklu, sakot: “Mēs zinām, ka arvien pieaug sabiedrības bažas par antibiotiku rezistences līmeņa pieaugumu tādu saslimšanu gadījumos, kas daudzus skar katru gadu. GRACE ir labs piemērs, kā pētījumi risina cilvēkiem nozīmīgus jautājumus. Apvienojot savus panākumus Eiropas līmenī, mums ir lielākas iespējas ātrāk atrast atbildes.”

Rezistence pret antibiotikām un antibiotiku lietošana dažādās Eiropas valstīs ir dažāda, bet ir vienots viedoklis, ka, pārmērīgi parakstot antibiotikas, lai ārstētu tādas slimības kā bronhīts un pneimonija, paaugstinās slimību izraisošo organismu rezistence pret šiem medikamentiem. Piemēram, akūts bronhīts ir slimība, kas skar vairāk nekā 16 miljonus cilvēku katru gadu, un 70–90% gadījumu tiek izrakstītas antibiotikas. Ja nav skaidru pamatnostādņu par antibiotiku lietošanu, tad ārstiem jāizlemj vieniem pašiem.

Tādēļ GRACE (Genomics to Combat Resistance against Antibiotics in Community-acquired LRTI in Europe) tīkls paredzēts, lai labāk informētu ārstus un pacientus par antibiotiku lietošanu. Tas savienos izcilus zinātniskās pētniecības centrus un primārās aprūpes tīklus visā Eiropā, ieskaitot starptautiski atzītus līderus tādās jomās kā pamata medicīnas zinātne, ieskaitot genomiku, laboratoriskās zinātnes, primāro veselības aprūpi, ieskaitot šajā jomā strādājošos, slimnīcās strādājošos, epidemioloģiju, komunikācijas zinātnes, informācijas tehnoloģiju, veselības ekonomiku, modelēšanu, profesionālo apmācību un attīstību. Šis plašais tīkls nostiprinās Eiropas starptautiskā līdera pozīciju elpošanas ceļu infekciju pētījumu jomā.

GRACE tīkls ne tikai koordinēs pētījumus, bet arī rūpēsies par rezultātu labāku pielietojumu, iesaistot mazos un vidējos uzņēmumus, kuri var palīdzēt izstrādāt pie slimnieka gultas izmantojamas diagnostikas iekārtas. Tas atrisinās vajadzību informēt un apmācīt veselības aprūpes profesionāļus, jo internetā būs pieejama apmācība un praktiski kursi. Nākotnē GRACE spēs risināt daudzas pētījumu problēmas un vadīt klīniskos pētījumus, piemēram, gripas epidemioloģijas pētījumus un daudzas citas radušās infekcijas slimības, apgūt ātras diagnostikas pārbaudes, novērtēt jaunas antibiotikas, antivīrusu preparātus un vakcīnas. Tam būtu jāpalīdz izveidot virtuālu “Eiropas zemāko elpošanas ceļu infekciju pētījumu centru”.

Tīkls saņems 11,5 miljonus eiro no ES Pētījumu pamatprogrammas un pastāvēs vismaz līdz 2011.gadam.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!